O grupare infracţională formată din cetăţeni din 13 state, inclusiv România, suspectaţi că au furat identitatea unor persoane din Spania pe numele cărora au comandat telefoane de ultimă generaţie pe care ulterior le-au vândut, a fost destructurat[ de către Poliţia Română şi DIICOT, împreună cu autorităţile judiciare spaniole. Prejudiciul cauzat operatorilor de telefonie mobilă spanioli şi persoanelor păgubite este estimat la trei milioane de euro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Poliţiştii şi procurorii români au participat la o acţiune internaţională organizată pentru destructurarea unei grupări infracţionale specializate în fraude informatice şi înşelăciune în dauna unor operatori de telefonie mobilă de pe teritoriul Spaniei.

”Membrii grupării ar fi obţinut, în mod fraudulos, datele personale ale unor cetăţeni spanioli, iar în baza acestora ar fi comandat online telefoane mobile, pe care le-ar fi primit prin curier, în baza prezentării unor documente de identitate contrafăcute. Ulterior, telefoanele ar fi fost vândute prin intermediul altor complici, pe teritoriul Spaniei şi României”, anunţă Poliţia Română.

Prejudiciul produs operatorilor de telefonie mobilă şi persoanelor păgubite în acest mod este estimat la trei milioane de euro.

Activitatea de destructurare a grupării s-a derulat în două faze, una în luna aprilie şi una în iunie 2017.

Autorităţile judiciare din Spania au transmis o comisie rogatorie internaţională, în cauză fiind emise mandate europene de arestare pe numele a trei dintre membri, localizaţi pe teritoriul României, precum şi un mandat de percheziţie.

Concomitent, instanţa din România a emis trei mandate de percheziţie la adresele membrilor grupării, care făceau obiectul cercetărilor într-o cauză aflată în instrumentare a autorităţilor române, efectuându-se concomitent percheziţii în România si Spania.

În urma percheziţiilor domiciliare făcute în Turnu Măgurele au fost ridicate patru laptop-uri, două televizoare LCD, o staţie Play Station, 12 telefoane mobile, 11 cartele SIM şi înscrisuri.

Pe teritoriul Spaniei, poliţiştii spanioli au acţionat în Madrid, Valencia, Aragon şi Catalunia, fiind puse în aplicare 13 mandate de percheziţie şi reţinute 26 de persoane.

Pe teritoriul României au participat, alături de poliţiştii şi procurorii români, şi poliţişti spanioli din cadrul Poliţiei Naţionale Spaniole - Unitatea Centrală pentru Combaterea Delincvenţei Specializate şi Violente.

În urma acţiunilor desfăşurate în dele două faze ale operaţiunii au fost reţinute 55 de persoane din România, Spania, Ecuador, Columbia, Venezuela, Peru, India, Marea Britanie, Pakistan, Bangladesh, Bolivia, Maroc şi Germania.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.