DNA atrage atenţia că activitatea instituţiei ar putea fi blocată de OUG 7 şi susţine demersul PICCJ de a cere Avocatului Poporului sesizarea CCR cu privire la neconstituţionalitatea aceste ordonanţe. "Combaterea corupţiei la nivel înalt riscă să fie paralizată", se arată într-un mesaj postat pe site-ul instituţiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Direcţia Naţională Anticorupţie anunţă că, în urma şedinţei procurorilor DNA, întruniţi marţi în Adunare generală, în temeiul Hotărârii nr. 95/20.02.2019 a Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, au fost adoptate mai multe măsuri, între care susţinerea Hotărârii nr 95/20.02.2019 a Secţiei pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, în sensul că modificările aduse prin OUG nr. 7/2019 conţin prevederi neconstituţionale şi care vor conduce la blocarea activităţii Ministerului Public, inclusiv D.N.A.

Totodată, procurorii DNA au decis susţinerea demersului PICCJ de a cere Avocatului Poporului sesizarea CCR cu privire la neconstituţionalitatea OUG nr. 7/2019 şi solicită ca titularii îndreptăţiţi să declanşeze un conflict juridic de natură constituţională între Guvern ca legiuitor delegat şi Autoritatea judecătorească, întrucât modificările aduse prin OUG nr. 7/2019 pun în imposibilitate Ministerul Public să îşi exercite atribuţiile constituţionale.

Alte măsuri stabilite sunt transmiterea unei scrisori deschise către ministrul Justiţiei pentru a explica modul în care urmează să fie derulată şi finalizată procedura de ocupare a funcţiilor de procuror şef secţie la D.N.A în intervalul de 22 de zile, rămas până la expirarea delegărilor, având în vedere că urmare a OUG 7/2019 delegarea în aceste funcţii nu mai este posibilă şi sesizarea reprezentanţilor GRECO - Grupul Statelor împotriva Corupţiei şi a Comitetului MONEYVAL (Comitet de experţi pentru evaluarea măsurilor de combaterea spălării banilor), ambele organisme din cadrul Consiliului Europei, cu privire la modul în care OUG nr. 7/2019 va afecta eficienţa organelor de urmărire penală din perspectiva infracţiunilor de combaterii corupţiei si a spălării banilor.

Transmiterea pe pagina de internet a instituţiei a unui mesaj public privind riscul blocării activităţii instituţieica urmare a OUG nr. 7/2019 şi a paralizării combaterii corupţiei la nivel înalt, este o altă decizie a procurorilor DNA.

De altfel, pe pagina de internet a instituţiei este postat mesajul "DNA - instituţie în pericol de a fi blocată de OUG 7/2019. Combaterea corupţiei la nivel înalt riscă să fie paralizată".

Aceştia precizează că, în cursul şedinţei, au fost supuse votului Adunării generale şi alte propuneri ale participanţilor, care nu au întrunit însă numărul de voturi (majoritate simplă din numărul celor prezenţi) necesare adoptării.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.