Poliţiştii şi procurorii au făcut, luni, 46 de percheziţii, în Bucureşti, la persoane care ar fi falsificat şi ar fi oferit altor oameni certificate de încadrare în grad de handicap, pentru ca aceştia să beneficieze de pensie înainte de îndeplinirea stagiului minim de cotizare. Prejudiciul este estimat la peste 4,8 milioane de lei, fiind identificate peste 60 de persoane care au beneficiat de pensie fără drept.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti, împreună cu procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 Bucureşti, au făcut, luni, 46 de percheziţii domiciliare la persoane bănuite că ar fi falsificat şi ar fi pus la dispoziţia mai multor persoane certificate de încadrare în grad de handicap, în vederea obţinerii dreptului la pensie publică anterior îndeplinirii stagiului minim.
 
”În cursul anului 2022, poliţişti Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti – Serviciul de Combatere a Finanţării Terorismului şi Spălării Banilor s-au sesizat din oficiu, cu privire la faptul că ar fi fost falsificate şi ar fi fost puse la dispoziţia unui număr mare de persoane certificate de încadrare în grad de handicap, în vederea obţinerii dreptului la pensie publică anterior îndeplinirii stagiului minim de cotizare cu 15 ani, fiind constituit un dosar penal, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 Bucureşti. Astfel, din cercetări a reieşit că, începând cu anul 2019 şi până în prezent, mai multe persoane, din municipiul Bucureşti şi din judeţele limitrofe, care doreau să se pensioneze, dar nu aveau vechimea necesară, ar fi solicitat şi ar fi obţinut pensie publică, în baza unor certificate de încadrare în grad de handicap falsificate, invocând o prevedere legală ce oferă facilitatea pensionării anticipate persoanelor cu handicap”, a arătat Poliţia Română.
 
Acele persoane ar fi beneficiat de reducerea stagiului minim de cotizare cu 15 ani, fraudând în acest fel bugetul asigurărilor de stat.
 
Până în prezent, au fost identificate peste 60 de persoane care beneficiază, fără drept, de pensie publică de stat, valoarea cumulată a prejudiciului cauzat bugetului asigurărilor de stat fiind de peste 4.800.000 de lei.
 
În urma percheziţiilor, au fost ridicate documente, instrumente folosite la falsificarea documentelor, sume de bani în lei şi valută, telefoane mobile, precum şi medii de stocare a datelor.
 
65 de persoane vizate urmează să fie duse la sediul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti, pentru continuarea cercetărilor.
 
Acţiunea a beneficiat de sprijinul poliţiştilor din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Ilfov, serviciilor de combatere a criminalităţii organizate Călăraşi, Ialomiţa, Teleorman, Dâmboviţa şi Giurgiu, Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Constanţa şi jandarmilor din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei ”Vlad Ţepeş”.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.