Peste 2.500 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de aproximativ 550.000 de lei, au fost date după controalele făcute de poliţişti, jandarmi şi alţi angajaţi ai MAI începând de vineri seară, în toată ţara, fiind verificate localuri, pârtii de schi, dar şi persoane fizice care nu respectau măsurile de prevenire a răspândirii COVID-19. Astfel, au fost oprite cinci petreceri private şi au fost deschise şase dosare penale, majoritatea pentru zădărnicirea combaterii bolilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
 
Potrivit Ministerului de Interne, vineri, după ora 17.00, au fost dispuse măsuri de intensificare a verificărilor şi controalelor la nivel naţional. Astfel, aproximativ 5.500 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne au desfăşurat 870 de acţiuni punctuale, vizând în special verificări la obiectivele supuse restricţiilor şi zonele cu risc epidemiologic ridicat. 
 
În acest context, au fost verificaţi 870 de operatori economici (restaurante, terase, fast food-uri, cluburi, baruri, pârtii de schi), precum şi  persoane fizice.
 
"În urma controalelor desfăşurate de angajaţii MAI au fost identificaţi 75 de operatori economici care nu au respectat măsurile stabilite în context COVID 19, 2.377 de persoane care nu au respectat măsurile de protecţie sanitară şi au fost întrerupte 5 petreceri private", a transmis, sâmbătă, MAI.
 
La aceste activităţi, au participat peste 4.000 de poliţişti, aproximativ 1.300 de jandarmi şi 74 de angajaţi ai structurilor pentru situaţii de urgenţă, sprijiniţi de poliţişti locali.
 
 
"Ca urmare a abaterilor constatate în urma acestor controale, au fost aplicate, în total, peste 2.500 de sancţiuni contravenţionale în valoare de aproximativ 550.000 de lei. Cele mai multe au fost aplicate pentru nerespectarea de către persoanele fizice a  măsurilor de protecţie individuală, precum şi pentru nerespectarea de către agenţii economici a măsurilor stabilite în context COVID-19", a arătat sursa citată.
 
Totodată, au fost întocmite 6 dosare penale, în care sunt cercetate 6 persoane, dintre care 5 pentru zădărnicire a combaterii bolilor.
 
În municipiul Bucureşti şi zonele urbane unde s-au înregistrat aglomerări de persoane, pe principalele artere de circulaţie rutieră şi pe arterele de circulaţie către staţiunile montane/zone de atracţie turistică, pe cele 73 de pârtii de schi funcţionale şi în zonele din proximitatea acestora s-a acţionat cu efective mărite pentru fluidizarea circulaţiei rutiere în special în intersecţiile cunoscute pentru crearea de ambuteiaje sau cu circulaţie îngreunată, precum şi în vederea asigurării respectării regulilor şi restricţiilor stabilite pentru limitarea evoluţiei îmbolnăvirilor cu COVID-19.
 
Astfel, în Bucureşti, structurile Ministerului Afacerilor Interne au acţionat cu 943 de angajaţi pe un schimb, aproape dublu faţă de o zi curentă, fiind constituite filtre rutiere, dispozitive de fluidizare a circulaţiei, echipe de verificare şi control a operatorilor economici, în special din domeniul HORECA, precum şi echipe de verificare şi control în parcuri şi zone de agrement aglomerate.
 
Poliţiştii din Capitală au fost sesizaţi prin cu privire la organizarea unei petreceri la care participă mai multe persoane. În urma verificărilor, au fost aplicate 11 sancţiuni contravenţionale, în conformitate cu prevederile Legii nr. 55/2020, precum şi o sancţiune prevăzută de Legea 61/1991 organizatorului, pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice, în valoare totală de 22.500 lei.
 
În judeţul Alba, Poliţia municipiului Sebeş a fost sesizată că la o sala de evenimente este organizată o petrecere privată, acolo fiind identificate 22 de persoane. Organizatorul evenimentului a fost amendat cu 500 de lei, fiind sancţionate şi 5 persoane fizice şi legitimate alte 16 persoane care urmează a fi sancţionate conform Legii 55/2020.
 
În judeţul Ialomiţa, poliţiştii din cadrul Poliţei Oraşului Ţăndărei s-au sesizat din oficiu cu privire la organizarea unui eveniment privat organizat în curtea unui imobil, eveniment care a fost distribuit şi pe reţelele de socializare. În urma verificărilor s-a stabilit că era vorba de un eveniment privat în spaţiu deschis, la care au participat 9 membri ai familiei. Participanţii au fost sancţionaţi contravenţional conform Legii 55/2020, cu amendă contravenţională în cuantum de 6.000 lei. 
     
În judeţul Timiş, poliţiştii din cadrul Secţiei 1 Poliţie Rurală Timişoara au organizat o acţiune în proximitatea unei pensiuni, în urma unor informaţii referitoare la organizarea de petreceri private pe timp de noapte în interiorul acestei locaţii. Organizatorul evenimentului şi ceilalţi 14 participanţi la eveniment au fost sancţionaţi contravenţional cu amenzi în valoare de 13.750 lei, conform Legii 55/2020.
 
 
La rândul său, Jandarmeria Română a transmis că limitarea efectelor pandemiei reprezintă principalul obiectiv al Jandarmeriei în acest week-end.
 
"Încă de vineri seara, peste 1.300 de jandarmi au fost în dispozitivele comune ale MAI, pentru a verifica respectarea regulilor stabilite de autorităţi. Au fost executate peste 1.800 de misiuni, care au presupus filtre, verificarea activităţii operatorilor economici, intervenţii la sesizări. În urma acestora, au fost aplicate 1013 sancţiuni, în valoare de peste 135.000 lei. Astăzi (sâmbătă - n.r.), o atenţie deosebită va fi acordată zonei montane. Au fost dublate efectivele care acţionau în mod obişnuit, principala misiune fiind prevenirea aglomerărilor şi asigurarea respectării măsurilor de distanţare", au menţionat reprezentanţii Jandarmeriei.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.