O societate comercială şi doi foşti administratori în fapt ai unor firme au fost trimişi în judecată de DNA pentru peste 1.000 de fapte de evaziune fiscală, respectiv complicitate la acestea. Administratorul primei societăţi, care între timp a murit, ar fi înregistrat în contabilitate facturi fiscale fictive, unele emise de ceilalţi doi inculpaţi, pe baza cărora firma nu a plătit taxe şi impozite de peste 27 de milioane de lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor S.C. Eco Vega Construct S.R.L., pentru evaziune fiscală săvârşită în formă continuată (1.148 acte materiale) şi două persoane fizice, la data faptelor administratori în fapt ai unor societăţi comerciale, pentru complicitate la evaziune fiscală săvârşită în formă continuată.

În rechizitoriu, procurorii DNA arată că, în perioada martie 2010 – decembrie 2014, administratorul S.C. Eco Vega Construct S.R.L., în prezent decedat, ar fi înregistrat în documentele financiar contabile ale firmei 1.148 de facturi fiscale care nu au avut la bază operaţiuni reale, în valoare totală de 83.830.258 lei (67.605.047 lei reprezintă baza impozabilă şi 16.225.211 lei TVA aferentă).

"Aceste documente ar fi fost emise de mai multe societăţi comerciale cu un comportament de tip “fantomă”, o parte din ele fiind administrate de ceilalţi doi inculpaţi care, în schimbul unor comisioane sau sume de bani, ar fi pus la dispoziţie facturile respective, deşi cunoşteau că în realitate nu se desfăşurase nicio operaţiune comercială şi nu se livrase nici un fel de marfă", susţine DNA.

Ca urmare,  S.C. Eco Vega Construct S.R.L. s-ar fi sustras de la plata taxelor şi impozitelor către bugetul de stat cu suma totală de 27.042.018 lei (16.225.211 lei reprezintă TVA şi 10.816.807 lei impozit pe profit), sumă cu care Agenţia Naţională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în cauză.

În cauză, s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri mobile şi imobile ce aparţin celor doi inculpaţi.

Anterior, procurorii anticorupţie au încheiat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei în acest dosar cu nouă oameni de afaceri, în sarcina cărora s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată.

În prezenţa apărătorilor aleşi, aceştia au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reţinute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi sunt de acord cu felul şi cuantumul pedepselor aplicate, cuprinse între 1 an şi 4 luni şi 3 ani şi 4 luni de închisoare cu suspendarea executării pedepsei şi interzicerea unor drepturi, mai arată DNA.

Dosarul de urmărire penală privindu-i pe inculpaţi, împreună cu cele 9 acorduri de recunoaştere a vinovăţiei au fost trimise la Tribunalul Bucureşti.     

 

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.