Protestul din Piaţa Universităţii din Bucureşti faţă de proiectele de ordonanţă de urgenţă privind graţierea şi modificarea Codului penal, la care au participat, marţi seară, circa 150 de persoane, s-a încheiat după aproximativ două ore, timp în care manifestanţii au scandat "Dragnea, nu uita, aşteptăm şi cartea ta", "PSD, ciuma roşie", "ALDE şi PSD, aceeaşi mizerie". Demonstranţii au cântat şi au dansat Hora Unirii şi au purtat pancarte pe care scria "Nu graţierii şi amnistiei", "Domnia legii, nu domnia penalilor".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Demonstranţii strânşi în Piaţa Universităţii aveau pancarte pe care scria: "Nu graţierii şi amnistiei", "Domnia legii, nu domnia penalilor", "Legile se fac cu cap, nu cu muşchi de condamnat", "Transparenţă şi responsabilitate, nu mânăreli şi învârteli", "Ciorbea şi CNA apără corupţia" .

Cei aproximativ 150 de manifestanţi scandau: "Dragnea, nu uita, aşteptăm şi cartea ta", "PSD, ciuma roşie", "ALDE şi PSD, aceeaşi mizerie", "Jos Iordache". Participanţii la protest au cântat şi au dansat Hora Unirii, apoi au început să cânte "Un elefant se legăna pe o pânză de păianjen".

"Legea-i lege pentru toţi. Cine a greşit, să ajungă la puşcărie, să-şi ispăşească pedeapsa. Nu vrem infractori în libertate, mai ales la conducerea ţării", spunea unul dintre protestatari.

Protest în Piaţa Universităţii din Capitală faţă de ordonanţele privind graţierea şi modificarea Codului penal/Foto: Cristina Radu
Protest în Piaţa Universităţii din Capitală faţă de ordonanţele privind graţierea şi modificarea Codului penal/Foto: Cristina Radu

"Nu sunt de acord cu graţierea şi amnistia. De ce să umble liberi penalii şi hoţii? Iar Dragnea? Ăsta conduce din umbră, e clar.. Şi vrea ordonanţele astea pentru el", adaugă un alt manifestant.

Protestul a fost anunţat pe Facebook, pentru marţi, de la ora 17.00.

Protest în Piaţa Universităţii din Capitală faţă de ordonanţele privind graţierea şi modificarea Codului penal/Foto: Cristina Radu
Protest în Piaţa Universităţii din Capitală faţă de ordonanţele privind graţierea şi modificarea Codului penal/Foto: Cristina Radu

"Astăzi (marţi, n.r.) expiră termenul de şapte zile de discuţii publice pe baza Ordonanţei privind graţierea şi amnistia, ceea ce noi nu am văzut să se întâmple. Drept urmare, ne strângem la Universitate astăzi, 24.01.2017, începând cu ora 17.00 şi pornim într-un marş spre Guvern”, se arată într-o postare pe pagina evenimentului.

Protestul are loc chiar în ziua în care preşedintele Klaus Iohannis a declanşat procedura pentru organizarea referendumului privind justiţia şi a transmis Parlamentului o scrisoare pe această temă. Preşedintele contestă cele două ordonanţe de urgenţă privind graţierea şi modificarea codurilor penale.

"Marţi, 24 ianuarie a.c., Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a declanşat, în conformitate cu prevederile art. 90 din Constituţia României, procedura privind organizarea unui referendum naţional prin care poporul să-şi exprime voinţa cu privire la următoarea problemă de interes naţional: Continuarea luptei împotriva corupţiei şi asigurarea integrităţii funcţiei publice", informează Administraţia Prezidenţială.

Scrisoarea pe tema referendumului a fost transmisă preşedinţilor celor două Camere, solicitând consultarea Parlamentului cu privire la problema sus menţionată.

"Referitor la declanşarea unui referendum naţional a fost informat şi Prim-ministrul României, domnul Sorin Mihai Grindeanu", mai spune Administraţia Prezidenţială.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, luni seară, organizarea unui referendum pe tema modificării legilor justiţiei, afirmând că există un larg interes pentru modificarea codurilor penale şi graţierii, iar poporul trebuie să se pronunţe asupra acestor teme.

În replică, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat luni seara, la România TV, că preşedintele Iohannis „îşi cere suspendarea”, pentru a avea din nou „o tribună” şi să meargă în ţară „ca să se victimizeze”, dar social-democraţii nu sunt interesaţi la acest moment de o posibilă suspendare a şefului statului.

"În aceste zile au avut loc proteste, oamenii au ieşit indignaţi să protesteze în stradă împotriva acestei încercări de a modifica prin ordonanţă de urgenţă legislaţia penală. Am auzit fel şi fel de aberaţii, imediat după ce au ieşit oamenii în stradă. Activişti agitaţi şi agitatori au fugit la televiziunile obediente să explice poporului că este o lovitură de stat. Cetăţenii să dea lovitură de stat? Nu, politicienii dau lovitura de stat, doar că nu dau lovitură de stat, ci lovitura de graţie statului de drept", a declarat Iohannis.

Proiectele de ordonanţă de urgenţă privind graţierea şi modificarea Codului penal au fost puse în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Justiţiei în 18 ianuarie, propunerile, sugestiile şi opiniile legate de aceste acte normative putând fi exprimate până marţi, 24 ianuarie.

Protest în Piaţa Universităţii din Capitală faţă de ordonanţele privind graţierea şi modificarea Codului penal/Foto: Cristina Radu
Protest în Piaţa Universităţii din Capitală faţă de ordonanţele privind graţierea şi modificarea Codului penal/Foto: Cristina Radu

Proteste au avut loc şi duminică, atât în Capitală, cât şi în mai multe oraşe din ţară.

La protestul din Bucureşti au participat peste 20.000 de oameni, care au mers în marş din Piaţa Universităţii în Piaţa Victoriei şi apoi la sediul PSD din Kiseleff. În Piaţa Universităţii s-a aflat, timp de aproximativ 15 minute, şi preşedintele Klaus Iohannis, care a spus că este inadmisibil să fie schimbate legile în modul în care se intenţionează şi că oamenii au de ce să fie indignaţi.

Proiectul OUG promovat de Ministerul Justiţiei prevede graţierea integrală a pedepselor de până la cinci ani precum şi jumătate din pedeapsa femeilor gravide, a celor care au în întreţinere copii sub cinci ani, a celor cu vârste de peste 60 de ani, precum şi a celor cu boli incurabile în faze terminale.

Prevederile nu se aplică recidiviştilor, nici celor care s-au sustras executării pedepsei şi nici celor care comit infracţiuni după data de 18 ianuarie 2017. Proiectul prevede că OUG intră în vigoare în 18 februarie 2017.

Proiectul de OUG care modifică prevederi din Codul Penal şi din Codul de Procedură Penală ia în calcul pagubele materiale mai mari de 200.000 de lei în cazul abuzului în serviciu, reducând de la şapte la trei ani de detenţie nivelul maxim al pedepsei şi eliminând sancţiunea cu interdicţia privind ocuparea unei funcţii publice.

În ceea ce priveşte conflictul de interese, printre cei menţionaţi ca beneficiari ai folosului patrimonial de pe urma faptei comise de funcţionarul public nu se vor mai regăsi şi cei cu care acesta a avut raporturi de muncă în ultimii cinci ani. Denunţurile vor fi valabile doar dacă sunt făcute în termen de şase luni de la data comiterii faptei reclamate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.