Fostul primar al comunei Vitomireşti, judeţul Olt, şi administratorii a două firme au fost reţinuţi de DNA Craiova pentru mai multe infracţiuni de corupţie, în urma unui contract încheiat pentru modernizarea infrastructurii rutiere. Fostul edil ar fi acceptat să achite facturi pentru lucrări neconforme sau neexecutate, prejudiciind primăria cu peste 19 milioane de lei. În schimb, fostul primar ar fi primit peste un milion de lei, sub forma contravalorii unei locuinţe din Slatina.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul teritorial Craiova au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând din 25 mai, a lui Ion Robert Rotea, la data faptelor primar al comunei Vitomireşti, judeţul Olt, pentru abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, cu consecinţe deosebit de grave, fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată, complicitate la obţinerea ilegală de fonduri, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, complicitate la fals intelectual, luare de mită, instigare la spălare a banilor.

De asemenea, a fost reţinut administratorul unei societăţi comerciale, pentru complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, cu consecinţe deosebit de grave, complicitate la obţinerea ilegală de fonduri, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, complicitate la fals intelectual, dare de mită, şi o altă persoană, tot administrator de firmă, pentru complicitate la dare de mită şi spălare a banilor.

"La data de 9 octombrie 2019, între primăria comunei Vitomireşti, reprezentată de primarul Rotea Ion Robert şi o asociere de firme, reprezentată de unul dintre oamenii de afaceri, inculpat în prezenta cauză, s-a încheiat un contract de execuţie lucrări ce avea ca obiect Modernizare infrastructură rutieră locală în comuna Vitomireşti, judeţul Olt. A doua zi, fără ştirea beneficiarului lucrărilor, liderul asocierii a subcontractat celuilalt om de afaceri execuţia parţială a lucrărilor", a arătat, joi, DNA, într-un comunicat de presă.

În acest context, în perioada 2019-2021, primarul Rotea ar fi acceptat la plată, cu încălcarea dispoziţiilor legislaţiei primare, mai multe facturi emise de asocierea reprezentată de coinculpat, în condiţiile în care lucrările erau neconforme sau neexecutate.

Prin aceste demersuri ar fi fost produs un prejudiciu primăriei comunei Vitomireşti în cuantum de 19.073.538 lei, concomitent cu obţinerea unui folos necuvenit în acelaşi cuantum pentru asocierea respectivă.

"De menţionat este faptul că fondurile necesare realizării proiectului ar fi fost obţinute de inculpatul Rotea Ion Robert prin depunerea la autoritatea de gestionare a fondurilor publice a mai multor documente false (parte din ele emise de către liderul asocierii). Pentru “serviciile” de mai sus, omul de afaceri, beneficiind de ajutorul celuilalt inculpat, ar fi remis primarului Rotea Ion Robert sub forma contravalorii unei locuinţe situate în mun. Slatina, suma de 1.123.332 lei. Pentru a ascunde adevărata origine a banilor, locuinţa respectivă ar fi fost cumpărată pe numele unuia dintre inculpaţi", a menţionat DNA.

Celor trei inculpaţili s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

Joi, cei trei inculpaţi sunt prezentaţi judecătorilor din cadrul Tribunalului Dolj cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În cauză procurorii anticorupţie au beneficiat de sprijinul Direcţiei Generale Anticorupţie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.