Pesta porcină africană a fost confirmată joi, la un porc dintr-o gospodărie din judeţul Constanţa, autorităţile impunând zone de restricţii în jurul zonei afectate, dar instituind şi filtre rutiere.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit reprezentanţilor Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Constanţa, joi, a fost confirmată prezenţa virusului pestei porcine africane (PPA), la un porc, dintr-o gospodărie din localitatea Istria.

În urma confirmării diagnosticului de către Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală Bucureşti (I.D.S.A.) – Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Pestă Porcină Africană, serviciile veterinare au intervenit şi au dispus punerea sub supraveghere sanitară veterinară a exploataţiei, ecarisarea cadavrului.

De asemenea, au fost impuse restricţii de mişcare, a fost efectuată dezinfecţia exploataţiei afectate, a grajdului, a perimetrului, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate.

“La nivelul judeţului Constanţa a fost activat Centrul Local de Combatere a Bolilor, unde a fost adoptat planului de măsuri privind controlul, combaterea şi eradicarea bolii şi adoptarea zonelor de restricţii.  Au fost stabilite două zone de restricţii sanitare veterinare, în jurul gospodăriei afectate, respectiv o zonă de protecţie – localitatea Istria cu o rază de 3 kilometri şi o zonă de supraveghere cu o rază de 10 kilometri – localităţile Nuntaşi, Traian, Tariverde, Mihai Viteazu şi Sinoe”, se arată în comunicat.

Totdată, s-au dispus restricţii de circulaţie şi s-au instituit filtre rutiere.

Sursa citată menţionează că este în desfăşurare acţiunea de catagrafiere a tuturor suinelor din zonele de restricţii, iar focarul a fost notificat către structurile omoloage din cadrul Comisiei Europene.

Ancheta epidemiologică este în desfăşurare.

Autorităţile au precizat că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.