O cantitate de 35 de tone de azotat de amoniu, substanţa care a produs explozia de la Beirut, dar şi deflagraţia de la Mihăileşti din 2004 în urma căreia au murit 18 oameni, au fost găsite de Poliţia Galaţi, depozitate în condiţii improprii, la Vlădeşti, aproape de graniţa cu Republica Moldova. Sacii cu azotat de amoniu erau depozitaţi fără să se respecte măsurile stricte de siguranţă prevăzute de lege în cazul substanţelor extrem de periculoase.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Descoperirea a fost făcută de către poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase care au făcut un control la punctul de lucru din localitatea Vlădeşti al unei societăţi comerciale. Acolo, poliţiştii au găsit, într-o magazie, două kilograme de insecticid, produs clasificat ”foarte toxic”, deţinut ilegal, şi peste 70 de litri de produse de protecţia plantelor, expirate, faţă de care administratorul societăţii nu luase măsura neutralizării printr-o firmă autorizată.

Potrivit Poliţiei Judeţene Galaţi, în timpul aceluiaşi control, poliţiştii au găsit 35.000 de kilograme de azotat de amoniu, depozitat în condiţii improprii.

Ca urmare, administratorul societăţii este cercetat pentru mai multe infracţiuni, între care trafic de produse şi substanţe toxice şi nerespectarea obligaţiei de depozitare a îngrăşămintelor chimice şi a produselor de protecţia plantelor numai ambalate şi în locuri protejate.

Deflagraţia de la Beirut din 4 august a avut loc într-un depozit unde se aflau stocate în mod necorespunzător 2.750 de tone de azotat de amoniu. Cel puţin 200 de oameni şi-au pierdut viaţa în această explozie de proporţii, iar peste 6.000 au fost răniţi. Zeci de oameni sunt încă daţi dispăruţi, mulţi dintre ei fiind lucrători străini. Peste 250.000 de locuitori au rămas fără adăpost.

În 24 mai 2004 un camion încărcat cu 20 de tone de azotat de amoniu de la combinatul chimic Doljchim s-a răsturnat pe DN 2 E 85 în apropiere de localitatea Mihăileşti, a luat foc şi a explodat în timp ce pompierii militari ajunşi la faţa locului încercau să lichideze flăcările. În urma exploziei de la Mihăileşti au murit 18 oameni iar alţi 13 au fost răniţi. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.