Poliţişti şi procurorii DIICOT Satu Mare au făcut, miercuri, 42 de percheziţii în judeţele Satu Mare şi Bihor, pentru destructurarea unei grupări specializate în contrabandă cu ţigări aduse din Ucraina şi cămătărie. Liderul grupării împrumuta persoane vulnerabile financiar, practicând o dobândă de 120%, iar celor care aveau venituri salariale le erau reţinute cardurile şi codurile PIN. Membrii grupării au obţinut astfel averi importante, având autoturisme de lux, sume mari de bani şi bijuterii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Satu Mare împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul SCCO Satu Mare au făcut, miercuri, 42 de percheziţii domiciliare, în judeţele Satu Mare şi Bihor, într-o cauză vizând destructurarea unei grupări specializate în contrabandă şi camătă.

Astfel, s-a reţinut că, în perioada septembrie 2019 – noiembrie 2020, în judeţul Satu Mare, s-a constituit şi a activat o grupare infracţională organizată implicată în contrabandă cu ţigări şi cămătărie.

"Liderul grupării este principalul furnizor de ţigări de contrabandă din zona Piaţa Someş din municipiul Satu Mare, ţigări care sunt depozitate la domiciliul său, al fiului său, cât şi al mamei sale, dar şi în apartamente situate în apropierea pieţei, care aparţin unor persoane vulnerabile, uşor influenţabile, pe care membrii grupării le forţează să-i sprijine prin folosirea ameninţărilor şi a actelor de violenţă", arată DIICOT, într-un comunicat de presă.

Ţigările de contrabandă sunt furnizate liderului de mai multe persoane care le achiziţionează de la diverşi cetăţeni ucraineni, care le introduc în România prin trecerea frauduloasă a fâşiei verzi, în zona comunei Cămârzana.

Ţigările obţinute de la aceşti furnizori sunt comercializate, în special cu amănuntul, în Piaţa Someş din municipiul Satu Mare, de către membrii grupării.

Potrivit DIICOT, cantităţile şi frecvenţa vânzării acestor ţigarete au adus venituri considerabile membrilor grupării care au ajuns să obţină averi importante, să conducă autoturisme de lux şi să deţină sume mari de bani şi bijuterii.

"Cu privire la faptele de cămătărie s-a reţinut faptul că liderul împrumuta persoane vulnerabile financiar, cu diverse sume de bani, practicând o dobândă de 120%. Aşa-zisa contabilitate, respectiv trei registre, în care este păstrată evidenţa persoanelor împrumutate era ţinută de către mama liderului. Persoanelor împrumutate care aveau venituri salariale le erau reţinute drept garanţie cardurile şi codurile PIN ale acestora, în caz contrar recuperarea datoriilor se realiza prin metode de constrângere, constând în ameninţări verbale şi fizice", susţin procurorii DIICOT.

Pe parcursul investigaţiilor au fost ridicate aproximativ 400.000 de ţigarete de provenienţă ucraineană, iar în urma percheziţiilor au fost ridicate, până în prezent, 25 de baxuri cu ţigarete de contrabandă, dar şi importante sume de bani.

La sediul DIICOT - Biroul Teritorial Satu Mare vor fi duse, pentru audieri, 14 persoane.

Acţiunea a beneficiat de sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul BCCO Oradea, al lucrătorilor de poliţie din cadrul SICE, BIC şi Serviciului Criminalistic al IPJ Satu Mare, şi al jandarmilor din cadrul IJJ Satu Mare.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.