Şeful IGSU a declarat joi, referindu-se la imagiile de la intervenţia din Colectiv făcute publice pentru prima oară de Libertatea, că acestea nu au fost prezentate autorităţilor şi anchetatorilor pentru că nu au fost cerute ”în mod punctual”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI UPDATE - Filmare de la intervenţia din clubul ”Colectiv” prezentată de în premieră de Libertatea - Parchet - Nu am avut-o la dosar şi nici nu am ştiut de existenţa ei/ IGSU: Nu ni s-au cerut imaginile respective în mod punctual - VIDEO

”Imaginile care au fost difuzate sunt înregistrate de colegii noştri, asta e evident, şi nu sunt un film continuu de la începutul intervenţiei până la finalul ei. Intervenţia a durat cinci ore, imaginile au 20 de minute”, au spus reprezentanţii IGSU.

”A fost vehiculată afirmaţia că la nivelul centrului operaţional al IGSU s-a luat decizia de a fi ascunse aceste imagini. Sunt şeful acestei structuri acum şi nu am comunicat nimănuit acest lucru, imaginile sunt în format original la nivelul IGSU şi vor fi puse la dispoziţie. Imaginile nu sunt viciate. Am solicitat IGSU Bucureşti – Ilfov aceste imagini, în privinţa analizei făcute cu colegii mei. Nu am fost prezent de la debutul intervenţiei, dar toţi trei am fost acolo în diferite etape ale misiunii”, a declarat şeful IGSU.

Reprezentanţii IGSU au adăugat: ”Am răspuns la toate solicitările. Am pus la dispoziţie, pe baza datelor furnizate de colegii de la Bucureşti-Ilfov, momentul când au fost alertate echipajele, date privitoare la pacienţi strânse de la spitale sau structuri SMURD, datele privind persoanele decedate la faţa locului. Aceste informaţii fac obiectul raportului pus la dispoziţie Corpului de Control. Nu ne-au cerut imaginile respective în mod punctual”.

Întrebaţi dacă şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă Raed Arafat a ştiut despre aceste imagini, reprezentanţii IGSU au negat.

De asemenea, reprezentanţii instituţiei au precizat că la nivelul IGSU au fost viozionate acele imaginii, care au fost analizate de un întreg colectiv.

”Nu a fost o decizie în acest sens (să nu le vadă şeful DSU Raed Arafat - n.r.). Nu am comunicat nimănui să nu le difuzeze către terţi”, au susţinut membrii conducerii IGSU.

Ei au explicat că nu dau din oficiu imagini care pot avea impact emoţional asupra populaţiei nimănui în spaţiul public.

”Procesul de analiză se desfăşoară la nivelul fiecărei zone de intervenţie. Au fost câteva aspecte care au făcut obiectul analizei noastre care au fost trecute în manualul de lecţii învăţate. Au fost revizuite comunicaţiile, alertarea în grup. Nu le difuzăm pentru a fi vizualizate. Nu le consider un beneficiu din punct de vedere al profesiei”, a mai afirmat şeful IGSU.

Orlando Şchipu, care a coordonat pentru scurt timp intervenţia din clubul Colectiv şi care, conform Libertatea, este cel care poate fi auzit înjurând victimele, a spus că joi a văzut pentru prima dată filmul, dar că ştia de existenţa lui.

O filmare de aproximativ 20 de minute făcută în noaptea intervenţiei la incendiul din clubul Colectiv, din urmă cu patru ani, ţinută secretă, a fost făcută publică de Libertatea. Imaginile, filmate de un subofiţer care a însoţit primul echipaj ISU Bucureşti Ilfov ajuns la locul dezastrului, şi furnizate de un coleg al său, ofiţer, arată dezorganizare, haos, răniţi căraţi de mâini şi de picioare sau pe paleţi, dar poate fi auzit, conform Libertatea, cel care a coordonat la un moment dat operaţiunea, Orlando Şchiopu, înjurând victimele.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.