Poliţiştii şi procurorii au făcut, miercuri, 30 de percheziţii în Bucureşti şi în 7 judeţe, la o grupare specializată în înşelăciune şi spălare de bani, prejudiciul fiind estimat la peste 5 milioane de lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”La data de 11.11.2020, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Bacău împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul BCCO Bacău au efectuat un număr de 30 de percheziţii domiciliare, pe raza judeţelor Arad, Teleorman, Călăraşi, Galaţi, Prahova, Buzău, Ilfov şi a municipiului Bucureşti, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune cu conseciţe deosebit de grave şi spălare de bani”, a anunţat, miercuri, DIICOT.

Potrivit procurorilor, din septembrie 2019, mai multe persoane au constituit o grupare infracţională organizată ai cărei membrii au acţionat ca reprezentanţi ai mai multor persoane juridice înregistrate pe raza municipiului Bucureşti, în numele cărora au desfăşurat acte de comerţ, respectiv lansarea de comenzi şi achiziţionarea de diferite mărfuri, pentru plata cărora au emis instrumente de plată (bilete la ordin sau file CEC), cunoscând că la termenul scadent nu va exista disponibil în conturile bancare pentru decontarea acestora.

”În derularea relaţiilor comerciale cu persoanele vătămate, membrii grupării şi-au declinat identităţi şi calităţi mincinoase (director vânzări, responsabil achiziţii, etc.), inducând şi menţinând în eroare reprezentanţii acestora şi determinându-i să accepte condiţii contractuale, pe care nu aveau intenţia să le respecte. Pentru preluarea si administrarea în fapt a societăţilor comerciale utilizate în activitatea infracţională membrii grupării au folosit ca interpuşi mai multe persoane de condiţie socială precară, cu posibilităţi financiare reduse, care au dobândit calitatea de asociaţi şi/sau administratori, dar a căror activitate a fost controlată exclusiv de către cei patru. La momentul preluării, aceste societăţi aveau bonitate financiar-fiscală ridicată, situaţiile financiare depuse la ANAF relevând o activitate comercială consistentă, cifră de afaceri în creştere, profit şi angajaţi, toate aceste elemente contribuind decisiv la decizia părţilor vătămate de a furniza mărfurile solicitate şi de a accepta efectuarea plăţii cu instrumente de plată scadente la diferite intervale de timp”, a mai transmis DIICOT.

Potrivit sursei citate, după preluarea societăţilor comerciale, prin utilizarea de nume şi calităţi mincinoase, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, membrii grupării au indus în eroare, ori au determinat sau ajutat la inducerea în eroare a reprezentanţilor legali a mai multor persoane vătămate, cu ocazia încheierii şi derulării unor contracte de vânzare cumpărare, în scopul obţinerii unor foloase materiale injuste, paguba creată până la acest moment fiind în cuantum de 5.652.159,79 lei.

La sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Bacău vor fi duse, în vederea audierii, un număr de 17 persoane.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.