Douăzeci şi două de persoane au fost trimise în judecată de procurorii din Constanţa după ce au furat diverse mărfuri din vagoane aflate în triajul Portului Constanţa. Anchetatorii afirmă că astfel au fost sustrase peste 77 de tone de cereale şi cărbuni, iar gruparea era anunţată de angajatul unei firme din port când vin vagoanele cu marfă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Reprezentanţii Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa au anunţat, luni, printr-un comunicat de presă, că procurorii au trimis în judecată 22 de persoane, dintre care patru în arest la domiciliu şi cinci sub control judiciar, pentru furt calificat, în formă continuată, complicitate la furt calificat, în formă continuată, tăinuire.
 
“În perioada iulie-octombrie 2023, atât ziua, cât şi pe timpul nopţii, cu o frecvenţă aproape zilnică, inculpaţii O.M., C.T. şi O.I. au sustras din vagoanele garate în triajul Portului Constanţa, prin forţarea sigiliilor de siguranţă şi deschiderea trapelor de descărcare, diferite mărfuri (cereale de diferite feluri, cocs, îngrăşăminte), pe care le-au ambalat în saci şi le-au ascuns pe platformele vagoanelor, pentru a le transporta în afara portului. Autorii au fost sprijiniţi în activităţile lor infracţionale de inculpatul O.I., angajat al unei societăţi cu sediul în Portul Constanţa, care îi anunţa despre sosirea în port a vagoanelor încărcate cu marfă. De asemenea, inculpaţii O.M., C.T. şi O.I. au beneficiat uneori şi de contribuţia cu acte de executare a inculpatei C.M., care, împreună cu inculpata N.R.E., avea rolul de a asigura zona comiterii faptelor şi de a-i anunţa pe autori despre eventuala prezenţă a organelor de poliţie”, au precizat procurorii.
 
Anchetatorii au stabilit că, după ce erau scoşi în afara Portului Constanţa, sacii cu mărfuri erau depozitaţi în curţile a două persoane trimise în judecată în acest caz, aflate în apropierea căii ferate. De aici, mărfurile erau vândute către diferiţi clienţi ori transportate către alte persoane. 
 
“Astfel, autorii şi-au dezvoltat o reţea de clienţi, cărora le-au vândut mărfurile sustrase. Dintre aceştia au fost identificate 13 persoane, ce au fost inculpate întrucât cercetările au relevat că ele cunoşteau provenienţa ilicită a mărfurilor, iar frecvenţa cu care au cumpărat a fost de natură a-i încuraja pe autori să continue activităţile infracţionale”, a arătat sursa citată. 
 
Procurorii au stabilit că această grupare a furat peste 77.000 de kilograme de cereale şi cărbuni, valoarea estimată a prejudiciului total cauzat mai multor societăţi de transport marfă fiind mai mare de 121.000 de lei.
 
Pentru recuperarea prejudiciului, procurorii au instituit măsurii asigurăatorii şi au solicitat instanţei confiscarea extinsă a sumelor de bani obţinute în acest mod.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.