O grupare care transporta în Germania familii vulnerabile din România, determinându-le să ceară indemnizaţii pentru creşterea copiilor şi alte ajutoare sociale, a fost destructurată în urma unor percheziţii făcute în cele două state. În România, percheziţiile au avut loc în judeţul Vaslui, fiind audiaţi 45 de suspecţi. Prejudiciul adus statului german depăşeşte un milion de euro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Structura Centrală, împreună cu poliţişti din cadrul IGPR - Direcţia de Investigaţii Criminale, au coordonat efectuarea, marţi, a 15 percheziţii domiciliare, în judeţul Vaslui.

"Activităţile au fost desfăşurate în baza a trei ordine europene de anchetă emise de autorităţile judiciare din Germania, într-o cauză având ca obiect săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, înşelăciune şi evaziune fiscală în domeniul asigurărilor sociale. Simultan, pe teritoriul Germaniei au fost efectuate 29 de percheziţii domiciliare privind activitatea aceluiaşi grup infracţional. Cercetările efectuate de către autorităţile judiciare din Germania vizează activitatea unui grup infracţional organizat specializat în comiterea infracţiunilor de înşelăciune şi evaziune fiscală, în urma căreia statul german a fost prejudiciat cu peste 1 milion de euro", a transmis DIICOT.

Astfel, în perioada 2014-2017, membrii grupului infracţional organizat au recrutat, prin inducerea în eroare cu privire la obţinerea unor locuri de muncă sau prin constrângerea exercitată în vederea achitării unor datorii contractate anterior, familii vulnerabile din România, cu o situaţie financiară precară, pe care le-au relocat temporar în Germania, în vederea obţinerii indemnizaţiilor acordate de statul german pentru creşterea şi îngrijirea copiilor minori, precum şi alte ajutoare sociale. Odată ajunse pe teritoriul statului german, familiile provenite din România au fost cazate de membrii grupului infracţional organizat, care au deschis conturi bancare pe numele acestora (cardurile bancare rămânând în posesia membrilor grupului infracţional organizat) şi le-au solicitat să depună documentele necesare în vederea obţinerii ajutoarelor sociale.

"Imediat după ce erau plătite prestaţiile sociale, familiile erau trimise înapoi în România de către membrii grupului infracţional organizat, care au continuat să încaseze sumele de bani plătite cu titlu de ajutoare sociale pentru familiile care părăsiseră teritoriul acestui stat. Acţionând în această modalitate, membrii grupului infracţional organizat au prejudiciat statul german, având în vedere faptul că reşedinţa obişnuită în Germania este o condiţie pentru a solicita şi primi indemnizaţia pentru creşterea şi îngrijirea copiilor minori", a adăugat DIICOT.

Percheziţiile domiciliare au fost făcute de poliţişti din cadrul I.G.P.R. - Direcţia de Investigaţii Criminale şi IPJ Vaslui (inclusiv criminalişti şi membri ai echipelor de acţiuni speciale ale Poliţiei Române).

În urma percheziţiilor au fost descoperite şi ridicate mai multe înscrisuri care au legătură cu activitatea infracţională. De asemenea, au fost audiate, până în acest moment, în calitate de suspect, un număr de 45 de persoane.

În cadrul acţiunii a fost pus în aplicare, în judeţul Vaslui, un mandat european de arestare, persoana solicitată fiind prezentată, după audiere, parchetului competent în vederea sesizării instanţei de judecată. În plus, 4 persoane au fost arestate în Germania.

Cooperarea judiciară a fost facilitată prin intermediul EUROJUST, care a organizat 4 întâlniri de coordonare.

Acţiunea comună a beneficiat de sprijinul analiştilor din cadrul EUROPOL, care a asigurat şi schimbul de informaţii.

Activităţile au fost efectuate cu sprijinul poliţiştilor din cadrul inspectoratelor judeţene de poliţie din Bacău, Galaţi, Iaşi, Neamţ, Vrancea şi Ialomiţa.

La activităţile desfăşurate pe teritoriul României au participat 2 procurori din Germania şi ofiţerul de legătură al BKA la Bucureşti.

Acţiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Române.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.