Poliţiştii şi procurorii DIICOT Cluj au făcut, miercuri, percheziţii în patru judeţe, într-un dosar de evaziune fiscală în care membrii unei grupări sunt suspectaţi că au provocat un prejudiciu de aproape 3,4 milioane de lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit DIICOT, zece percheziţii au fost făcute, miercuri, de procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Cluj, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Cluj, în judeţele Cluj, Harghita, Sălaj şi Covasna, într-un dosar vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în evaziune fiscală.

Astfel, în cursul anului 2014, cinci persoane - suspecţi în dosar - au constituit un grup infracţional organizat, în scopul comiterii unor infracţiuni de evaziune fiscală, activităţi infracţionale realizate în perioada 2014-2015, prin implicarea unor societăţi comerciale cu comportament suspect, care au utilizat documente fiscale fictive şi au emis documente fictive către alte societăţi implicate în mecanismul evazionist, în scopul sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale către bugetul de stat şi al obţinerii de sume de bani în mod ilicit.

"Modalitatea de organizare a grupului infracţional a presupus iniţial înfiinţarea în cursul anului 2014 a unei societăţi comerciale, reprezentată de către o persoană, în calitate de administrator, societate care nu a desfăşurat activitate economică şi nu a funcţionat la sediul social declarat, acesta fiind fictiv. Societatea în cauză a fost utilizată pentru emiterea de documente fiscale fictive către alte societăţi, care urmau să le folosească în scopul sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale", arată DIICOT.

De asemenea, o altă societate comercială a fost preluată în 2014 de la asociatul iniţial, fiind utilizată ulterior în mecanismul infracţional, prin evidenţierea în contabilitate de documente fiscale fictive, iar ulterior prin emiterea către alte societăţi de documente contabile fictive, în scopul sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale. În perioada 2014-2015, acea firmă nu a desfăşurat la sediul declarat activitate economică, a utilizat şi emis documente fiscale fictive către alte societăţi, în baza cărora s-a urmărit şi procedat la sustragerea de la plata obligaţiilor fiscale şi au fost efectuate operaţiuni bancare în scopul obţinerii de venituri ilicite, fiind retrase sume de bani din conturile acestei societăţi.

Conform DIICOT, în grupare au fost implicate alte două societăţi comerciale care au fost utilizate atât pentru evidenţierea în contabilitate de documente fiscale fictive, cât şi pentru emiterea către alte societăţi de documente contabile fictive, în scopul sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale. În perioada 2014-2015, respectivele societăţi comerciale au utilizat şi emis documente fiscale fictive către alte societăţi, în baza cărora s-a urmărit şi procedat la sustragerea de la plata obligaţiilor fiscale şi au fost efectuate operaţiuni bancare în scopul obţinerii de venituri ilicite, fiind retrase sume de bani din conturile societăţilor.

"Activităţile membrilor grupului infracţional au fost desfăşurate în mod organizat, fiind identificate şi utilizate societăţile de tip fantomă, cu comportament suspect, care nu au derulat în realitate activităţi comerciale, dar au generat în schimb documente contabile justificative utilizate de celelalte societăţi ”beneficiare”, implicate în mecanismul evazionist, pentru a opera diferite manopere fiscale ilicite, de sustragere de la plata obligaţiilor fiscale. Prin utilizarea documentelor justificative fictive, emise de societăţile de tip fantomă, s-a urmărit ca prin intermediul societăţilor ”beneficiare” să poată fi virate în conturile acestor societăţi sume de bani rezultate din sustragerea de la plata obligaţiilor fiscale a firmelor ”beneficiare”, sume care ulterior fie au fost retrase în numerar de o parte din membrii grupului infracţional, fie au fost utilizate pentru achiziţionarea de diferite bunuri", mai arată sursa citată.

În acest caz se fac cercetări fată de zece suspecţi.

Valoarea totală a prejudiciului cauzat bugetului de stat prin sustragerea de la plata obligaţiilor fiscale este în sumă de 3.394.926,22 lei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.