Poliţia şi Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă verifică intervenţia echipajelor în cazul unui tânăr din Bucureşti cu comportament recalcitrant, care a suferit mai multe leziuni şi a murit ulterior la spital. Apropiaţii victimei acuză poliţiştii că l-ar fi bătut cu bestialitate, motiv pentru care nu au folosit bodycam-urile din dotare. Tânărul s-ar fi aflat sub influenţa a cinci substanţe interzise şi a fost surprins în imagini când se loveşte în mod repetat de maşini şi asfalt, provocându-şi leziuni.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

 

Poliţiştii şi procurorii au deschis o anchetă legată de intervenţia unor echipaje de poliţie în Bucureşti, chemate pentru imobilizarea unui bărbat cu comportament recalcitrant, care ulterior a murit la spital.

Incidentul a avut loc în 18 septembrie, iar apropiaţii victimei acuză poliţiştii de abuz şi că nu au solicitat intervenţia echipajelor medicale pentru a-i acorda tânărului primul ajutor.

Una dintre acuzaţii a vizat faptul că poliţiştii nu au folosit camerele din dotare pentru a nu se vedea că l-au bătut pe tânăr.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Române, Georgian Drăgan, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că sunt făcute cercetări interne pentru a se stabili de ce poliţiştii care au intervenit la caz nu au folosit bodycamurile.

“În ceea ce priveşte modalitatea de folosire a acelor aparate bodycam, conducerea Poliţiei Capitalei nu a dispus o cercetare prealabilă în ceea ce priveşte modalitatea de intervenţie, întrucât acest lucru nu este posibil având în vedere că avem în derulare o anchetă penală, anchetă penală care se află în cercetare proprie la nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti. Aşadar, la acest moment sunt efectuate verificări interne cu privire la folosirea sau mai bine zis la nefolosirea aparatelor bodycam din dotare. Ceea ce pot adăuga este faptul că din primul moment toate imaginile existente atât de pe aparatul bodycam, care funcţiona la acel moment, cât şi de pe camerele de supraveghere din zona respectivă, au fost puse la dispoziţia procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 5 şi, ulterior, la dispoziţia procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti”, a afirmat Georgian Drăgan.

El a prezentat şi filmul acelui eveniment.

“La data de 18 septembrie 2023, ora 3 şi 16 minute, a fost înregistrat un prim apel 112 formulat de către un bărbat care a sesizat faptul că un domn în lenjerie intimă se trânteşte pe jos şi face zgomot pe aleea Stanciu George Cristian. Am citat exact din semnalarea de la 112. La aceeaşi dată, în jurul orei 3 şi 18 minute dispecerul de la Sectorul 5 dirijează la caz trei agenţi de poliţie, toţi din cadrul Secţiei 17 Poliţie. La ora 3 şi 19 minute se înregistrează un apel la un 112 formulat de către o doamnă, de această dată, cu privire la faptul că un bărbat dezbrăcat umblă pe stradă, ţipă şi se tăvăleşte pe jos şi la fel am citat din apelul la 112, nu sunt cuvintele mele. La ora 3 şi 20 avem un apel la 112 formulat de către o femeie care a sesizat şi citez, că în faţa geamului ei este un bărbat care manifestă un comportament care duce cu gândul la consumul de substanţe interzise, se loveşte tare de pământ şi se află în faţa blocului V-91”, a povestit Georgian Drăgan. 

El a completat că poliţiştii au folosit sprayul lacrimogen şi tonfa deoarece bărbatul era recalcitrant.

“În jurul orei 3.22, primul echipaj format din cei trei poliţişti, respectiv doi poliţişti şi o poliţistă, ajunge la faţa locului, iar după aproximativ două,trei minute şi aici precizez că nu s-a putut stabili cu certitudine ora întrucât toată documentaţia se află în original la dosar, dar cu aproximaţie, după două, trei minute se ia legătura cu apelantul, care le reconfirmă cele sesizate şi indică direcţia de deplasare a bărbatului. La ora 3.23, al doilea echipaj de poliţie, format dintr-un poliţist şi o poliţistă ajunge în zona indicată, a luat contact cu persoana în cauză imediat după ce au ajuns la faţa locului, iar la vederea echipajul de poliţie, tânărul a fugit, iar poliţiştii au plecat în urmărirea acestuia. Tânărul a fost prins din urmă în spatele unui bloc de pe strada Sebastian, acolo unde, din datele comunicate public de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti prin acel comunicat de presă, a devenit recalcitrant, astfel încât poliţiştii au folosit mijloacele din dotare, respectiv sprayul iritant lacrimogen şi tonfa”, a mai afirmat oficialul din IGPR.

El a menţionat că poliţiştii au chemat o ambulanţă deoarece bărbatul sângera.

“La 3.30  sau 3.31 de minute după finalizarea intervenţiei şi subliniez acest lucru imediat după finalizarea intervenţiei, poliţiştii au solicitat o ambulanţă, întrucât persoana în cauză sângerează, sângera la acel moment. Între timp, la locul imobilizării au ajuns şi poliţiştii primului echipaj, care plecaseră în căutarea lui pe o altă stradă. La ora 3.33 se trimite un echipaj SMURD pentru acordarea asistenţei medicale, iar cu aproximaţie, undeva în jurul orei 3.45, ambulanţa soseşte la faţa locului. În acelaşi interval orar a sosit la faţa locului şi un echipaj de poliţie din cadrul Secţiei 18, format din doi poliţişti, însă aceştia nu au intervenit la eveniment, întrucât nu a fost necesar sprijinul acestora în cadrul incidentului, aşa cum le-a fost comunicat de către poliţiştii prezenţi la faţa locului, respectiv poliţiştii din cadrul Secţiei 17 Poliţie. Ulterior, persoana în cauză este transportată la Spitalul Universitar”, a mai transmis Georgian Drăgan.

La rândul lor, reprezentanţii DSU au precizat, tot joi, că au demarat verificări cu privire la intervenţia echipajului SMURD.

”Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) înţelege seriozitatea situaţiei şi a luat act de informaţiile apărute în spaţiul public, cu privire la primul ajutor calificat şi asistenţa medicală de urgenţă acordată unui pacient adus de un echipaj SMURD la Unitatea de Primiri-Urgenţe (UPU) a Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti, în data de 18.09.2023.  În acest sens, luând în considerare şi solicitarea Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti, s-a stabilit o comisie de control care va efectua o investigaţie detaliată a incidentului menţionat. Scopul acestei comisii este de a verifica respectarea normelor privind sistemul naţional de asistenţă medicală de urgenţă, precum şi modul de desfăşurare a activităţilor specifice din perspectiva acordării primului ajutor calificat şi asistenţei medicale de urgenţă din domeniul stabilit de legislaţia în vigoare în competenţa DSU”, a transmis DSU.

Sindicatul Europol a publicat imagini în care tânărul, îmbrăcat doar în lenjerie intimă, are un comportament haotic şi se loveşte în mod repetat de maşini şi asfalt.

”Drama tânărului care se afla sub efectul a 5 substanţe psihoactive a fost generată de efectul drogurilor”, au transmis sindicaliştii.

Potrivit acestora, ”raportul medico-legal, realizat în urma autopsiei efectuate în prezenţa familiei şi a unui expert terţ, adus din afara instituţiei, nu a relevat nicio urmă de lovitură de tomfă, bocanc sau alt obiect în zona craniului, cu excepţia multiplelor lovituri de corp/plan dur, provocate de căzăturile care se văd şi în imaginile video care au tot circulat”.

De asemenea, sindicaliştii au publicat imagini de pe camerele poliţiştilor.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.