Peste 200 de hectare de litieră de pădure şi 15 hectare de vegetaţie uscată au fost afectate de 14 incendii izbucnite pe teritoriul judeţului Hunedoara. Cel mai probabil fermierii au pus focul la litiera de pădure, pe numele a două persoane fiind întocmit dosar penal.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit unui comunicat de presă, de miercuri, al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara, 14 incendii au izbucnit marţi, fiind afectate peste 200 de hectare de litieră de pădure şi 15 hectare de vegetaţie uscată. Peste 200 de pompieri, lucrători silvici din cadrul ocoalelor Valea Orăştiei şi Geoagiu, membri ai Serviciilor Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă şi voluntari cu maşini de teren ai Travel Raid Orăştie au lucrat pentru stingerea focului.

Intervenţia terestră a fost susţinută de un elicopter al Inspectoratului General de Aviaţie care a acţionat cu sistemul de stingere (bambi bucket – cu capacitate de 3.000 de litri) pentru stingerea incendiului de litieră produs în pădurea aparţinând localităţii Lăpugiu de Jos. Aici incendiul a pârjolit 75 de hectare de fond forestier.

Alte 25 de hectare au ars la Panc, 20 de hectare la Abucea, 15 hectare la Lăpugiu de Sus, 7 hectare la Ghelari, 5 hectare la Runcu Mare, 20 de hectare la Rişculiţa, 10 hectare la Panc, 3 hectare la Rişculiţa, 10 hectare la Teliuc şi 16 hectare la Sibişel – Cucuiş.

În special în zonele Lăpugiu de Jos şi Sibişel – Cucuiş accesul la zonele incendiate a fost extrem de dificil, fiind nevoie de sprijinul pădurarilor şi voluntarilor cu autoturismele off road.

”Pentru limitarea propagării arderii la pădurea din Sibişel s-a realizat un dispozitiv de stingere alcătuit dintr-un rezervor cu capacitate de 1 tonă şi 8 bidoane cu capacitate de 20 de litri fiecare. Aceste echipamente au fost transportate cu autoturismele de teren până în proximitatea arderii. În pericol de a fi distruse de incendiu au fost şi 6 locuinţe şi cabane din Sibişel. Pompierii Detaşamentului Orăştie cu ajutorul unei autospeciale cu capacitate medie au reuşit să protejeze aceste construcţii”, se arată în comunicatul de pres al ISU Hunedoara.

Incendiile de litieră din pădurile din Lăpugiu de Sus şi Sibişel sunt încă active. 19 pompieri ai Secţiei Ilia, sprijiniţi de elicopterul IGAv dislocat pentru această misiune de la unitatea din Iaşi, intervin pentru stingerea arderii din Lăpugiu de Sus, în timp ce peste 30 de pompieri, pădurari şi voluntari, membri ai organizaţiei off road, acţionează la Sibişel.

”Cel mai probabil incendiile de litieră de pădure şi vegetaţie uscată au fost generate de fermierii sau proprietarii de terenuri care au aplicat focul deschis pentru igienizarea terenurilor. Pe numele unui bărbat de 67 de ani şi a unei femei de 54 de ani din Sibişel, Poliţia Orăştie a întocmit dosar penal pentru comiterea infracţiunii de distrugere prin incendiere din culpă, documentând faptul că aceştia au utilizat focul în grădina proprie, situată în apropierea pădurii, fără a lua măsuri de prevenire a propagării arderii. În condiţii atmosferice caracterizate de vânt puternic arderea s-a extins la pădure şi a fost la un pas să distrugă locuinţe şi cabane din localitate. Prejudiciul urmează să fie stabilit de proprietarul pădurii, Ocolul Silvic Geoagiu”, mai arată sursa ctată.

Fermierii sau proprietarii de terenuri care utilizează focul deschis pentru igienizarea terenurilor riscă amenzi de până la 2.000 de lei, dosar penal şi sistarea subvenţiilor din partea APIA.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.