Conducerea ISU Neamţ face o anchetă în cazul incidentului de vineri seara, de la concertul formaţiei Carla’s Dreams, pentru a stabili cu cât a fost depăşită capacitatea spaţiului. Organizatorul trebuia să respecte numărul de utilizatori prevăzut în autorizaţie, dar s-a estimat greşit numărul acestora, spune şeful ISU Neamţ.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit reprezentaţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Neamţ, organizatorii spectacolului la care a concertat formaţia Carla’s Dreams nu au estimat corect numărul de spectatori prezenţi la evenimentul organizat în holul mall-ului Galeria, ceea ce a dus la producerea incidentului în urma căruia nouă persoane au leşinat.

Ca urmare, instituţia va face o anchetă pentru a stabili cu cât a fost depăşită capacitatea spaţiului unde a avut loc concertul, în funcţie de aceasta urmând să fie stabilite şi eventualele sancţiuni.   

"Problema în cazul incidentului de la mall a fost estimarea greşită a numărului de spectatori. Organizatorul avea obligaţia să respecte numărul de utilizatori ai spaţiului prevăzut în autorizaţia eliberată de către ISU. Trebuie să se înţeleagă că noi nu puteam interzice să intre un anumit număr de oameni în respectiva locaţie, problema fiind strict a organizatorilor. Clădirea este autorizată din punctul de vedere al securităţii la incendiu şi are toate dotările necesare pe linie de situaţii de urgenţă. Acum nu trebuie să fim abuzivi în aplicarea legii, ci trebuie să analizăm foarte bine cazul. Nu putem merge pe estimări, nu putem să ne jucăm cu legea", a declarat, sâmbătă, pentru News.ro, inspectorul şef al ISU Neamţ, Ioan Niţică.

În pofida faptului că nouă persoane au leşinat, iar alte 20 au fost evacuate la timp pentru a nu ajunge în aceeaşi situaţie, reprezentanţii ISU Neamţ susţin că situaţia de la Galeria Mall a fost gestionată foarte bine.

"Cazul a fost gestionat foarte bine şi a existat o colaborare foarte bună între instituţiile prezente acolo, inclusiv cu firma de pază privată angajată de către organizatorii evenimentului. De altfel, agenţii de pază au restricţionat, la un moment dat, accesul spectatorilor în incinta mall-ului, astfel încât nu s-a ajuns la un număr şi mai mare de oameni la eveniment", a susţinut Ioan Niţică.

Reprezentanţii ISU au afirmat că firma care a organizat evenimentul în mall-ul Galeria a anunţat dinainte despre desfăşurarea concertului, în acest sens fiind solicitată o autospecială de pompieri.  

Pe lângă ancheta ISU, poliţiştii nemţeni vor face şi ei cercetări în acest caz, în urma unei sesizări făcute de membrii trupei Carla’s Dreams.

"E o reclamaţie depusă. Se fac verificări pentru a se constata dacă a fost săvârşită vreo infracţiune. Deocamdată, până în momentul de faţă, nu a fost depusă nicio plângere privind vreo vătămare corporală suferită de cei care au participat la concert", a declarat, pentru News.ro, subinspectorul Elena Bulgărea, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Neamţ.

La rândul său, prefectul judeţului Neamţ, Niculina Dobrilă, a spus că poliţiştii vor stabili ce norme au fost încălcate de către organizatori.

"Ceea ce s-a întâmplat acolo îmbracă, probabil, forma unei contravenţii pe Legea 61/1990 privind ordinea şi liniştea publică", a declarat Dobrilă.

Ea a spus că evenimentul a fost organizat de către firma Galeria Mall, cea care deţine spaţiul unde a avut loc concertul.

"Reprezentaţii societăţii în cauză au înştiinţat în prealabil instituţiile abilitate să ia măsuri în cazul producerii unor incidente, respectiv Serviciul de Ambulanţă, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Jandarmerie şi o firmă de pază privată. De altfel, toţi erau prezenţi acolo încă de la începerea spectacolului astfel încât au putut interveni atunci când situaţia a impus-o. Din cauza căldurii şi a aglomeraţiei a apărut acel incident în urma căruia o parte dintre spectatori au început să leşine. Din cei nouă tineri care au avu nevoie de îngrijiri medicale, patru au fost transportaţi la spital, însă fără ca vreunul să rămână internat. După incident, concertul a fost anulat", a mai spus prefectul.

Trupa Carla's Dreams din Republica Moldova a anunţat, vineri seară, pe Facebook, că a întrerupt concertul de la Piatra Neamţ după ce mai multor persoane, inclusiv copii, li s-a făcut rău din cauza "temperaturii imposibil de suportat" şi că va "acţiona legal" şi va depune plângeri la Poliţie, membrii formaţiei rugând cetăţenii să se solidarizeze în acest caz pentru că "putea fi mai rău".

Într-un mesaj pe Facebook, membrii formaţiei Carla's Dreams spuneau că temperatura din locul în care susţineau concertul a fost imposibil de suportat, existând mai multe persoane care şi-au pierdut cunoştinţa şi fiind necesară intervenţia echipajelor de la Ambulanţă.

 "Am oprit concertul din Piatra Neamţ. Temperatura imposibil de suportat pentru public, mai ales pentru copii. Mai multe persoane (inclusiv copii) care şi-au pierdut cunoştinţa. Vom acţiona legal. Oamenii au venit la un concert, şi nu la «mall» şi, cu toate că legal nu este responsabilitatea noastră, vă rugăm să ne scrieţi pe mara.ciama@globalrecords.com pentru asistenţă juridică gratuită în sensul acestui caz. De asemenea, vom sesiza toate organele competente pentru a «sensibiliza» afaceriştii care au adus 2 (DOUĂ!!!!!) baxuri de 6 sticle de jumătate de litru chiar când au văzut prima persoana scoasă de ambulanta din sala supraplină!", arătau membrii trupei din Republica Moldova.

Membrii trupei Carla's Dreams au spus ulterior că au depus deja plângeri la Poliţie şi şi-au îndemnat fanii, pe Facebook, să se solidarizeze pentru a nu se produce o nouă tragedie Colectiv.

Ulterior, reprezentanţii ISU Neamţ au declarat că nouă persoane care asistau la concertul Carla's Dreams au avut nevoie de asistenţă medicală după ce li s-a făcut rău, patru dintre acestea fiind duse la spital. Aceştia au precizat că spectacolul a avut loc "într-un spaţiu foarte mic", cu un număr foarte mare de persoane.

"Din cele nouă persoane, cinci au avut nevoie de asistenţă medicală la faţa locului, iar celelalte patru, care au suferit stări de tahicardie şi lipotimie, au fost transportate la spital. Personal, i-am convins să oprească spectacolul şi am dispus evacuarea locului în care a avut loc concertul", declara, vineri seară, şeful ISU Neamţ, Ioan Niţică.

El spunea că oamenilor li s-a făcut rău din cauza lipsei de oxigen, spaţiul în care a avut loc concertul fiind supraaglomerat şi depăşindu-se numărul posibil de participanţi. El preciza că evacuarea oamenilor din spaţiul în care avea loc concertul s-a făcut fără incidente, cu ajutorul jandarmilor şi al firmei de pază.

Într-un comunicat de presă, reprezentanţii ISU Neamţ spuneau că la concert, care a avut loc începând cu ora 19.30 la Galleria Mall, "a luat parte un public numeros, format în mare parte din copii".

"Din cauza faptului că era un număr foarte mare de persoane într-un spaţiu foarte mic şi nu se mai putea asigura o eventuală evacuare în condiţii de siguranţă, inspectorul şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Petrodava al judeţului Neamţ a dispus deplasarea la faţa locului a inspectorilor de prevenire pentru a efectua verificări suplimentare destinate siguranţei participanţilor. Din cauza apariţiei stărilor de leşin în rândul mai multor persoane, comandantul echipajului de pompieri aflat la faţa locului, împreună cu organizatorii, au decis sistarea concertului", se arăta în comunicatul ISU Neamţ.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.