Peste 80 de percheziţii au loc în Bucureşti şi în patru judeţe la grupări specializate în şantaj, proxenestism, spălare de bani. Acestea sunt acuzate că transportau din Ţările de Jos în România bani obţinuţi din infracţiuni informatice sau că exploatau sexual femei vulnerabile, obligându-le să se prostitueze sau să danseze striptease într-un club din Capitală. Surse din anchetă afirmă că vizaţi sunt fraţii Aurel, Costel şi Emil Caran.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Reprezentanţii DIICOT au anunţat printr-un comunicat de presă, că procurorii şi poliţiştii au făcut joi, 84 de percheziţii în Bucureşti şi în judeţele Dolj, Gorj, Brăila şi Timiş. într-o cauză privind săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, camătă, şantaj, tentativă de omor, tulburarea ordinii şi liniştii publice, proxenetism, spălarea banilor, dare şi luare de mită, trafic de influenţă, organizarea ilegală a jocurilor de noroc, înşelăciune, fals în declaraţii, fals intelectual, uz de fals, conducerea unui vehicul fără permis de conducere şi rele tratamente aplicate minorului. 
“Din cercetările efectuate a rezultat că începând cu luna septembrie 2020 şi până în prezent trei făptuitori (fraţi), în calitate de lideri decizionali, au iniţiat şi constituit un grup infracţional bazat atât pe relaţii de rudenie, cât şi prin afiliere sau alianţe (naş-fin, cumnaţi), specializat în comiterea de infracţiuni contra persoanei şi contra patrimoniului în scopul impunerii în mediul infracţional al «renumelui» grupării infracţionale (în detrimentul  altor grupări infracţionale), extinderii zonelor de influenţă atât pe raza municipiului Bucureşti  cât şi la nivelul întregii ţări, precum şi pentru extinderea activităţii infracţionale în străinătate, prin  sprijinirea unor grupări  specializate în infracţiuni informatice”, se arată în comunicat.
Procurorii au precizat că cei trei fraţi au atras mai mulţi membri cu un fizic impunător şi comportament violent pentru a-i însoţi zilnic, “atât pentru preîntâmpinarea escaladării unor conflicte cu grupări rivale, cât şi în vederea unei expuneri cât mai puternice sub aspect numeric a membrilor grupului infracţional în zonele care prezentau interes pentru impunerea influenţei (centrul  şi nordul Capitalei,  staţiunea Mamaia Nord în sezonul estival ş.a.)”.
 
De asemenea, anchetatorii au mai stabilit că la această grupare a aderat o alta, specializată în comiterea de infracţiuni informatice pe teritoriul SUA, având ca scop transportul sumelor de bani ilicite pe teritoriul României.
“Astfel, în perioada decembrie 2020 – noiembrie 2021, pe raza municipiului Rovinari, trei făptuitori au constituit un grup infracţional organizat în vederea săvârşirii infracţiunii de spălare a banilor, în care au atras mai mulţi membrii (aderenţi şi sprijinitori) aceştia având roluri stabilite de liderii grupului în funcţie de abilităţile demonstrate ale fiecăruia (intelectuale ori în  conducerea autoturismelor), scopul fiind acela de a transporta sume foarte mari de bani de pe teritoriul Ţărilor de Jos pe teritoriul României”, au explicat anchetatorii.
Ei au menţionat că liderul grupării percepea comision din suma de bani transportată, iar ceilalţi membri erau remuneraţi pentru fiecare transport efectuat, aceştia cunoscând faptul că banii provin din săvârşirea unor infracţiuni informatice tip skimming  de către membrii grupului infracţional organizat care acţiona pe teritoriul SUA.
Prejudiciul produs în perioada mai-octombrie 2021 se ridică la de 1.756.284 de dolari. 
Procurorii au mai anunţat că în perioada septembrie 2020 - octombrie 2021 liderul grupării a acumulat în contul aferent portofelului electronic aproximativ 7.000.000 de dolari în depozite şi aproximativ 8.000.000 de dolari în retrageri, bani introduşi în circuitul civil şi utilizaţi ca provenind din surse licite, fiind cunoscută originea ilicită a acestora.
De asemenea, sumele de bani reciclate au fost învestite în autoturisme, imobile, societăţi comerciale, fermă de minat cryptomonede, drepturile de proprietate aflându-se în patrimoniile membrilor grupului ori ale unor persoane interpuse.
 
“Totodată, s-a reţinut că  în perioada februarie - aprilie 2021, mai multe persoane au constituit un grup infracţional organizat, specializat în comiterea infracţiunii de trafic de persoane, iar în vederea atingerii scopului propus membrii acestuia au recrutat şi adăpostit mai multe femei, profitând de starea de vădită vulnerabilitate a acestora (situaţia financiară precară, minori în întreţinere, asigurarea mijloacelor materiale de subzistenţă pentru întreaga familie)  în scopul exploatării prin obligarea la practicarea prostituţiei şi alte forme de exploatare sexuală (practicarea de dansuri tip striptease) în incinta unui club aflat în sectorul 1 al  municipiului  Bucureşti.
Aceştia le-au impus femeilor respective să întreţină atmosfera cu clienţii clubului (prin dansuri, inclusiv nud),  obţinând sume importante în urma consumaţiei.  
“Întrucât, nu erau remunerate pentru activitatea desfăşurată de către administratorii în fapt ai clubului,  au fost constrânse să întreţină raporturi şi acte sexuale, precum şi  masaj erotic în camerele special amenajate şi puse la dispoziţie de către suspecţi,   acesta fiind singurul mod prin care  puteau să câştige foloase patrimoniale în cadrul clubului respectiv”, au mai transmis procurorii DIICOT.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.