Peste 500 de persoane participă, începând de joi, la un exerciţiu internaţional organizat de EU MODEX pentru testarea capacităţii de intervenţie la inundaţii cu impact major, desfăşurat în judeţul Sibiu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), joi a început exerciţiul cu forţe şi mijloace în teren găzduit de judeţul Sibiu.

”Peste 500 de profesionişti participă în perioada 13-16 octombrie la un exerciţiu internaţional organizat de către EU MODEX, în care va fi testată capacitatea de intervenţie şi punerea în aplicare a planurilor comune de acţiune în cazul producerii unor inundaţii cu impact major asupra populaţiei, infrastructurii şi securităţii”, arată sursa citată.

La exerciţiu, pe lângă ISU Sibiu, vor participa modulul de pompare de mare capacitate (RO-HCP-01) - Bucureşti şi modulul de salvare a victimelor inundaţiilor cu ajutorul bărcilor (RO-FRB) - Timiş, din Austria - modulul de pompare de mare capacitate şi modulul de salvare a victimelor inundaţiilor cu ajutorul bărcilor, precum şi câte un modul de pompare de mare capacitate din Bulgaria, Germania şi Republica Moldova.

”Conform scenariului, în urma unor ploi torenţiale ce au avut loc în perioada 6-10 octombrie, mai multe localităţi sunt afectate de inundaţii (zonele situate de-a lungul bazinelor hidrografice ale râurilor Olt şi Cibin). Unităţile administrativ-teritoriale Arpaşu de Jos, Porumbacu de Jos, Avrig şi Racoviţa precum şi satele componente ale acestora au fost inundate sau sunt total izolate şi sunt necesare activităţi de intervenţie de urgenţă. Evoluţia evenimentului a afectat barajele de pe râul Olt la Arpaşu de Jos, Colun, Avrig şi Racoviţa. Valurile de inundaţii duc la depăşirea capacităţii de reţinere, astfel barajele sunt în pericol de revărsare şi de a inunda aproape complet multe alte zone. Deosebit de critică este situaţia din oraşul Avrig, unde râul Olt se lărgeşte şi sute de oameni sunt dispăruţi”, explică reprezentanţii ISU Sibiu.

Potrivit sursei citate, modulele de intervenţie, încă de la sosire, au început instalarea Bazei de Operaţii şi a taberelor de evacuare.

”Pentru a acţiona cât mai prompt şi mai eficient, au fost angrenate până în acest moment peste 80 de autospeciale de intervenţie, 20 de bărci de căutare-salvare şi 9 motopompe de capacităţi medii şi mari plus multe alte mijloace şi forţe de intervenţie atât pentru evacuarea salvarea cât şi pentru acordarea primului ajutor medical. În această seară modulele au început să intervină pe trei site-uri: la barajele Arpaşu de Sus şi Colun intervin module de pompare, iar la Barajul Avrig intervin module de evacuare cu bărci. În aceste site-uri se va lucra pe tot parcursul nopţii, iar în cursul zilei de mâine vor începe noi intervenţii de pompare şi evacuare şi în alte site-uri”, menţionează ISU Sibiu referitor la scenariul exerciţiului.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.