Un bărbat care a scris pe Facebook că într-un cartier din Buzău a crescut fenomenul infracţional în contextul pandemiei de coronavirus,făcând şi referiri discriminatorii, este cercetat penal. Bărbatul este acuzat de instigare publică, poliţiştii afirmând că cele semnalate în postare nu se confirmă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Bărbatul a postat pe Facebook un mesaj în care afirma că, în cartierul Broşteni din municipiul Buzău, persoanele care merg la cumpărături sunt atacate şi li se iau sacoşele cu cumpărături sau banii.

”«Şmecherii» mor de foame şi au trcut la ce ştiu ei mai bine. Jandarmeria, aloo, la Broşteni nu se aplică legea?”, a scris bărbatul pe Facebook.

Poliţiştii au făcut verificări, ajungând la concluzia că mesajul inducea o stare de temere în mod nefondat.

”A fost înregistrat un dosar penal privind săvârşirea infracţiunii de «instigare publică. Prin mesajul publicat, utilizatorul susţinea că, în contextul actual al pandemiei, fenomenul infracţional în plan local ar fi înregistrat o creştere semnificativă, mesaj care făcea inclusiv trimiteri de conotaţie discriminatorie pe bază de rasă sau etnicitate. Mesajul inducea o stare de temere în mod nefondat, având în vedere că, în urma verificărilor întreprinse de poliţişti, aspectele sesizate nu s-au confirma”, a anunţat, marţi, IPJ Buzău.

Totodată, poliţiştii buzoieni anunţă că, în ultimele 24 de ore, au fost
verificate peste 1.380 de persoane, privind modul în care acestea respectă
măsura autoizolării.

Au fost aplicate 56 de sancţiuni contravenţionale cu privire la nerespectarea măsurii de izolare la domiciliu, pentru nerespectarea prevederilor legate de circulaţia cetăţenilor în grupuri mai mari de 3 persoane care nu fac parte din aceeaşi familie şi pentru nerespectarea reglementărilor care privesc restricţiile de circulaţie în intervalul 22.00-06.00. Valoarea totală a sancţiunilor aplicate a fost de peste 75.000 lei.

Potrivit Prefecturii Buzău, la data de 24 martie, în judeţul Buzău se află
în carantină 69 de persoane, iar pentru alte 2.770 de persoane a fost luată
măsura izolării la domiciliu. La nivelul judeţului Buzău, capacitatea de
carantinare a fost extinsă, astfel existând un total de peste 300 de
(potenţiale) locuri pentru persoanele în cazul cărora este necesară această
măsura.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.