Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor anunţă instituirea unui cod galben de inundaţii în judeţele Mehedinţi şi Dolj, unde s-ar putea produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu depăşiri ale cotelor de atenţie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Ca urmare a precipitaţiilor înregistrate, a celor prognozate şi propagării, se pot produce în continuare scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu depăşiri ale COTELOR DE ATENŢIE pe râurile din bazinele hidrografice: Jiu – afluenţii de dreapta aferenţi sectorului aval confluenţӑ Motru – amonte S.H. Podari, Desnӑţui – bazin superior, judeţele Mehedinţi şi Dolj", anunţă Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor.

           Fenomenele se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri mici din bazinele hidrografice: Raznic, Desnӑţui – bazin superior.

Meteorologii au emis o informare valabilă până luni dimineaţă, interval în care va ploua temporar în toate regiunile ţării şi vor fi averse, cu descărcări electrice. Local, cantităţile de apă vor depăşi 15-20 de litri pe metru pătrat, iar în Oltenia, Muntenia şi în zonele montane aferente chiar 30-40 de litri pe metru pătrat. Ploi vor fi şi în Bucureşti, temperaturile maxime fiind de 13-18 grade.

"În intervalul menţionat va ploua temporar în toate regiunile şi vor fi mai ales averse, însoţite de descărcări electrice, mai însemnate cantitativ în sud-vestul, sudul şi sud-estul ţării. La munte vor predomina ploile, favorizând topirea stratului de zăpadă, în special în Munţii Banatului, în Carpaţii Meridionali şi Carpaţii de Curbură", arată ANM.

Cantităţile de apă vor depăşi local - în perioade scurte de timp sau prin acumulare în intervale de 24 de ore - 15-20 de litri pe metru pătrat, iar izolat, mai ales în Oltenia, Muntenia şi zonele montane aferente, 30-40 de litri pe metru pătrat.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.