Un ofiţer de poliţie judiciară din cadrul IPJ Mehedinţi, acuzat de comiterea mai mulor infracţiuni, a fost reţinut pentru 24 de ore. Potrivit anchetatorilor, ar fi sustras lemne şi a accesat ilegal sistemul SUMAL 2.0 pentrun a ascunde scriptic că lemnul lipseşte. În plus, a depus o plângetre penală acuzând că persoane necunoscute au furat lemnele şi l-a urmărit pe polişiştul care cerceta cazul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”La data de 18.01.2024, ofiţeri de poliţie din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Mehedinţi, cu sprijinul structurilor judeţene anticorupţie din Gorj, Olt, Dolj si Vâlcea, au efectuat un număr de zece percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Mehedinţi, Gorj şi Olt, într-o cauză penală instrumentată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Baia de Aramă. Tot în cursul zilei de ieri, procurorul de caz a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale şi măsura reţinerii pentru 24 de ore faţă de un suspect, având calitatea de ofiţer de poliţie judiciară în cadrul IPJ Mehedinţi - Poliţia Oraşului Baia de Aramă”, a transmis, vineri, Direcţia Generală Anticorupţie, într-un comunicat de presă.

Ofiţerul este acuzat de:

- participaţie improprie la tăiere fără drept de arbori din fondul forestier national;

- instigare la folosirea dispozitivelor speciale de marcat, fără drept sau cu nerespectarea reglementărilor specifice in vigoare;

- fals informatic în formă continuată (6 acte materiale);

- două infracţiuni de instigare la fals informatic.

”Din cercetările efectuate până în prezent, a rezultat că suspectul, în cursul anului 2023, prin intermediul unor persoane a tăiat, fără drept, arbori din fondul forestier naţional pe raza comunei Balta, judeţul Mehedinti şi l-a determinat pe un brigadier din cadrul Ocolului Silvic Tarniţa să folosească fără drept dispozitivul de marcat arbori şi, totodată, să introducă, în aplicaţia SUMAL 2.0, tot fãră drept, date eronate, respectiv înălţimi si diametre subevaluate ale arborilor tăiaţi”, a mai transmis sursa citată.

Potrivit comunicatului, pentru a valorifica materialul lemnos rezultat şi pentru a crea o aparenţă de legalitate a transportării masei lemnoase, ”ofiţerul de politie a intrat fără drept în posesia datelor de conectare ale unui cont SUMAL 2.0 aparţinând unui pădurar din cadrul Ocolului Silvic Tarniţa, fapt ce i-a permis să acceseze aplicaţia respectivă şi să introducă date contrare realităţii faptice cu privire la emitent, dimensiunea si cantitatea materialului lemnos, mijlocul auto utilizat, identitatea conducătorului auto, destinaţia transportului, generând în acest fel avize de însoţire a materialului lemnos, neconforme cu realitatea”.

”În activitatea sa, ofiţerul de poliţie a beneficiat şi de ajutorul unui conducător auto, suspect în cauză, acesta din urmă completând în aceeaşi aplicaţie faptul că a transportat materialul lemnos pe raza comunei Bala, în realitate lemnul fiind comercializat unor terţe persoane, iar sumele de bani rezultate au fost însuşite de ofiţerul de politie”, se mai arată în comunicat.

Ulterior, în vederea împiedicării aflării adevărului, ofiţerul de politie a făcut demersuri pe lângă angajaţi din cadrul Ocolului Silvic să declare, contrar realităţii faptice, că datele existente în avizele implementate în aplicaţia SUMAL 2.0 corespund realităţii.

”În cursul cercetărilor, ofiţerul de poliţie a depus şi o plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Baia de Aramă în care a solicitat identificarea şi tragerea la răspundere penală a unor persoane necunoscute pentru comiterea infracţiunii la regimul silvic, infracţiune pentru care ofiţerul de poliţie este cercetat în prezenta cauză. Totodată, în scopul influenţării unor potenţiali martori şi distrugerii de materiale de probă cu potenţial incriminator, fiind în exercitarea atribuţiilor de serviciu, ofiţerul de poliţie l-a urmărit pe un alt ofiţer de poliţie din cadrul IPJ Mehedinţi, care fusese delegat de către procuror să efectueze cercetarea la faţa locului şi i-a cerut şi unei colege, poliţistă în cadrul Poliţiei oraşului Baia de Aramă, să îl anunţe cu privire la traseul urmat de organul de cercetare penală delegat de procuror. Aceeaşi solicitare a fost transmisă de ofiţerul de poliţie şi unei persoane fără calitate specială”,. Mai transmite DGA.

Tot în vederea împiedicării aflării adevărului în cauză, ofiţerul de poliţie a încercat să determine un martor în cauză să declare aspecte necorespunzătoare adevărului şi a exercitat asupra acestuia o acţiune de imobilizare, precum şi o încercare de verificare dacă martorul are asupra sa tehnică de înregistrare.

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.