O femeie stabilită în Statele Unite ale Americii a trimis unor infractori din România, timp de nouă ani, suma totală de 400.000 de dolari, bani pe care femeia a crezut că îi direcţionează către cauze umanitare derulate de preoţi sau călugări de la Mănăstirea Sihăstria, din judeţul Suceava. Când şi-a dat seama că a fost înşelată, femeia a depus plângere la Poliţie, ancheta relevând că în spatele înşelăciunilor se află un infractor celebru în judeţul Suceava, care o contacta pe femeie din închisoarea Gherla. Trei dintre complicii bărbatului, care erau liberi şi ridicau banii, au fost reţinuţi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Relaţia femeii stabilite în SUA cu cei care au înşelat-o cu aproape jumătate de milion de dolari a început la sfârşitul anului 2013, când femeia a văzut un anunţ postat pe un site on-line de către persoane neidentificate, care îşi atribuiau identitatea unor preoţi şi călugări. Ea a răspuns anunţului, crezând că astfel stabileşte o legătură spirituală care să conducă la apropierea sa de biserică.
 
„Astfel, persoana vătămată ar fi contactat telefonic persoana din anunţ şi ar fi început o legătură cu persoane necunoscute şi neidentificate, constând în conversaţii telefonice frecvente, ajungând la un moment dat la încrederea deplină că persoana cu care corespondează este un preot din Suceava. În aceste împrejurări, după ce ar fi obţinut încrederea persoanei vătămate şi ar fi convins-o că este preot, persoana neidentificată ar fi început să-i solicite diverse sume de bani, cu anumite scopuri precise, de ajutorare, respectiv construirea de biserici, grădiniţe sau farmacii, precum şi alte cauze umanitare. În acest mod, persoana vătămată, în perioada 2013 – 2021, ar fi acceptat solicitările persoanei respective şi ar fi trimis către aceasta în mod repetat sume de bani, prin diferite modalităţi, transferuri bancare sau transferuri on-line, totalizând suma de aproximativ 400.000 de dolari americani”, informează, miercuri, Poliţia Suceava.
 
La sfârşitul anului 2021, femeia a reuşit să ia legătura cu preotul al cărui nume fusese folosit de către cel cu care ţinuse legătura timp de mai mulţi ani şi astfel şi-a dat seama că, în toată această perioadă, ea nu avusese discuţii cu părintele, ci cu nişte infractori cărora le-a trimis sume mari de bani.
În cursul lunii ianuarie a acestui an, femeia a trimis o sesizare la Poliţia Municipiului Rădăuţi – Biroul Investigaţii Criminale.
„În cauză, au fost desfăşurate activităţi investigative şi de cercetare penală, iar, în urma probatoriului administrat până în prezent, s-a constatat că persoana care şi-ar fi atribuit identităţile preoţilor, obţinând astfel pentru sine şi pentru complicii săi, în mod injust, aproximativ 400.000 de dolari americani, este un bărbat încarcerat în penitenciar.  Astfel, în perioada 2013 – 2021, aflându-se încarcerat în penitenciar, folosindu-se de calitatea falsă de preot, atribuindu-şi în mod nereal identităţile unor monahi, ar fi indus şi menţinut în eroare telefonic persoana vătămată aflată în Statele Unite ale Americii, de la care, sub pretextul neadevărat al construirii unei grădiniţe pentru copii, a unei farmacii care oferă medicamente gratuite pentru nevoiaşi, a efectuării de lucrări la biserici sau pentru cauze umanitare, ar fi solicitat şi primit în mod injust, prin intermediul complicilor săi, respectiv 8 persoane (5 bărbaţi şi 3 femei), aproximativ 400.000 dolari americani”, precizează comunicatul Poliţiei judeţene Suceava. 
Surse judiciare au declarat, pentru News.ro, că bărbatul care a reuşit să o înşele pe femeie este un infractor cunoscut în Rădăuţi, cu zeci de dosare penale şi care şi-a petrecut aproape toată viaţa de adult după gratii. De-a lungul anilor, a pretins că este magistrat, avocat sau are diverse alte funcţii oficiale, cerând bani unor persoane credule cărora le promitea că, folosindu-se aceste funcţii, le rezolvă diverse probleme. 
În urma unei percheziţii la penitenciarul Gherla, unde este încarcerat, anchetatorii au găsit în camera în care aceste este cazat un telefon mobil. El este cercetat pentru o nouă infracţiune, aceea de înşelăciune în formă continuată şi în stare de recidivă postcondamnatorie.
De asemenea, în dosar sunt urmărite penal alte şase persoane pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune, sub formă de participaţie a complicităţii. Trei dintre acestea - două femei, de 31 şi 48 de ani şi un bărbat de 36 de ani -  au fost reţinute.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.