Autorităţile judiciare din România au colaborat cu agenţii federali din SUA pentru destructurarea unui grup infracţional specializat în furt şi spălarea banilor. Mai mulţi suspecţi ar fi furat bunuri şi bijuterii, în SUA, de la cetăţeni americani. O parte deintre bani şi bijuterii au fost trimise în România, bani, bijuterii şi autoturisme de lux fiind confiscate de la membrii grupării din Vâlcea.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”La data de 14 martie a.c., poliţiştii din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române - Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate – Serviciul de Combatere a Grupurilor de Criminalitate Organizată, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, au efectuat, în baza unei comisii rogatorii internaţionale transmise de către autorităţile judiciare americane, 7 percheziţii domiciliare în municipiul Râmnicu Vâlcea, judeţul Vâlcea, la persoane cercetate pe teritoriul S.U.A., pentru comiterea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, tâlhărie, furt, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi spălare a banilor, în perioada 2020 – 2022”, au transmis, miercuri seară, IGPR şi DIICOT.

Potrivit surselor citate, în prezent, două dintre persoanele cercetate se află încarcerate pe teritoriul S.U.A., fiind emise pe numele lor mandate de arestare preventivă de către instanţa de judecată americană competentă.

”În perioada 2020-2022, membrii grupului infracţional organizat, constituit pe fondul relaţiilor de rudenie dintre membrii săi, ar fi fost implicaţi în comiterea mai multor zeci de furturi prin distragerea atenţiei, în dauna unor cetăţeni americani, în general persoane în vârstă, cărora le-ar fi sustras bijuteriile pe care le purtau sau banii pe care îi aveau asupra lor, iar în cazul în care victimele ripostau, le-ar fi deposedat prin violenţă de acestea”, au mai precizat aurotităţile judiciare române.

Potrivit acestora, persoanele cercetate de autorităţile poliţieneşti locale, statale şi federale din S.U.A. s-ar fi ocupat şi de vânzarea de bijuterii din aur sau aur contrafăcut şi ar fi solicitat şi obţinut beneficii sociale de la guvernul american, fără a avea dreptul legal în acest sens, în baza unei documentaţii falsificate depusă la autorităţile competente.

”Membrii grupării ar fi transferat din S.U.A. în România o parte dintre bijuteriile sustrase, în valoare de aproximativ 120.000 de USD, iar din profitul ilicit obţinut, în scopul spălării acestuia ar fi achiziţionat lingouri şi monede din aur în valoare de aproximativ 732.000 de USD, precum şi 2 autoturisme de lux, de 260.575 de USD şi 230.000 de USD. De asemenea, o parte din aurul adus în România ar fi fost amanetat la diverse societăţi comerciale de profil, în vederea obţinerii de bani lichizi”, mai arată DIICOT şi IGPR.

În urma percheziţiilor efectuate, au fost descoperiţi şi indisponibilizaţi 8.000 de lei, un autoturism de lux de aproximativ 40.000 de USD, un autoturism de lux de 260.575 de USD şi un autoturism de lux de 317.000 de USD, aproximativ 200 de grame de bijuterii din aur, 1 ceas de lux, 7 telefoane mobile şi înscrisuri relevante pentru cauză.

”Astăzi, 15 martie a.c., în urma activităţilor investigativ-operative, poliţiştii au descoperit şi indisponibilizat, în judeţul Ilfov, un alt autoturism de lux, în valoare de aproximativ 250.000 de USD. Asupra autovehiculelor şi bunurilor indisponibilizate au fost aplicate, în baza ordonanţei procurorului D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, sechestre asigurătorii, în vederea recuperării prejudiciului material produs de către persoanele bănuite pe teritoriul S.U.A”, se mai arată în comunicatele d epresă.

Autoturismele au fost predate, în vederea luării în custodie şi valorificării, către reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate.

”La acţiunea operativă au asistat pe durata activităţilor procedurale efectuate de către poliţiştii din cadrul structurilor de combatere a criminalităţii organizate 3 agenţi federali din cadrul Biroului F.B.I. San Diego şi un agent I.R.S., precum şi 2 reprezentanţi ai Biroului F.B.I. la Bucureşti.Cooperarea poliţienească între forţele de aplicare a legii din cele 2 state a fost realizată prin intermediul Biroului F.B.I. la Bucureşti”, mai arată sursele citate.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.