Un număr de 24 de percheziţii au avut loc miercuri dimineaţă în judeţele Timiş şi Bihor, într-un dosar de trafic de droguri şi cămătărie, 22 de persoane fiind audiate de procurorii DIICOT. În acest dosar sunt implicaţi membri ai lumii interlope din Timişoara, grupul controlând de fapt piaţa de cocaină din oraş. Sumele obţinute erau folosite pentru a acorda împrumuturi cu camătă. Printre dealerii de droguri sunt şi cetăţeni sârbi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE - ”La data de 23.10.2019, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Timişoara împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Timişoara – Serviciul Antidrog au efectuat un număr de 24 de percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Timiş (22) şi Bihor (2), într-o cauză privind destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de  trafic de droguri de mare risc, punerea la dispoziţie, cu ştiinţă, cu orice titlu, a unei locuinţe sau a unui local ori a oricărui alt loc amenajat, în care are acces publicul, pentru consumul ilicit de droguri ori tolerarea consumului ilicit în asemenea locuri, deţinerea de droguri de mare risc, în vederea consumului propriu şi camătă”, anunţă DIICOT.

În cursul anilor 2017-2019, la nivelul municipiului Timişoara s-a constituit şi a acţionat un grup infracţional organizat, ce a avut ca principal scop derularea traficului cu droguri de mare risc, respectiv cocaină. Nucleul acestui grup l-au reprezentat mai mulţi exponenţi ai lumii interlope din oraş, care de-a lungul timpului au fost implicaţi şi în alte activităţi infracţionale comune (şantaje, reglări de conturi, extorcări).

”Protecţia activităţilor infracţionale era asigurată de către un lider marcant al lumii interlope din municipiul Timişoara. Acesta asigura protecţia principalilor dealeri, iar în cazul în care între unii dintre dealeri apăreau conflicte, intermedia normalizarea relaţiilor, în vederea derulării fără incidente a activităţii infracţionale. Pentru sprijinul acordat, acesta era recompensat periodic fie cu diferite sume de bani rezultate din traficul de droguri,  fie prin oferirea de droguri pentru consum. Gruparea controla majoritar piaţa de cocaină din oraş, marea parte a dealerilor locali şi a consumatorilor constanţi de cocaină aprovizionându-se de la membrii grupării. De asemenea, pătrunderea pe piaţa din municipiul Timişoara a oricărui alt dealer din afară se putea realiza doar cu acordul şi în condiţiile stabilite de aceştia. Unul dintre furnizori era o persoană cunoscută în mediul interlop local, care primea regulat cantităţi de câteva kilograme de cocaină pe o filieră din Spania, pe care şi-a dezvoltat-o în timpŢ, indică DIICOT.

Caracteristic tuturor furnizorilor grupului infracţional este faptul că distribuiau cocaina doar către un cerc foarte restrâns de dealeri locali şi consumatori fideli, de a căror încredere s-au asigurat de-a lungul timpului. De asemenea, furnizarea cantităţilor de droguri se realiza de cele mai multe ori în incinta unor imobile folosite de aceştia.

În urma cercetărilor efectuate a rezultat faptul că, din cercul de dealeri locali fac parte şi cetăţeni sârbi, care au surse proprii de aprovizionare din Serbia.

De asemenea, s-a constatat că unii dintre suspecţi îşi investeau banii obţinuţi din traficul de droguri şi în alte activităţi, respectiv în acordarea de împrumuturi cu camătă, cu scopul obţinerii de profituri mai mari.

La sediul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Timişoara au fost duse pentru audieri 22 de persoane.

Acţiunea este făcută cu sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul BCCO Oradea , SCCO Arad, SCCO Caraş – Severin, SCCO Hunedoara, SCCO Mehedinţi şi cadrelor de jandarmi din cadrul IJJ Timiş şi Gruparea Mobila Timiş.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale.

- Iniţial, surse din rândul anchetatorilor declarau că cele aproximativ 25 de percheziţii care au loc miercuri dimineaţa în judeţele Timiş şi Bihor vizează destructurarea unei reţele care se ocupa de traficul de cocaină şi cămătărie.

Printre cei vizaţi în anchetă se află şi Lucian Boncu, un cunoscut al lumii interlope din Timişoara.

Zeci de persoane urmează să fie audiate de procurori, în urma percheziţiilor.

Acţiunea este organizată de DIICOT Timişoara şi de poliţiştiii de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.