Poliţiştii şi procurorii au identificat două grupări care acţionau în judeţul Suceava, derulând operaţiuni în domeniul silvic, încă din 2019. Grupările controlau 20 de societăţi comerciale, prin intermediul cărora ar fi derulat operaţiuni ilicite.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Comisarul-şef de poliţie Bîra Cristian, şef serviciu în cadrul Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, a anunţat, luni, într-o declaraţie de presă, că, în urma cercetărilor, s-a stabilit că două grupări, constituite în judeţul Suceava, ar fi controlat 20 de societăţi comerciale, cu obiect principal de activitate în domeniul silvic, respectiv “Exploatarea forestieră”, “Silvicultură şi alte activităţi forestiere”, “Colectarea produselor forestiere nelemnoase din flora spontană”, “Tăierea şi rindeluirea lemnului” şi “Comerţ cu ridicata al materialului lemnos şi al materialelor de construcţii şi echipamentelor sanitare”. 

“Astfel, prin intermediul acestor societăţi, din anul 2019 şi până în prezent, ar fi efectuat diverse operaţiuni ilicite în domeniul silvic. Practica evidenţierii fiscale parţiale/neevidenţierii tranzacţiilor s-ar fi manifestat în comercializarea de brichete sau cherestea, realizată către o serie de parteneri comerciali din judeţele Constanţa, Suceava, Cluj, Alba, Botoşani, Bacău, Vrancea, Iaşi, Teleorman, Ilfov şi din municipiul Bucureşti, existând indicii că acestea ar fi rezultatul unui proces de achiziţie lemn/prelucrare buştean/producţie brichete, cu o componentă de materie primă ilicită/tranzacţii evazioniste”, a declarat sursa citată.  

Potrivit acestuia, cele două grupări ar fi furnizat masă lemnoasă cu evidenţierea parţială a volumului şi/sau valorii acesteia, sens în care, în conivenţă cu beneficiarii, plata ar fi fost realizată, parţial, prin virament bancar, iar diferenţa, nefiscalizată, ar fi fost achitată, în numerar, prin intermediul unor persoane de încredere. 

“Din cercetări a reieşit că banii, rezultaţi din infracţiunile de evaziune fiscală, săvârşite prin modalităţile descrise mai sus, ar fi fost introduşi într-un circuit cu caracter legal, fiind alimentate conturile deţinute de către alte societăţi comerciale, faptă ce întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de spălare a banilor. După efectuarea percheziţiilor domiciliare, echipele constituite, împreună cu organele de control din cadrul A.N.A.F. – Direcţia Generală Antifraudă Fiscală şi din cadrul Gărzii Forestiere, respectiv RNP Romsilva, au efectuat controale specifice şi inventarieri ale materialelor lemnoase, în vederea luării măsurilor legale cu privire la operaţiunile derulate de societăţile comerciale în domeniul silvic”, a mai transmis Bîra Cristian.  

De asemenea, au fost citaţi mai mulţi martori, în vederea audierii, activităţile fiind desfăşurate la sediul I.P.J. Suceava. 

Potrivit IGPR, în urma percheziţiilor domiciliare, au fost descoperite şi ridicate 18 laptopuri, 62 de telefoane mobile, 20 de medii de stocare, o armă neletală deţinută ilegal, supusă autorizării, 198.510 lei şi 87.075 de euro. 

De asemenea, au fost descoperite 70 de elemente de muniţie, deţinute ilegal de o persoană, faţă de care a fost dispusă măsura suspendării dreptului de deţinere, port şi folosire a armelor şi al muniţiilor. 

Totodată, au fost aplicate 16 sancţiuni contravenţionale la Legea nr. 171/2010, în valoare totală de 125.000 de lei, fiind confiscaţi 436,21 metri cubi de material lemnos, în valoare totală de 292.311 lei, 16.796 de bucăţi de lambriu şi 438 de bucăţi de grinzi. 

În urma controalelor de specialitate finalizate, până în prezent, au fost descoperite diferenţe între stocurile faptice şi scriptice ale depozitelor de material lemnos, şi anume un minus de 701 metri cubi de lemn rotund, în valoare de 561.320 de lei, un plus de 78 de metri cubi de lemn rotund, în valoare de 62.960 de lei şi un minus de 113 metri cubi de biomasă, în valoare de 113.870 de lei. 

În plus, a mai fost descoperit un plus de 6,46 metri cubi de lemn de foc, în valoare de 3.230 de lei, un plus de 265 metri cubi de lemn de lucru, în valoare de 318.852 de lei şi un plus de 547 metri cubi de cherestea, în valoare de 684.812 lei. 

În situaţia a 11 depozite verificate, au fost indisponibilizaţi 21.289 metri cubi de material lemnos, în vederea efectuării de măsurători de specialitate, de către organele de control din cadrul Gărzii Forestiere, pentru stabilirea prejudiciului cauzat prin activitatea infracţională desfăşurată, bugetului de stat şi mediului înconjurător. 

În acest caz, verificările şi măsurătorile de specialitate sunt continuate, activităţile de cercetare penală fiind în curs de realizare.  

IGPR a mai transmis că, în primele 8 luni ale anului 2022, au fost desfăşurate peste 20.000 de controale pe linie silvică, în urma cărora poliţiştii au întocmit 8.967 de dosare penale, în care sunt cercetate peste 1.600 de persoane. De asemenea, poliţiştii au indisponibilizat peste 93.000 de metri cubi de material lemnos. 

Au verificat peste 47.000 de obiective, dintre care 883 de exploatări forestiere, 496 de instalaţii de debitat, 1.160 de depozite, 679 de ocoale silvice şi 848 de târguri, pieţe şi oboare. Totodată, au fost oprite în trafic, pentru control, 41.368 de vehicule. 

De asemenea, au fost confiscate 213 ferăstraie mecanice, 72 de topoare şi au indisponibilizat 101 autovehicule. 

Au fost înregistrate 632 de apeluri care semnalau posibile transporturi ilegale de material lemnos, 180 dintre acestea confirmându-se în urma verificărilor. Pe această cale, mulţumim tuturor celor care semnalează posibile nereguli în domeniul silvic. 

Activităţile de verificare în teren şi de cercetare penală în cazul dosarelor penale, vor fi desfăşurate şi în perioada următoare. 

În 28 septembrie, Poliţia Română, prin Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice - I.G.P.R., sub supravegherea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a desfăşurat o acţiune de amploare, fiind puse în aplicare 146 de mandate de percheziţie domiciliară, în municipiul Bucureşti şi judeţele Alba, Bacău, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Constanţa, Dolj, Harghita, Iaşi, Ialomiţa, Ilfov, Mureş, Neamţ, Olt, Suceava şi Teleorman, la sediile sociale şi puncte de lucru ale unor firme, dar şi la domiciliile persoanelor fizice presupus a fi implicate în activitatea infracţională. 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.