Liderul unei grupări infracţionale care acţiona în Mexic a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT după ce i-ar fi instigat pe membrii grupării să ucidă o persoană, iar pe alte victime să le ameninţe pentru a renunţa la drepturile litigioase asupra unor terenuri din Dolj, pentru a desfăşura activităţi de skimming, respectiv pentru a continua construcţia de imobile.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Potrivit DIICOT, procurorii de la Structura Centrală au dispus trimiterea în judecată a unui inculpat (aflat în arest pe teritoriul Mexicului) pentru constituirea unui grup infraţional organizat, instigare la tentativă la omor calificat, şantaj şi instigare la şantaj.
 
”S-a reţinut că, în cursul anului 2015, pe teritoriul Mexicului, sub conducerea inculpatului s-a constituit şi a acţionat un grup infracţional organizat format din 4 membri (3 condamnaţi definitiv prin decizia penală nr. 573 din 17.03.2023 pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti şi un inculpat), la care pe parcursul anilor 2015-2019, au aderat alţi trei membri (condamnaţi definitiv prin decizia penală menţionată), al cărui scop a fost comiterea de infracţiuni cu violenţă, respectiv şantaj şi omor calificat. Din cercetările efectuate în prezenta cauză (formată printr-o soluţie de disjungere dispusă prin rechizitoriul emis de procurorii DIICOT la data de 13.01.2020) s-a stabilit că inculpatul, lider al grupului infracţional, pe fondul unei stări conflictuale preexistente, i-a instigat pe membrii grupului să ucidă o persoană, atacul asupra acesteia consumându-se la data de 02.04.2018, la sediul unei societăţi comerciale din Cancun, când victimei i-au fost aplicate mai multe lovituri de intensitate deosebită, inclusiv cu un cuţit, suferind leziuni grave care i-au pus viaţa în pericol”, a transmis, marţi, DIICOT.
 
Totodată, din probele administrate a rezultat că, în perioada februarie-aprilie 2017, inculpatul a instigat pe unul dintre membrii grupării (condamnat) să exercite acte de ameninţare asupra unei persoane vătămate pentru a o determina să renunţe la drepturile litigioase pe care le avea asupra a două imobile situate în  judeţul Dolj, scopul fiind dobândirea, în mod injust, a dreptului de proprietate asupra acestora.
 
Procurorii au arătat că, în perioada iulie-august 2017, inculpatul a ameninţat o persoană vătămată şi a instigat acelaşi membru al grupării să exercite asupra victimei acte de violenţă, pentru a o determina să se întoarcă în Mexic şi să desfăşoare activităţi de skimming în beneficiul grupului.
 
De asemenea, în 18.07.2017 un alt membru al grupării, instigat de inculpat, a exercitat acte de violenţă fizică asupra unei persoane vătămate în scopul de a o determina să continue construcţia de imobile în municipiul Craiova, în parteneriat cu inculpatul.
 
În cauză s-a dispus disjungerea materialului de urmărire penală şi continuarea cercetărilor faţă de un alt inculpat, pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi tentativă la omor calificat.
 
Dosarul a fost înaintat Tribunalului Prahova pentru soluţionare.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.