Un număr de 12 persoane au fost arestate preventiv de Tribunalul Cluj, la propunerea procurorilor DIICOT, în dosarul care vizează o grupare specializată în trafic internaţional de substanţe dopante. În urma percheziţiilor, au fost ridicate peste patru tone de substanţe, recipiente, sume de bani, ceasuri şi autoturisme de lux. Anchetarorii au cerut şi arestarea în lipsă a unei alte persoane.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Cluj au reţinut 12 inculpaţi pentru constituirea unui grup infracţional organizat, efectuarea de operaţiuni cu substanţe dopante cu grad de mare risc, operaţiuni ilegale cu precursori de droguri, trafic internaţional cu substanţe dopante cu grad de mare risc, spălare de bani şi efectuarea, fără drept, de operaţiuni cu substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive, anunţă, vineri, DIICOT.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

6 iunie - Maratonul Energiei

În urma percheziţiilor făcute în acest dosar, au fost identificate şi ridicate peste 4 tone de substanţe, cutii (de ordinul miilor) care conţin substanţe lichide, fiole cu substanţă lichidă, blistere din material plastic folosite la ambalarea şi depozitarea fiolelor, aproximativ 60 kilograme de substanţă albă solidă, aparat de vidat, laminator, maşini de etichetat, role conţinând etichete, cântare, pungi cu substanţă pulverulentă de diferite culori, comprimate, seringi, recipiente din sticlă ce conţin steroizi lichizi, recipiente din sticlă şi plastic ce conţin substanţe lichide, cutii de carton ce conţin recipiente din sticlă şi plastic, ustensile şi obiecte de uz  farmaceutic şi casnic, aparate de filtrat sau umplut recipiente, saci cu substanţe pulverulente, bidoane cu substanţe lichide, sumele de 1.797.547 lei, 33.285 euro, 1.200 dolari, 1.500 CHF şi 430 GBP, înscrisuri, ceasuri de lux, 7 autoturisme a căror valoare depăşeşte 600.000 euro (din care 5 au fost deja predate către ANABI), precum şi alte mijloace de probă.

Vineri, a fost sesizat judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Cluj, cu propunerea de arestare preventivă a inculpaţilor reţinuţi, pentru 30 de zile. De asemenea, procurorii DIICOT Serviciul Teritorial Cluj au formulat propunere de arestare în lipsă a unui inculpat care se sustrage urmăririi penale. Cei 12 inculpaţi reţinuţi au fost arestaţi preventiv, iar propunerea privind arestarea în lipsă urmează să fie analizată de către instanţă săptămâna viitoare.

Gruparea specializată în trafic internaţional de substanţe dopante a fost destructurată de poliţişti şi procurorii DIICOT care au făcut, joi, 34 de percheziţii în Bucureşti şi în judeţele Cluj, Argeş, Ilfov. Materia primă era adusă din China şi India şi era prelucrată într-o fabrică ilegală din Argeş. Peste 29.000 de colete au fost livrate în România şi în străinătate, prin firme de curierat. Percheziţii au avut loc şi la un penitenciar.

Potrivit anchetatorilor, în cursul anului 2021, în judeţul Cluj, ar fi fost iniţiat şi s-ar fi constituit un grup infracţional organizat, format din zece persoane, care ulterior şi-ar fi extins activitatea şi în judeţul Argeş, scopul fiind efectuarea de operaţiuni cu produse dopante cu grad de mare risc şi cu precursori de droguri, precum şi trafic internaţional cu produse dopante cu grad de mare risc. 

”Liderul grupului ar fi asigurat organizarea, finanţarea, aprovizionarea cu materie primă şi utilaje (din China şi India), retribuţia membrilor, coordonarea şi controlul activităţilor infracţionale, iar membrii grupului infracţional din eşalonul de execuţie s-ar fi ocupat de transportul materiei prime la o fabrică clandestină, situată în judeţul Argeş, producerea substanţelor dopante cu grad de mare risc, depozitarea acestora, predarea către curieri şi încasarea sumelor de bani, aferente livrărilor efectuate”, au transmis autorităţile judiciare.

Potrivit acestora, preluarea, gestionarea şi confirmarea comenzilor de substanţe ar fi fost realizată de persoanele cercetate prin utilizarea mai multor site-uri create în acest scop.

”Din datele rezultate în urma cercetărilor a reieşit că, prin intermediul mai multor societăţi controlate de membrii grupului, care ar fi avut contracte de prestări servicii cu firme de curierat, ar fi fost livrate peste 29.000  de colete conţinând astfel de substanţe pe teritoriul României, iar alte 200 au fost exportate în diferite ţări. Alţi membri ar fi avut rolul de a falsifica contracte şi facturi, în scopul de a conferi o provenienţă legală sumelor de bani obţinute din trafic, de a pune la dispoziţie conturile bancare în vederea depunerii/transferului de sume de bani rezultate din activităţile infracţionale, de a depune şi transfera bani în aceste conturi, controlate şi utilizate de líder”, au mai transmis sursele citate.

Din investigaţiile efectuate a rezultat că suma spălată de grupul infracţional organizat ar fi de aproximativ 2,1 milioane de euro.

Cercetările întreprinse au mai relevat că, în decembrie 2023, alţi trei membri (din aceeaşi familie) ar fi organizat procurarea, importul din Ungaria şi transportul în România a 50 de kilograme de substanţă psihoactivă (2-MMC), destinată comercializării, întreaga cantitate fiind depistată şi indisponibilizată pe parcursul unei acţiuni de prindere în flagrant delict.

Activităţile judiciare au fost realizate împreună cu poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Cluj Napoca. Acţiunea a beneficiat de sprijinul poliţiştilor din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate, Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Piteşti, experţilor criminalişti din cadrul IPJ Cluj şi IPJ Argeş, jandarmilor din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi Cluj, Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Argeş şi Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei şi inspectorilor din cadrul Direcţiei Regionale Vamale Cluj.

Activităţile au fost realizate cu sprijinul Unităţii Teritoriale de Analiză a Informaţiilor Cluj. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Biroul Tehnic şi de Criminalistică din cadrul DIICOT şi Direcţia Operaţiuni Speciale din Poliţia Română.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.