Sindicatul poliţiştilor Europol a afirmat că o poliţistă de frontieră de la Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea este cercetată disciplinar, după ce în octombrie 2023 a folosit armamentul din dotare pentru oprirea unui grup de opt migranţi. ITPF Oradea a transmis că o anchetă se derulează în legătură cu acest caz, la nivelul Inspectoratului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
”O poliţistă de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea, care împreună cu colegul acesteia de patrulă a oprit trecerea ilegală pe la frontiera terestră a unui grup de 8 migranţi afro-asiatici pe raza judeţului Bihor, folosind armamentul din dotare în capturarea acestora, este cercetată disciplinar şi trimisă în faţa Consiliului de Disciplină, pentru evenimentul petrecut la sfârşitul anului trecut”, a transmis Europol.
 
Evenimente

31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Potrivit Europol, incidentul a avut loc în octombrie 2023.
 
”În fapt, în luna octombrie 2023, în timp ce colegii noştri se aflau în misiune de supraveghere a frontierei de stat în zona de competenţă a Sectorului Poliţiei de Frontieră Girişu de Criş din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea, au fost anunţaţi despre existenţa unui grup de 8 migranţi care se îndreptau spre o pădure din apropiere. Poliţiştii de frontieră au identificat grupul de migranţi la scurt timp, iar pentru prinderea acestora poliţista de frontieră a folosit armamentul din dotare, trăgând mai multe focuri de armă în plan vertical, ce a dus la capturarea a 5 dintre migranţi, restul de 3 fiind reţinuţi la câteva ore tot de aceeaşi patrulă de poliţie”, a precizat Europol.
 
Potrivit sursei citate, imediat după eveniment, poliţista de frontieră a fost anunţată că nu mai are voie să poarte armament, din dispoziţia şefului inspectoratului, iar după două săptămâni a fost trimisă la psihologul unităţii în urma sesizării şefului pentru un presupus comportament dezadaptativ. 
 
La rândul lor, reprezentanţii Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea au transmis, joi, într-un comunicat de presă, că se derulează o anchetă la nivelul ITPF Oradea în legătură cu acest caz.
 
”Poliţiştii de frontieră fac uz de armă, atunci când situaţia o impune, cu respectarea prevederilor legale în vigoare şi proporţional cu forţa folosită, dar şi ţinând cont de împrejurările fiecărei situaţii în parte. Referitor la cazul poliţistei de frontieră care a făcut uz de armă, precizăm faptul că în prezent se derulează o anchetă internă la nivelul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea. Azi are loc o şedinţă de lucru a Consiliului de Disciplină, unde se analizează situaţia de fapt care a condus la folosirea armamentului din dotare, urmând ca la finalizare cercetărilor să fie dispuse măsuri în conformitate cu Statutul Poliţistului. Menţionăm faptul că la nivelul Poliţiei de Frontieră se pune accent deosebit pe pregătirea personalului, inclusiv pe instruirea privind uzul de armă, iar poliţiştii de frontieră nu sunt descurajaţi să facă uz de armă atunci când situaţia o impune”, a precizat ITPF Oradea.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.