O grupare specializată în fraude informate, formată din 18 persoane, a fost destructurată de poliţişti şi procurorii DIICOT Oradea, în urma a 19 percheziţii făcute în mai multe judeţe.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Oradea, împreună cu ofiţeri din cadrul BCCO Oradea, au făcut, joi, 19 percheziţii domiciliare în judeţele Iaşi, Botoşani, Neamţ, Mureş, Ialomiţa, Argeş, Suceava, Galaţi, Arad, Timiş, Gorj, pentru destructurarea unui grup infracţional organizat, format din 18 persoane, specializat în acces ilegal la un sistem informatic, perturbarea funcţionării sistemelor informatice, operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice şi efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos.

Conform DIICOT, în perioada 2016-2018, membrii grupării au creat două grupuri pe o reţea de socializare în cadrul cărora au desfăşurat activităţi ilegale îndreptate împotriva siguranţei şi integrităţii sistemelor informatice.

"În perioada 26.12.2016 - 10.04.2020 o parte din membrii celor două grupuri de facebook au postat date informatice obţinute în urma atacurilor informatice desfăşurate sau a transferului neautorizat, respectiv sisteme informatice (servere de tip Virtual Private Server, Remote Desktop Protocol, etc.) cu drepturi de acces, conturi de utilizatori şi parole aferente unor aplicaţii informatice, platforme de jocuri virtuale, aplicaţii de poştă electronică, reţele de sisteme informatice infectate precum şi date de identificare ale cardurilor bancare, toate în scopul comercializării acestora", arată sursa citată.

De asemenea, o parte dintre membrii comunităţii au postat pe o aplicaţie de socializare înregistrări video reprezentând atacuri informatice de tip Ddos asupra mai multor sisteme informatice.

În urma percheziţiilor, au fost identificate şi ridicate mai multe hard-disk-uri, unităţi centrale, laptop-uri, telefoane mobile, tablete, stick-uri de memorie şi diverse înscrisuri.

Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul Brigăzilor de Combaterea a Criminalităţii Organizate Timişoara, Piteşti, Mureş, Galaţi, Iaşi şi Suceava, respectiv al Serviciilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Arad, Gorj, Ialomiţa, Neamţ şi Botoşani.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.