Fostul director, fostul director adjunct şi un inginer de la Sucursala Hidrocentrale Curtea de Argeş, din cadrul Hidroelectrica, au fost trimişi în judecată de către DNA pentru abuz în serviciu, fals şi complicitate la aceste infracţiuni, în legătură cu implementarea unor sisteme de software, în acelaşi dosar fiind inculpaţi mai mulţi oameni de afaceri.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Procurorii DNA Piteşti i-au trimis în judecată, în stare de libertate, pe fostul director al Sucursalei Hidrocentrale Curtea de Argeş, Constantin Metehoiu, pe fostul director adjunct Octavian Florian Oprea şi pe un inginer din cadrul acestei sucursale, alături de mai mulţi oameni de afaceri pentru fapte de corupţie.

Astfel, potrivit unui comunicat dat publicităţii, joi, de DNA, fostul director adjunct Octavian Florian Oprea este inculpat pentru opt fapte abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, şapte fapte de fals intelectual şi complicitate la infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, fostul director Constantin Metehoiu este acuzat de complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în timp ce Ştefan Vulparu, inginer în cadrul Serviciului Tehnic al Sucursalei Hidrocentrale Curtea de Argeş şi asociat în cadrul unei firme, a fost trimis în judecată pentru şase fapte de complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi cinci fapte de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Alături de cei trei au fost inculpaţi fostul director tehnic al S.C. Filiala pentru Reparaţii şi Servicii Hidroserv Curtea de Argeş S.A., Nicolae Arman, acuzat de şase fapte de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, 13 fapte de fals intelectual şi şase fapte de complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată, fostul şef serviciu comercial în cadrul S.C. Filiala pentru Reparaţii şi Servicii Hidroserv Curtea de Argeş S.A., Emil Nicolae Vasile Stăticescu, acuzat de complicitate la abuz în serviciu(7 fapte) şi fals intelectual (5 fapte), precum şi şeful laboratorului Metrologie - PRAM din cadrul S.C. Filiala pentru Reparaţii şi Servicii Hidroserv Curtea de Argeş S.A trimis în judecată pentru complicitate mijlocită (în forma complicităţii la complicitate) la infracţiunea de abuz în serviciu, fals intelectual (7 fapte), fals în înscrisuri sub semnătură privată (4 fapte) şi  complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată (2 fapte).

În acelaşi dosar, au fost, de asemenea, deferiţi justiţiei oamenii de afaceri Florin Nicolae Stoian, pentru cinci infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu, Teodor Dima, Bogdan Alexandru Metehoiu şi Vlad Alexandru Dragu pentru infracţiuni precum complicitate la abuz în serviciu, fals şi spălare de bani.

Conform rechizitoriului DNA, în perioada 2011 - 2012, directorul adjunct (tehnic) al Sucursalei Hidrocentrale Curtea de Argeş Octavian Florian Oprea şi directorul tehnic al S.C. Filiala pentru Reparaţii şi Servicii Hidroserv Curtea de Argeş S.A., Nicolae Arman, beneficiind de ajutorul lui Ştefan Vulparu, Emil Nicolae Vasile Stăticescu, Teodor Dima şi Florin Nicolae Stoian, şi-au îndeplinit în mod necorespunzător atribuţiile de serviciu, în legătură cu încheierea a opt contracte privind implementarea unor sisteme software, contracte care, susţin procurorii, au fost atribuite în mod preferenţial unor firme controlate de Dima Teodor, Metehoiu Bogdan-Alexandru şi Stoian Florin Nicolae, la una dintre firme fiind asociat şi inculpatul Ştefan Vulparu.

"Atribuţiile de serviciu au fost încălcate de cei doi inculpaţi în legătură cu comandarea lucrărilor, derularea propriu-zisă a procedurii de achiziţie, negociere valoare ofertă, realizare situaţii de lucrări aprobarea şi admiterea la plată, în mod nelegal, a unor facturi emise în baza contractelor respective. Concret, din probele existente la dosarul cauzei, a rezultat faptul că întreaga procedură s-a derulat cu încălcarea dispoziţiilor legale şi a procedurilor interne, în condiţiile în care lucrările nu au fost realizate de firmele beneficiare ale contractelor, nu au existat situaţii de lucrări, mai mult sistemele respective fie nu există, fie sunt nefuncţionale şi nu au fost livrate componentele software necesare. O parte dintre lucrările trecute la plată au fost realizate, de fapt, de către personalul SC Filiala pentru Reparaţii şi Servicii Hidroserv Curtea de Argeş”, susţin procurorii anticorupţie.

Anchetatorii susţin că Oprea şi Arman au beneficiat şi de ajutorul lui Vasile Oae şi Emil Nicolae Vasile Stăticescu, care au fost şi membri în comisiile de evaluare al căror preşedinte era Nicolae Arman.

"Pentru a ascunde originea ilicită a sumei de 2.032.908,47 lei, Dima, Metehoiu şi Dragu au creat un mecanism prin care, în relaţia cu Hidrocentrale Curtea de Argeş au interpus patru entităţi-persoane fizice autorizate. Astfel, banii respectivi au fost transferaţi în mod repetat din conturile acestor entităţi în conturi personale, operaţiuni urmate de retragerea acestora prin folosirea instrumentelor electronice sau retrageri în numerar. Prin acţiunile inculpaţilor, s-a produs un prejudiciu de 8.192.817,35 lei bugetului S.C. Hidroectrica S.A., sumă cu care această societate s-a constituit parte civilă în cauză”, precizează DNA.

În acest dosar, procurorii au pus sechestru asigurător asupra mai multor bunuri mobile şi imobile aparţinând inculpaţilor.

Dosarul va fi judecat la Tribunalul Argeş.

Şase dintre inculpaţii din acest dosar, respectiv conducerea Hidrocentrale Curtea de Argeş şi angajaţii Filialei pentru Reparaţii şi Servicii Hidroserv Curtea de Argeş S.A.au fost trimişi în judecată pentru fapte similare într-un alt dosar, în luna august a anului trecut.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.