Casa Regală a României a anunţat că Regele Mihai a decis să se retragă din viaţa publică, după ce a fost diagnosticat cu carcinom epidermoid metastazant şi leucemie cronică şi a fost supus unei intervenţii chirurgicale. Mai multe personalităţi din spaţiul public au comentat pentru News.ro acest subiect.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Academicianul Constantin Bălăceanu-Stolnici a declarat, miercuri, pentru News.ro, că retragerea Regelui Mihai din viaţa publică va stârni regrete, deoarece este un personaj pozitiv în istoria românilor, care şi-a făcut datoria.

Potrivit istoricului, Regele Mihai este ”un personaj foarte pozitiv în istoria noastră, cu o istorie personală destul de tristă şi care a fost un personaj respectabil de către români până la sfârşitul carierei sale, care s-a întâmplat astăzi”.

”El şi-a făcut datoria, a intervenit pozitiv atunci, la 23 august, pentru că dacă nu intervenea, tăvălugul rusesc se aşternea peste noi cu violenţă şi niciodată nu am mai fi primit înapoi nordul Ardealului”, a adăugat Constantin Bălăceanu-Stolnici, precizând că principesa Margareta, care va reprezenta Casa Regală în toate acţiunile publice, nu are un rol oficial, ci unul decorativ.

Istoricul Dinu C. Giurescu, membru titular al Academiei Române, a declarat, pentru News.ro, că retragerea Regelui Mihai I este un gest normal.

”Retragerea este un gest normal. Odată cu înaintarea în vârstă, puterile omului scad. Desigur, poţi exercita în continuare o mare influenţă morală”, a declarat istoricul Dinu C. Giurescu pentru News.ro.

”Gestul este unul de bun simţ, spre deosebire de alţii care se înghesuie să stea cu orice preţ la cârma ţării”, a adăugat  istoricul.

Istoricul Ioan-Aurel Pop, membru titular al Academiei Române, a declarat, pentru News.ro, că retragerea Regelui Mihai din viaţa publică este dureroasă, întrucât el reprezintă un reper moral pentru poporul român.

”Nu ştiu ce efecte va avea această schimbare în viaţa publică. Este un lucru destul de dureros. Regele Mihai a reprezentat un reper moral pentru poporul român – un mod de raportare la trecut, prezent şi viitor. Trebuie să rememorăm trecutul, să îl reactivăm, să îl facem cunoscut tinerilor prin orele de la şcoală”, a spus istoricul.

El a adăugat că fiica Regelui Mihai, principesa Margareta, care va reprezenta Casa Regală în toate acţiunile publice, se bucură de respectul românilor.

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.