Cei trei funcţionari de la DSP Bucureşti şi consilierul juridic cercetaţi în dosarul falsului medic italian Matteo Politi au fost reţinuţi, iar marţi două dintre cele patru persoane au fost puse sub control judiciar. În cazul celorlalte două persoane, procurorii au cerut arestarea preventivă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Procurori ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de patru persoane, din care trei având calitatea de funcţionar în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti.

"În cursul anului 2018, cei trei funcţionari din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti au falsificat mai multe înscrisuri, atestând în fals că două persoane de cetăţenie italiană au calitatea de doctor şi dreptul de a practica această profesie pe teritoriul României, eliberându-le coduri de parafă în baza unor dosare incomplete", se arată într-un comunicat de presă transmis, marţi, de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1.

Procurorii spun că a patra persoană, în calitate de consilier juridic, reprezentant al celor două persoane de cetăţenie italiană, a înlesnit eliberarea codurilor de parafă în baza dosarelor incomplete şi a falsificat mai multe înscrisuri, prin care se atesta în mod fals că au fost depuse la dosarele sus-menţionate toate înscrisurile necesare eliberării codurilor de parafă.

Luni, cele patru persoane au fost reţinute pentru 24 de ore, prin ordonanţa organelor de cercetare penală din cadrul Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice.

Marţi, două persoane au fost puse sub control judiciar pentru 60 de zile, iar pentru celelalte două s-a formulat propunere de arestare preventivă pe o perioadă de 30 de zile.

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 au făcut, luni, percheziţii în dosarul falsului medic italian Matteo Politi, fiind vizaţi trei funcţionari publici din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Bucureşti. Aceştia ar fi falsificat documente şi ar fi eliberat cod de parafă, în baza unui dosar incomplet. De asemenea, este cercetat un consilier juridic. Ancheta procurorilor a relevat că cele patru persoane au intervenit în acelaşi mod şi în cazul altei persoane care nu ar fi avut drept de practică în România.

Un fals medic a operat la clinici private din România, sub numele de Matthew Mode, fără a avea studii medicale. Bărbatul, pe numele real Matteo Politi, nu avea avizul Colegiului Medicilor, dar practica în baza unui cod de parafă obţinut de la DSP Bucureşti.

El a fost prins la Curtici, când încerca sa iasă din ţară, şi a fost arestat, fiind cercetat pentru înşelăciune şi de exercitarea fără drept a unei profesii.

În 8 februarie, ministrul Sănătăţii, Sprina Pintea, a anunţat că, după ce Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti (DSPMB) a demarat o anchetă pentru a verifica modul în care a fost eliberat codul de parafă în cazul falsului chirurg Matteo Politi, s-a mai descoperit un caz silimar. În acest caz au fost sezizaţi poliţiştii şi procurorii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.