Locatarii blocului din Capitală cuprins de flăcări în noaptea de vineri spre sâmbătă, după ce focul s-a extins de la o casă din vecinătate, susţin că blocul a fost construit fără autorizaţie, iar proprietarii nu au acte pentru locuinţe, motiv pentru care nu au putut face nici asigurări. De asemenea, ei reclamă că nu există contract pentru furnizarea de energie electrică, alimentarea cu curent făcându-se pe organizare de şantier. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă transmite că nu a fost identificată vreo solicitare pentru obţinerea avizului de securitate la incendiu. Primăria sectorului 5 anunţă că va acorda un ajutor de 3.000 de lei pe membru de familie pentru locatarii blocului, obiecte de primă necesitate, uniforme şi rechizite. De asemenea, precizează că aspectele juridice ale situaţiei locative a oamenilor, care reclamă că nu au acte de proprietate pentru apartamente, fac obiectul unui dosar penal.Locatarii au putut reveni în locuinţe pentru a-şi lua diferite obiecte, urmând să fie cazaţi în incinta căminului Liceului „Dumitru Moţoc”. Nouă persoane au primit îngrijiri medicale în urma incendiului, două ajungând la spital.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE - Primăria sectorului 5: Ajutor de 3.000 de lei pe membru de familie pentru locatarii blocului afectat de incendiu, obiecte de primă necesitate, uniforme şi rechizite; aspectele juridice ale situaţiei locative fac obiectul unui dosar penal

"Faţă de situaţia locuitorilor din blocul de pe strada Iordache Năstase nr. 14, imobil distrus de un incendiu violent în dimineaţa zilei de 8 septembrie a.c., Primarul Daniel Florea a convocat Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă al Sectorului 5 şi a decis adoptarea de îndată a următoarelor măsuri: relocarea imediată a tuturor persoanelor afectate şi cazarea acestora în incinta căminului Liceului „Dumitru Moţoc”, aflat în administrarea Autorităţii Locale Sector 5; asigurarea a trei mese/zi, la cantina Colegiului „Viilor”, aflat în administrarea Autorităţii Locale Sector 5;  asigurarea, de către S.A. Economat S.R.L, societate deţinută de Autoritatea Locală Sector 5, a produselor alimentare şi de igienă de strictă necesitate", anunţă Primăria.

Alte măsuri sunt: asigurarea de urgenţă de către Autoritatea Locală Sector 5 a hainelor, produselor de încălţăminte şi a altor obiecte de strictă necesitate pentru toate persoanele afectate;  punerea la dispoziţie de către Autoritatea Locală Sector 5 a uniformelor şcolare şi a rechizitelor pentru toţi copiii din familiile afectate, pentru ca activitatea şcolară a acestora să nu fie afectată.
De asemenea, persoanele afectate de incendiu vor primi ajutor de urgenţă de la Bugetul Local al Sectorului 5 în cuantum de 3.000 de lei/membru de familie.
 
Familiiile afectate vor beneficia de ajutoare la plata chiriei pentru o perioadă de până la 3 ani, asigurarea pazei bunurilor prin aportul Poliţiei Locale Sector 5.
 
"Clarificarea aspectelor juridice privind situaţia locativă face obiectul unui dosar penal, iar Administraţia Locală a Sectorului 5 a făcut şi face toate demersurile, în limita competenţelor ce îi revin, pentru tragerea la răspundere a celor vinovaţi", precizează Primăria.
 
În prezent, este permis accesul locatarilor în bloc, in prezenţa poliţiştilor şi pompierilor, în vederea evaluarii pagubelor.
O echipă de la  inspectoratul de Stat in Constructii se află la faţa locului pentru determinarea gradului de stabilitate a blocului.
 
UPDATE - ISU: În evidenţele instituţiei noastre nu a fost identificată vreo solicitare pentru obţinerea avizului de securitate la incendiu în acest caz
 
"În evidenţele instituţiei noastre nu a fost identificată vreo solicitare din partea proprietarului/beneficiarului pentru obţinerea avizului de securitate la incendiu", a transmis ISU.
 
UPDATE - Locatarii blocului spun că imobilul nu avea autorizaţie de construire, că nu deţineau acte de proprietate şi că nu au nici contracte pentru furnizarea energiei electrice
 
“Am făcut acte acum 5 ani şi jumătate, acte de promisiune bilaterală, de vânzare-cumpărare, printr-un cabinet de notariat. Această promisiune e făcută în aşa fel încât dacă eu, ca locatar, nu plătesc trei rate consecutiv, pierd şi taxa, pierd şi banii. Acest bloc a avut certificat de urbanism, care a avut valabilitate un an, domnul dezvoltator, Ioniţiă Ilie, spunându-ne că e în lucru autorizaţia de construcţie. Noi l-am tot ajutat să obţină această autorizaţie, dar nu s-a putut”, a declarat unul dintre locatari pentru Antena 3.

De asemenea, a afirmat că locatarii au contracte pentru furnizarea de gaze naturale, dar nu şi pentru energie electrică, acesta fiind furnizată în regim de organizare de şantier, motivul fiind refuzul furnizorului de a încheia contracte în absenţa autorizaţiei de construire.

Presa a relatat în 2015 că dezvoltatorul, Ioniţă Ilie, un apropiat al clanului Cămătaru, pentru evaziune fiscală, fiind acuzat că a construit pe persoană fizică 20 de blocuri şi a vândut 500 de apartamente fără să plătească taxe.

UPDATE - "Nouă persoane au fost asistate medical, numai două dintre acestea fiind transportate la spital", anunţă Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).

Două dintre persoanele cărora li s-a acordat primul ajutor sunt pompieri.

Peste 100 de salvatori au acţionat pentru localizarea şi stingerea incendiului care a afectat podul unei case şi mansarda unui bloc din strada Iordache Năstase.

"S-a intervenit atât de la înălţime, prin intermediul autoscărilor, cât şi de la nivelul solului, pentru limitarea propagării incendiului la vecinătăţi. Primordială a fost evacuarea tuturor persoanelor surprinse de incendiu. În acest sens, au fost constituite echipe de căutare-salvare pentru evacuarea locatarilor şi verificarea spaţiilor interioare", relatează IGSU.

Informaţiile iniţiale indicau că trei persoane au fost rănite.

Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti-Ilfov au anunţat că incendiul a izbucnit la o casă de pe strada Iordache Năstase şi s-a extins la un bloc învecinat, care are mansardă şi trei etaje.

Potrivit ISU, ard podul casei şi mansarda blocului în mare proporţie, iar flăcările s-au propagat la etajul al treilea, atât pe verticală (pe faţadă), cât şi pe orizontală.

"În acest moment se acţionează de la înălţime, utilizând autoscară, pe ambele capete ale blocului şi de la nivelul solului pentru limitarea propagării la vecinătăţi Se acţionează cu 13 autospeciale de stingere, patru autoscări şi trei ambulanţe 3 SMURD", au precizat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov.

În urma incendiului, trei persoane au fost rănite.

De asemenea, au fost constituite echipe de căutare-salvare pentru evacuarea locatarilor şi verificarea spaţiilor interioare, în măsura în care acest lucru a fost posibil.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.