Poliţiştii de la Transporturi au dat, în urma unor controale făcute în săptămâna care se încheie pentru prevenirea criminalităţii şi migraţiei ilegale în transportul feroviar, 706 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 182.726 de lei. Totodată, au fost constatate 53 de fapte penale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Poliţia Română a anunţat, duminică, faptul că, în perioada 8-11 aprilie, poliţiştii din cadrul Secţiilor Regionale de Poliţie Transporturi şi Serviciului Siguranţa Transporturilor din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa au acţionat pentru prevenirea şi combaterea criminalităţii şi migraţiei ilegale în transportul feroviar, în cadrul acţiunii Crime Prevention Week Raw, organizată la nivel european, sub egida RAILPOL.
 
La acţiune au participat poliţişti şi angajaţi ai companiilor de transport feroviar, care au făcut verificări în 656 de staţii de cale ferată, 1.010 trenuri de călători şi 69 de trenuri de marfă.
 
Totodată, au fost legitimate 2.653 de persoane, fiind depistate 11 persoane urmărite şi 40 de persoane cu antecedente penale.
 
De asemenea, au fost verificate 143 de centre de colectare de metale feroase şi neferoase, iar gestionarii acestora au fost instruiţi cu privire la obligaţiile de a înscrie corect datele persoanelor care predau astfel de materiale şi de a anunţa de îndată Poliţia Transporturi în cazul în care cineva intenţionează să valorifice obiecte provenite de la calea ferată. 
 
În urma acestor activităţi, au fost indisponibilizate 1.078 de kilograme de metale feroase.
 
Totodată, poliţiştii au constatat 53 de fapte de natură penală şi au fost aplicate 706 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 182.726 de lei.
 
 
De exemplu, în 8 aprilie, agenţii Postului de Poliţie Transporturi Feroviare Galaţi au fost sesizaţi de impiegatul de mişcare de serviciu despre faptul că, într-o staţie CF, a fost constatată lipsa unui sabot de asigurare de la un grup de 5 vagoane garate. În acest caz a fost întocmit dosar penal pentru furt calificat. 
 
A doua zi, poliţiştii Biroului Judeţean de Poliţie Transporturi Galaţi, în urma activităţilor desfăşurate, au identificat persoana cercetată pentru furt, fiind o femeie de 45 ani, din municipiul Galaţi, bunul sustras fiind recuperat şi predat unităţii CF. În cauză, se continuă activităţile de cercetare penală faţă de femeie, pentru furt calificat.
 
Tot în 8 aprilie, în urma unui control la un centru de colectare a deşeurilor reciclabile din municipiul Drobeta Turnu Severin, poliţiştii Serviciului Judeţean de Poliţie Transporturi Mehedinţi s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că, în perioada ianuarie-decembrie 2023, societatea ar fi desfăşurat activitate de colectare a deşeurilor de la persoane fizice, fără a vira în termenul legal contribuţia la fondul pentru mediu.
 
În cauză, a fost întocmit dosar penal privind prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, prejudiciul cauzat urmând a fi stabilit.
 
În 10 aprilie, în urma unui control la un alt centru de colectare a deşeurilor reciclabile, tot din Drobeta Turnu Severin, poliţiştii din cadrul Postului de Poliţie Transporturi Feroviare Balota s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că un bărbat din municipiul Drobeta Turnu Severin, în anul 2023, ar fi predat deşeuri feroase şi neferoase la centrul de colectare, fără a declara la organele fiscale veniturile obţinute, sustrăgându-se astfel de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale.
 
În cauză, a fost întocmit dosar penal pentru evaziune fiscală.
 
În 9 aprilie, agenţii Postului de poliţie Transporturi Feroviare Caracal au depistat un bărbat de 32 de ani, din comuna Stoeneşti, judeţul Olt, care ar fi colectat şi transportat cu o autoutilitară 820 de kilograme de deşeuri feroase fără a deţine autorizaţie necesară în acest sens.
 
Cele 820 de kilograme de materiale feroase au fost ridicate şi lăsate în custodie la un centru de colectare până la definitivarea cercetărilor.
 
În cauză, a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de colectarea, transportul  sau valorificarea de deşeuri cu încălcarea dispoziţiilor legale în domeniu.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.