Poliţiştii şi procurorii DIICOT au destructurat o grupare specializată în furtul de aparatură medicală, după ce au făcut 22 de percheziţii în mai multe judeţe. Împreună cu autorităţile din Franţa, au fost intrumentate 19 lovituri comise în ţara respectivă, prejudiciul fiind estimat la mai mult de 4,5 milioane de euro. Opt persoane au fost reţinute.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”La data de 27 februarie 2024, poliţiştii Direcţiei de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române şi serviciilor de investigaţii criminale Tulcea, Maramureş, Iaşi, Suceava şi Braşov, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, au efectuat 22 de percheziţii domiciliare, la persoane fizice şi juridice, în judeţele Tulcea (10), Maramureş(5), Iaşi(4), Suceava(2) şi Braşov(1), în cadrul unui dosar penal în care sunt cercetaţi membrii unui grup organizat de criminalitate itinerantă, specializat în comiterea de furturi de aparatură stomatologică, pe teritoriul Franţei”, anunţă, miercuri, IGPR şi DIICOT.

Sursele citate au precizat că persoanele vizate ar fi membrii unui grup organizat, cercetate într-un dosar penal instrumentat de Secţiunea de cercetări din Nancy a Jandarmeriei Naţionale Franceze, cu sprijinul Oficiului Central de Luptă împotriva Delincvenţei Itinerante, acesta vizând fapte de furt în grup infracţional organizat, tăinuire de bunuri provenind din furt în grup infracţional organizat, participare la o asociaţie de răufăcători în vederea săvârşirii unei infracţiuni.  

”Totodată, în acest dosar, partenerii francezi au solicitat sprijin în cadrul cooperării judiciare internaţionale în materie penală prin Jurisdicţia Inter-Regională Specializată (JIRS) din Nancy – Franţa, care a formulat mai multe ordine europene de anchetă ce au fost primite la D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, din România. Din aceste activităţi de cooperare a rezultat că membrii grupului organizat ar fi comis, în perioada aprilie 2022 – noiembrie 2023, 19 furturi, pe întreg teritoriul Franţei, acestea vizând peste 3.000 de bunuri din societăţi care ar fi fabricat sau comercializat aparatură stomatologică”, au mai transmis anchetatorii.

Potrivit acestora, prejudiciul total cauzat este de aproximativ 4.500.000 de euro. 

În urma percheziţiilor au fost depistate 8 persoane dintre cele vizate, fiind reţinute. De asemenea, alte 4 persoane au fost conduse la sediul poliţiei, pentru audieri, în calitate de martor.

”În urma percheziţiilor domiciliare, au fost descoperite şi ridicate aparate şi instrumente medicale stomatologice, despre care există bănuiala rezonabilă ca ar fi fost furate din Franţa (aparatură stomatologică şi accesorii pentru aceasta - scanere intraorale, implantoare, sisteme de magnificaţie, seringi electronice), 16.500 de euro, telefoane mobile ale membrilor grupării şi înscrisuri. De asemenea, au fost ridicate, întrucât erau deţinute ilegal, o replică armă, un pistol neletal, o armă lungă letală, ce erau suspuse regimului autorizării, 106 cartuşe cu glonţ de 9 mm (6 în judeţul Suceava şi 100 în judeţul Tulcea), precum şi alte mijloace de probă”, se mai arată în comnuncatele anchetatorilor.

Armele şi muniţia depistate au fost ridicate de poliţiştii de investigaţii criminale, urmând a fi predate structurilor specializate în domeniul armelor, muniţiilor şi substanţelor periculoase, respectiv în domeniul combaterii criminalităţii organizate, pentru continuarea cercetărilor.

Pe lângă acestea, având în vedere depistarea în judeţul Tulcea a mai multor bunuri (în special scule/unelte electrice) de provenienţă nejustificată, care însă nu au legătură cu dosarul instrumentat de autorităţile judiciare franceze, poliţiştii de investigaţii criminale, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Tulcea, au constituit un alt dosar penal, urmând a se efectua cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup organizat şi tăinuire.

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.