Poliţiştii şi procurorii DIICOT Timişoara au făcut, joi, două percheziţii în judeţul Arad, într-un dosar în care o femeie de 33 de ani este suspectată că a intrat într-un proces de radicalizare, având legături cu susţinători ai unei organizaţii teroriste din Orientul Mijlociu. Ea ar fi accesat în mod repetat materiale de propagandă teroristă, ar fi urmat o pregătire cu cetăţeni străini şi şi-ar fi exprimat disponibilitatea de a lupta de partea organizaţiei teroriste. Femeia este audiată la DIICOT Timişoara.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Timişoara împreună cu procurorii DIICOT Timişoara, cu sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informaţii, au făcut, joi dimineaţă, două percheziţii domiciliare, în judeţul Arad.
 
 
Potrivit Poliţiei Române, percheziţiile au avut loc într-un dosar penal în care se fac cercetări pentru "accesarea în mod repetat de materiale de propagandă teroristă, prin intermediul sistemelor informatice sau altor mijloace de comunicaţii electronice, precum şi deţinerea de astfel de materiale, în scopul însuşirii ideologiei teroriste, ca parte a unui proces de radicalizare” şi "promovarea unui mesaj prin propagandă săvârşită prin orice mijloace, în public, cu intenţia de a instiga la săvârşirea unui act de terorism”.
 
Din cercetări au rezultat indicii că, începând cu anul 2019, o femeie, în vârstă de 33 de ani, a cunoscut un proces treptat de radicalizare, prin intermediul contactelor stabilite în mediul virtual cu diferiţi susţinători ai unei organizaţii teroriste din Orientul Mijlociu.
 
"În acest context, femeia ar fi accesat în mod repetat materiale de propagandă teroristă, în scopul însuşirii ideologiei teroriste, ca parte a procesului de radicalizare şi ar fi promovat în mediul virtual, în mod repetat şi cu frecvenţă ridicată, mesaje de propagandă a ideilor şi conceptelor radicale, specifice organizaţiilor teroriste, folosind în acest scop diferite aplicaţii de socializare şi, de asemenea, prin intermediul sistemelor informatice şi al mijloacelor de comunicare electronică proprii", arată sursa citată.
 
De asemenea, în mediul virtual, ea şi-ar fi exprimat în mod explicit susţinerea faţă de organizaţia teroristă şi ar fi manifestat constant opinii radical anti-occidentale, arătându-şi disponibilitatea de a lupta de partea organizaţiei teroriste.
 
Pe parcursul procesului de radicalizare, femeia ar fi făcut obiectul unor sesiuni de pregătire din partea unor cetăţeni străni cu care ar fi dezvoltat relaţii de colaborare, menite să-i asigure o cât mai bună conspirativitate a activităţilor derulate şi să îngreuneze capacităţile de monitorizare din partea organelor statului. În acest sens, femeia a început să utilizeze simultan mai multe conturi de email (până la 21 de adrese în acelaşi timp), precum şi multiple posturi telefonice şi cartele reîncărcabile, pe care le schimba la intervale regulate de timp.
 
Totodată, ea şi-a manifestat disponibilitatea de a facilita venirea în România a unora dintre cetăţenii străini cu care se afla în legătură.
 
În urma percheziţiilor, poliţiştii au ridicat un un telefon mobil, o cartelă telefonică, un card micro SD şi 25 de cd/dvd-uri.
 
Femeia a fost dusă la sediul DIICOT Timişoara, pentru audieri.
 
Acţiunea s-a desfăşurat în colaborare cu Serviciul Acţiuni Speciale din cadrul I.P.J. Timiş şi poliţişti din cadrul Poliţiei Nădlac.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.