Corpul de Control al Primului-Ministru a susţinut, potrivit unor documente obţinute de News.ro, că legislaţia care stătea la baza controalelor interne din Poliţia Română trebuia modificată. Documentul Corpului de Control este un răspuns adresat IGPR în urma raportului în care Poliţia Română a fost criticată pentru verificările inopinate dispuse la Serviciul Omoruri al Poliţiei Capitalei, care anchetase moartea poliţistului Bogdan Gigină, din dispozitivul de însoţire al vicepremierului Gabriel Oprea.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Modul de prezentare a concluziilor comisiei de control este unul tendenţios în sensul creării subiective a convingerii nerespectării prevederilor legale”, arată Poliţia Română în răspunsul la raportul Corpului de Control al Primului-Ministru, obţinut de news.ro.

Corpul de Control al Primului-Ministru a făcut verificări la Poliţia Română după ce această instituţie, la rândul ei, a efectuat un control tematic inopinat la Serviciul Omoruri al Poliţiei Capitalei. Corpul de Control a concluzionat că modalitatea în care s-a desfăşurat verificarea poliţiştilor a fost una foarte rapidă, fiind dispusă la ora 8.00, iar la ora 12.00, ofiţerii de control au sosit deja la Serviciul Omoruri.

"Trebuie precizat faptul că verificările desfăşurate de lucrătorii din cadrul IGPR se circumscriu activităţilor specifice unui control inopinat, fapt ce presupune o organizare operativă. Aşadar, realizarea cu operativitate şi într-un interval scurt de timp a documentaţiei specifice necesare declanşării controlului tematic reprezintă un aspect pozitiv, şi nu unul negativ, aşa cum a fost perceput şi interpretat de membrii comisiei de control, ceea ce denotă faptul că poliţiştii din cadrul Direcţiei de Control şi Structura de Securitate au o pregătire profesională foarte bună şi au efectuat activităţile specifice în mod prompt şi eficient”, răspund oficialii Poliţiei Române în corespondenţa către Corpul de Control al Primului-Ministru.

Poliţiştii mai spun că, în ciuda afirmaţiilor din raportul Corpului de Control, care susţin că 17 ofiţeri au verificat Serviciul Omoruri, la care lucrează 44 de persoane, în realitate controlul a fost făcut de doar şase ofiţeri, restul fiind angrenaţi în celelalte controale dispuse în acea zi.

Poliţia Română arată că, deşi Corpul de Control a concluzionat că poliţiştilor controlaţi li s-a încălcat dreptul la apărare, aceştia au formulat contestaţii. Ba mai mult, chiar Corpul de Control a trimis un raport final, fără să dea posibilitatea Poliţiei Române să formuleze contestaţii, spun oficialii instituţiei în corespondenţa citată.

"Susţinerea comisiei de control din cadrul Corpului de Control al Primului-Ministru, conform căreia persoanele controlate nu pot contesta în mod real/efectiv aspectele consemnate în notele constatate, este superfluă în condţiile în care, în speţa de faţă, persoanele controlate au contestat actele de constatare. (…) Raţionamentul comisiei de control al Corpului de Control al Primului-Ministru este contrazis de însăşi conduita acesteia în cazul de faţă, deoarece a transmis materialul de control sub forma unei note informative aprobate, inclusiv sub aspectul dispunerii unor măsuri de remediere cu termene exacte, fără ca, în prealabil, instituţia noastră să aibă posibilitatea de a formula eventuale obiecţiuni (…) În referire la principiul respectării dreptului de apărare, precizăm că, în cadrul efectuării prezentei verificări de către Comisia de Control a Corpului de Control se constată o conduită mult mai restrictivă, în sensul că Inspectoratului General al Poliţiei Române nu i-a fost acordată sub nicio formă posibilitatea de formula obiecţiuni la aspectele constatate, nici posibilitatea de a uza de vreo cale de atac sau de a depune probe în susţinerea vreunei contestaţii”, mai susţin oficialii IGPR.

În răspunsul Corpului de Control se arată că "deficienţele reţinute în Nota de informare cu privire la rezultatul acţiunii de documentare efectuate de Corpul de Control al Primului-Ministru reprezintă propuneri de modificare a prevederilor Ordinului ministrului Administraţiei şi Internelor nr. 118/2011 privind organizarea şi executarea controalelor în Ministerul Administraţiei şi nu încălcări ale prevederilor legale referitoare la desfăşurarea propriu-zisă a activităţii de control sau de soluţionare a contestaţiilor”.

Cu referire la modificarea raportului astfel încât să ţină cont şi de obiecţiile IGPR, Corpul de Control al Primului-Ministru răspunde că "aceasta poate avea loc doar în situaţia în care prim-ministrul ar dispune o nouă acţiune de control la nivelul Inspectoratului General al Poliţiei Române”.

Corpul de control al IGPR a verificat activitatea de protecţie a datelor clasificate la Serviciul Omoruri de la Poliţia Capitalei. Acţiunea a avut loc în perioada în care poliţiştii de la Omoruri trimiseseră rezultatele cercetărilor în dosarul Colectiv la Parchetul instanţei supreme, iar în cazul morţii poliţistului motociclist Bogdan Gigină, aflat în dispozitivul de însoţire al fostului vicepremier Gabriel Oprea, dosarul fusese trimis procurorilor DNA.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.