Şoferii de camioane stau la coadă, luni, în punctele de trecere a frontierei spre Ungaria, întrucât în ţara vecină a fost restricţionată circulaţia autotrenurilor timp de mai multe zile, la sfârşitul săptămânii. Totodată, din 1 noiembrie autorităţile ungare fac verificări suplimentare în cazul autotrenurilor, mai exact privind achitarea amenzilor, ceea ce duce la prelungirea timpului necesar pentru formalităţile de frontieră.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit Poliţiei de Frontieră, ca urmare a faptului că, în 1 noiembrie, traficul pentru vehiculele de transport marfă a fost restricţionat pe teritoriul Ungariei, deoarece s-a celebrat "Ziua Tuturor Sfinţilor”, dar şi datorită restricţiilor de trafic de la sfârşitul săptămânii (3 noiembrie), în prezent se constată o creştere a numărului de automarfare care se prezintă în punctele de trecere a frontierei pe sensul de ieşire din ţară la graniţa comună, ceea ce a determinat o creştere a timpului de aşteptare pentru acest tip de mijloace de transport.

"În plus, creşterea timpului de aşteptare pentru automarfare este generată de faptul că, începând cu 1 noiembrie a.c., autorităţile de frontieră maghiare verifică achitarea amenzilor pentru sancţiunile contravenţionale aplicate pe teritoriul Ungariei (exemplu: neplata taxelor de drum), de către conducătorii mijloacelor de transport marfă", precizează sursa citată.

Astfel, Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea a luat măsuri pentru asigurarea unui control operativ şi reducerea timpului de aşteptare. La frontiera cu Ungaria, formalităţile se fac în comun cu autorităţile ungare, astfel că Poliţia de Frontieră Română a alocat personal suplimentar pentru acoperirea tuturor liniilor de control în punctele de trecere a frontierei cu Ungaria, însă numărul de linii care pot fi deschise este limitat de numărul de poliţişti repartizaţi de către Poliţia Ungară. În baza protocoalelor bilaterale, P.F.R. poate deschide doar liniile de control care sunt asigurate cu personal şi de către autorităţile ungare.

"De la ridicarea restricţiilor (începând din data de 03.11.2019, ora 23.00, ora României), prin punctele de trecere de la frontiera de vest a României aflate pe raza judeţelor Arad şi Bihor, s-au efectuat formalităţile de frontieră pentru un număr de aproximativ 3.000 automarfare, din care aproximativ 2.000 numai pe sensul de ieşire din ţară. Menţionăm că timpul alocat pentru efectuarea controlului unui automarfar, de poliţiştii de frontieră români, se păstrează în media de 2-3 minute/camion", mai arată Poliţia de Frontieră.

Totodată, a fost mărit numărul arterelor de control la automarfare, pe sensul de ieşire, astfel că în P.T.F. Nădlac II sunt deschise patru fluxuri de control, la P.T.F. Borş trei, iar  la P.T.F. Vărşand două fluxuri.

Poliţia de Frontieră recomandă şoferilor de automarfare tranzitarea tuturor punctelor de frontieră deschise tranzitului de mărfuri, astfel încât să se preîntâmpine apariţia suprasolicitărilor doar a unora dintre acestea, într-un timp foarte scurt.

De asemenea, se recomandă consultarea aplicaţiei Trafic on-line care este disponibilă pe pagina de internet  www.politiadefrontiera.ro şi care prezintă o medie a timpilor de aşteptare în punctele rutiere de trecere a frontierei pentru anumite intervale de timp.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.