Douăsprezece persoane din Bacău au fost reţinute de DIICOT, fiind acuzate că din februarie 2014 şi până în prezent au deturnat 24 de licitaţii publice, prin supralicitarea preţului de cumpărare a unui imobil, dacă suspecţii nu intenţionau să-l achiziţioneze, sau prin ameninţarea şi şantajarea celor interesaţi, dacă imobilul era considerat valoros.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bacău şi ai Direcţiei Operaţiuni Speciale a Poliţiei Române, sub coordonarea procurorilor DIICOT – Serviciul Teritorial Bacău, au făcut 16 percheziţii la locuinţele unor persoane bănuite de aderare la grup infracţional specializat în şantaj şi deturnare a licitaţiilor publice.

Potrivit DIICOT, începând cu luna februarie 2014, Silviu Costel Avram a constituit împreună cu Remus-Vasile Floria, Ionuţ Jadev şi Paul Marian Lucaci, un grup infracţional organizat specializat în infracţiuni de şantaj şi deturnarea licitaţiilor publice.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

În urma cercetărilor, s-a stabilit că grupul infracţional era structurat în două subgrupări, una având ca lideri pe Silviu Costel Avram şi Remus Vasile Floria şi cealaltă pe Ionuţ Jadev şi Paul Marian Lucaci, la care au aderat apoi Avram, Alin Ionel Bălăiţă, Marinică Gălbiniţă, Cristian Stratulat şi Sorin Zargiu, Doru Cristian Popa, Gabriel Botezatu şi Cristian Popa, subgrupările acţionând fie independent, fie în strânsă legătură.

”Din materialul probator administrat în cauză s-a reţinut că urmare a crizei financiare care a generat imposibilitatea persoanelor fizice şi juridice de a rambursa creditele contractate la diferite unităţi bancare, numărul imobilelor executate silit a crescut semnificativ. Pe cale de consecinţă, birourile executorilor judecătoreşti din judeţul Bacău au organizat în perioada 2014-2016 sute de licitaţii publice pentru adjudecarea unor imobile executate silit”, se arată într-un comunicat al DIICOT.

În acest context, încă din anul 2010, persoane din municipiul Bacău cu experienţă în domeniul imobiliar au început să participe la majoritatea licitaţiilor publice organizate, dezvoltând relaţii apropiate care au dus în timp prin modalitatea de acţiune la formarea unei grupări infracţionale, specializată în săvârşirea infracţiunilor de şantaj şi deturnarea licitaţiilor publice.

Astfel, inculpaţii Floria Remus Vasile şi Avram Silviu Costel pe de o parte şi inculpaţii Jadev Ionuţ şi Lucaci Paul Marian pe de altă parte au constituit aceste grupări infracţionale prin racolarea inculpaţilor Avram Costică, Bălăiţă Alin Ionel, Gălbiniţă Marinică, Stratulat Cristian şi Zargiu Sorin, Popa  Doru Cristian, Botezatu Gabriel şi Popa Cristian în procedura participării la licitaţiile publice.

Cele două grupări ”au conlucrat în decursul timpului, acţionând pentru un interes comun cu ocazia participării la licitaţiile publice organizate la birouri executorilor judecătoreşti”.

Membrii grupului infracţional au avut, în perioada 2014-2016, modalităţi de acţiune diferite, în funcţie de interesul unuia dintre membrii grupului şi în special al liderilor de a cumpăra un imobil şi de participarea la licitaţiile publice a unor persoane de bună-credinţă.

”S-a stabilit faptul că în situaţia în care imobilul aflat în procedura de executare silită prezenta interes pentru gruparea infracţională, membrii acesteia, participanţi la licitaţia publică, fie ajungeau la o înţelegere cu privire la preţul de adjudecare al imobilului dacă nu se prezentau alte persoane interesate, fie încercau să corupă persoanele de bună-credinţă prezente pentru a se retrage de la licitaţie, adjudecând imobilul în baza înţelegerii anterioare”, potrivit DIICOT.

În perioada 4 noiembrie 2015 - 12 mai 2016, inculpaţii Avram Silviu Costel, Floria Remus Vasile, Jadev Ionuţ, Popa Doru Cristian,     Gălbiniţă Marinică, Stratulat Cristian şi  Zargiu Sorin au şantajat mai multe persoane care doreau să cumpere imobilului scos la licitaţie publică, pretinzând sume de bani şi ameninţându-le că în caz contrar vor supralicita până în momentul în care persoanele vătămate nu se mai aflau în posibilitatea reală de a putea adjudeca acel imobil.

Membrii grupării reuşeau astfel să le creeze persoanelor vătămate ”teama că vor pierde şansa de a adjudeca un imobil pe care şi-l doreau, în situaţia în care nu vor accepta să procedeze aşa cum li se solicita”.

Poliţiştii au stabilit că, din februarie 2014 şi până în prezent, 24 de licitaţii publice ar fi fost deturnate prin acest mod de operare.

Cele douăsprezece persoane membre ale grupării au fost reţinute pentru constituire a unui grup infracţional organizat, şantaj şi deturnare a licitaţiilor publice, urmând să fie prezentate, vineri, Tribunalului Bacău, cu propunere de arestare preventivă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.