Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa desfăşoară o anchetă în legătură cu importuri ilegale de deşeuri, fiind descoperite peste 600.000 de kilograme de asemenea deşeuri. Anchetatorii au mai stabilit că au fost puse în vânzare haine neigienizate, care reprezintă un pericol pentru sănătate, iar unele deşeuri au fost incinerate în condiţii neelucidate. Şase funcţionari publici sunt vizaţi de aceste cercetări.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Reprezentanţii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa au transmis, vineri, printr-un comunicat de presă, că pe rolul Parchetului a fost înregistrată o cauză penală care vizează importuri ilegale de deşeuri şi evaziune fiscală.
 
“În cadrul actelor de urmărire penală efectuate în dosar, în urma unor informaţii primite legate de mai multe exporturi de deşeuri prin portul Constanţa, coroborate şi cu informaţii legate de mai multe tranzacţii intracomunitare cu deşeuri ce ulterior sunt puse pe piaţă ca produse second-hand, procurorul specializat şi investit cu soluţionarea cauzei a dispus, după obţinerea în prealabil a autorizărilor legale, desfăşurarea unor acţiuni de verificare concretizate, atât prin percheziţii domiciliare, cât şi prin acţiuni ale altor două autorităţi şi anume Autoritatea Naţională pentru protecţia consumatorilor şi Garda Naţională de Mediu”, se arată în comunicat.
 
Procurorii au menţionat că acţiunea este încă în desfăşurare la mai multe puncte de lucru ale societăţilor comerciale implicate şi că au fost găsite peste 600.000 de kilograme de deşeuri, cantitatea exactă neputând fi încă stabilită.
 
“Sunt verificate operaţiunile pretins a fi făcute înaintea punerii pe piaţă şi automat a valorificării deşeurilor ce fac obiectul cercetării. Se fac de asemenea investigaţii cu privire la faptul că în perioada precedentă acestei acţiuni un număr de comisari din cadrul Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Braşov ar fi favorizat făptuitorul verificat rupând sigiliile Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor”, a precizat sursa citată. 
 
Anchetatorii au transmis că hainele vândute nu fuseseră dezinfectate corespunzător. 
 
“Din evaluările făcute până la această oră reiese că hainele, pretinse ar fi fost curăţate şi dezinfectate înaintea punerii pe piaţă, vin în contact inclusiv cu scutece murdare, situaţie ce reprezintă un real pericol pentru sănătatea umană în condiţiile în care se poate vedea deja cu uşurinţă că aceste produse nu au fost de fapt niciodată igienizate corespunzător”, au mai precizat procurorii constănţeni. 
 
Aceştia au adăugat că unele deşeuri au fost incinerate. 
 
“Din documentele prezentate se constată şi că o parte dintre deşeuri au fost incinerate în condiţii ce nu pot fi stabilite la acest moment. De asemenea, nu pot fi trase concluzii cu privire la întregul flux cu toate că acesta ar fi trebuit să fie cu stricteţe ţinut. În afară de cantitatea foarte mare de deşeuri spaţiul în care acestea sunt depozitate este alcătuit din mai multe hale în suprafaţă de câteva mii de metri pătraţi. În cadrul verificărilor apar şi persoane ce coordonează activitatea fără a avea nicio legătură din perspectivă administrativă şi juridică”, a transmis sursa citată.
 
Procurorii continuă cercetările pentru a stabili şi prejudiciul creat.
 
“Urmărirea penală continuă, în cauză existând şi indicii de folosire în contabilitate de documente ce nu au corespondent în realitate, sens în care procurorul de caz a dispus măsuri de indisponibilizare bunuri, urmând ca în urma desfăşurării urmăririi penale, să se stabilească cu exactitate valoarea prejudiciului creat”, au mai transmis procurorii constănţeni. 
 
De asemenea, şase funcţionari publici sunt vizaţi de această anchetă. 
 
“În urma activităţilor de verificare efectuate au apărut indicii de săvârşire şi a unor infracţiuni contra înfăptuirii justiţiei şi de serviciu de către funcţionari publici ai autorităţii locale, motiv pentru urmează a se dispune conform normelor legale. În prezent, se continuă cercetările, existând indicii de săvârşire a infracţiunilor prev. art. 66 alin. 1 lit. a din OUG nr. 92/2021, art. 66 alin. 2 lit. a din OUG nr. 92/2021, art. 66 alin. 2 lit. d din OUG 92/2021, art. 9 lit. c din Legea nr.241/2005, fiind vizate un număr de 6 funcţionari publici din cadrul autorităţilor de control locale, o persoană juridică şi 3 persoane reprezentante ale persoanei juridice faţă de care există suspiciunea de implicare în activitatea de transfer deşeuri, evaziune fiscală şi infracţiuni contra înfăptuirii justiţiei şi de serviciu”, au mai menţionat procurorii.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.