O sursă de radiaţie cu nivel mai mare decât cel normal a fost identificată în interiorul unui camion care trasporta deşeuri, detectarea făcându-se pe o platformă industrială din judeţul Bihor. Reprezentanţii ISU Bihor au asigurat măsurile necesare şi au anunţat autorităţile cu competenţe în astfel de cazuri, precizând că nu există pericol pentru populaţia din zonă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bihor arată că, marţi, în jurul orei 10.00, au fost anunţaţi prin 112 despre detectarea unei surse cu un nivel de radiaţie de 1.7 μSv/h în interiorul unui autocamion care transporta deşeuri, detectare realizată în momentul cântăririi camionului în incinta unei platforme industriale situate pe strada Viilor din localitatea Chiştag.

ISU "Crişana" a notificat de urgenţă instituţiile prevăzute în Planul Judeţean de Prevenire şi Intervenţie în Situaţii de Urgenţă Radiologică: Centrul pentru Accident Nuclear şi Urgenţe Radiologice (CANUR), Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN), Garda de Mediu Bihor, Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor (APM), Direcţia de Sănătate Publică Bihor (DSP) – Laboratorul de Igiena Radiaţiilor (LIR), Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR), Inspectoratul de Poliţie Judeţean, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean şi Primăria Aştileu. De asemenea, a fost informat Prefectul judeţului  Bihor în calitate de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

Acolo s-au deplasat echipajul de primă cercetare şi evaluare chimică, biologică, radiologică şi nucleară (CBRN) de la ISU Bihor, Laboratorul de Igiena Radiaţiilor (LIR) - DSP şi specialişti din cadrul APM, care au efectuat măsurători de specialitate, identificând valori cuprinse între 0.54 şi 0.69 μSv/h în partea dreaptă spate a camionului, doza fondului natural fiind de 0.12 μSv/h.

De asemenea, pentru asigurarea, supravegherea zonei şi intervenţia operativă în cazul producerii unei situaţii de urgenţă, la locul indicat au fost mobilizate trei echipaje de pompieri militari din cadrul Staţiei Aleşd cu două autospeciale de lucru cu apă şi spumă şi o ambulanţă de tip B2.

De asemenea, la locul intervenţiei s-au deplasat specialiştii CNCAN, reprezentanţi ai DSVSA, DADR, precum şi echipaje ale IPJ şi IJJ.

Măsurile dispuse au constat în notificarea instituţiilor cu atribuţii în gestionarea unor astfel de evenimente, evaluarea situaţiei, culegerea de informaţii cu privire la natura pericolului, stabilirea şi balizarea zonei de securitate şi siguranţă (30 de metri), verificarea existenţei eventualelor scurgeri de lichide, măsurarea ratei dozei, acţiuni protective pentru personalul de intervenţie, interzicerea accesului angajaţilor în zona balizată.

Nu există pericol pentru populaţia din zonă, precizează reprezentanţii ISU Bihor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.