Poliţiştii au confiscat, anul trecut, peste 3.000 de arme de foc, aproape 500 de trofee de vânătoare, 43 de autovehicule folosite la braconajul cinegetic, fiind constatate aproximativ 2.400 de infracţiuni.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”În anul 2023, poliţiştii au urmărit scoaterea din circuitul civil a armelor letale şi neletale deţinute ilegal, stabilirea trasabilităţii şi a modului de procurare şi introducere pe teritoriul naţional a armelor şi indisponibilizarea armelor, muniţiilor şi autovehiculelor folosite la săvârşirea infracţiunilor de braconaj cinegetic. În anul 2023, poliţiştii specializaţi în arme au scos din circuitul ilegal 3.030 de arme de foc, dintre care 1.416 letale, 1.547 neletale supuse autorizării, 67 neletale supuse notificării şi 201.092 de muniţii”, se precizează într-un comunicat de presă, de duminică, al Poliţiei Române.
 
De asemenea, au fost confiscate 7.645,80 de kilograme carne de vânat, 490 de trofee de vânat, 154 de capcane şi 43 de autovehicule folosite la braconajul cinegetic.
 
Potrivit sursei citate, la nivel naţional, pe parcursul anului 2023, au fost constatate 2.396 de infracţiuni specifice domeniului arme şi muniţii, cu 3,7% mai multe faţă de anul precedent.
 
Totodată, din totalul de infracţiuni constatate, 1.803 au fost pentru nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor, 86 pentru uzul de armă fără drept, 61 pentru contrabandă calificată şi 446 pentru braconaj cinegetic.
 
De exemplu, în 28 iunie 2023, poliţiştii structurilor arme, explozivi şi substanţe periculoase, sub coordonarea Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, au pus în aplicare 145 de mandate de percheziţie domiciliară.
 
”Astfel, au fost indisponibilizate 198 de arme deţinute ilegal provenite din contrabandă, dintre care 2 arme scurte letale, mai multe dispozitive ce par a fi componente esenţiale destinate asamblării în mod artizanal într-o armă letală şi 196 de arme neletale supuse autorizării deţinute ilegal. Aceste rezultate se adaugă la cele obţinute în cursul perioadei pre-operaţionale, respectiv 34 de arme neletale supuse autorizării, deţinute ilegal şi provenite din contrabandă calificată, rezultând 232 de arme deţinute ilegal indisponibilizate în cadrul operaţiunii”, se precizează în comunicat.
 
De asemenea, în 12 septembrie, poliţiştii Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase şi poliţiştii de la arme explozivi şi substanţe periculoase din Bistriţa-Năsăud, împreună cu procurorii DIICOT Bistriţa-Năsăud  şi reprezentanţi ai Guardia Civil - Spania şi Europol, au făcut 28 de percheziţii la persoane bănuite de sustragerea sau procurarea ilegală de arme din Spania sau din alte ţări ale Uniunii Europene, introducerea armelor pe teritoriul României, plasarea armelor în circuitul ilegal şi trafic de droguri.
 
”Astfel, în urma percheziţiilor efectuate, au fost descoperite şi indisponibilizate 15 arme letale, provenite în circuitul ilegal, 16 arme letale cu destinaţia vânătoare, deţinute legal, dar cu privire la care există suspiciunea că au fost utilizate la acţiuni de braconaj cinegetic, 13 arme neletale, supuse regimului autorizării, aflate în circuitul ilegal, 2.771 de cartuşe pentru arme letale, deţinute ilegal, 1 amortizor pentru armă letală şi un arc. De asemenea, au fost descoperite şi ridicate 34 de kilograme de carne de vânat, 30 de trofee, 500 de grame de pulbere de vânătoare din categoria materiilor explozive, precum şi telefoane mobile, înscrisuri cu valoare probatorie şi sume de bani. Totodată, au fost găsite 2 vulpi şi o căprioară, care au fost predate administratorului fondului de vânătoare, în vederea eliberării în mediul natural.Pe parcursul anchetei, au mai fost scoase din circuitul ilegal 15 arme letale, dintre care 2 sustrase din Spania, 61 de cartuşe pentru arme letale, precum şi 205 grame de cannabis şi 1 gram de cocaină”, se arată în comunicatul IGPR.
 
Anchetatorii au aflat că, anterior anului 2020, în judeţul Bistriţa-Năsăud, 6 persoane bănuite ar fi constituit un grup infracţional organizat, la care ar fi aderat pe parcurs şi alte persoane, având drept scop principal procurarea ilegală de arme de foc şi utilizarea acestora în acţiuni de braconaj cinegetic.
 
”Astfel, în perioada noiembrie 2020 - septembrie 2023, membrii grupului ar fi sustras sau procurat ilegal arme de foc din Spania, pe care le-ar fi introdus pe teritoriul României şi le-a fi folosit în activităţi infracţionale. Din cercetările efectuate a rezultat că bănuiţii ar fi vândut o parte din armele deţinute ilegal, iar o altă parte ar fi utilizat-o la partidele de vânătoare neautorizate. Totodată s-a stabilit că aceştia ar fi procurat şi deţinut ilegal materii explozive şi ar fi confecţionat muniţie pentru arme letale”, se arată în comunicat.
 
În aceeaşi perioadă, alţi membri ai grupului infracţional organizat ar fi deţinut droguri de risc (canabis) şi  droguri de mare risc (cocaină) pe care le-ar fi distribuit, fie în cantităţi mari către alţi membrii ai grupului în schimbul unor bunuri de valoare (un autoturism de teren), fie le-ar fi comercializat în cantităţi mai mici către consumatori din judeţ.
 
Potrivit IGPR, la nivelul Inspectoratului General al Poliţiei Române, s-a aflat în implementare proiectul E-ARM – Sistem de implementare şi gestionare a bazelor de date din domeniul arme şi explozivi şi extindere a sistemului bazei naţionale de date precursori de explozivi.
 
Obiectivul principal al proiectului a constat în optimizarea proceselor decizionale la nivelul Poliţiei Române pentru debirocratizarea şi simplificarea serviciilor acordate cetăţenilor şi mediului de afaceri în domeniul armelor, explozivilor şi substanţelor periculoase.
 
Bugetul proiectului a fost de 4.893.234,53 de lei, dintre care 4.109.527,36 lei finanţare nerambursabilă, reprezentând 83,99% şi 783.707,17 lei contribuţie naţională în cuantum de 16,01%. Perioada de implementare a proiectului a fost de 33 luni, respectiv 18 martie 2021 - 18 decembrie 2023.
 
De asemenea, Proiectul FOCAL SF - Fight Organized Crime Against Light Small Firearms s-a aflat în implementare la nivelul Inspectoratului General al Poliţiei Române. 
 
Obiectivul principal al proiectului a constat în îmbunătăţirea coordonării între diferite acţiuni şi iniţiative în lupta împotriva traficului de arme, dar şi în dezvoltarea interoperabilităţii între bazele de date relevante, acordând o atenţie specială rezultatelor iniţiativelor comune şi acţiunilor operaţionale între statele membre UE şi ţări terţe, îndeosebi din Balcanii de Vest.
 
Proiectul s-a desfăşurat în perioada 2020-2023, iar bugetul total a fost de 769,997.68 euro, dintre care 692,997.92 euro reprezintă finanţare primită din partea Comisiei Europene, iar 76,999.76 euro reprezintă co-finanţarea suportată de partenerii proiectului.
 
Poliţia Română, prin Direcţia Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, a beneficiat, ca urmare a implicării în proiect, de modernizarea bazei de date RNAi şi de dotarea Compartimentului Punctul Naţional Focal pe linie de arme cu logistică, inclusiv tehnică IT.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.