Autoritatea Vamală a încheiat un nou protocol de cooperare cu companiile de tutun pentru combaterea comerţului ilegal cu ţigarete. Piaţa neagră a ţigaretelor a înregistrat în iulie un nou minim istoric, de 6,1%, au precizat oficialii Autorităţii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Autoritatea Vamală Română a transmis, joi, printr-un comunicat de presă, că a reînnoit împreună cu companiile JTI, BAT şi PMI protocolul de cooperare pentru combaterea comerţului ilegal cu ţigarete. Conform documentului, părţile semnatare vor conveni asupra celor mai eficiente modalităţi de cooperare cu scopul de a preveni şi identifica încălcări ale legislaţiei vamale şi fiscale referitoare la traficul şi comertul ilicit cu ţigarete şi alte produse din tutun, precum şi de a îmbunătăţi reglementarile legale în materie.
 „Traficul ilicit cu ţigarete şi produse din tutun este un fenomen global, complex şi constituie o ameninţare permanentă pentru concurenţialitatea pieţei legale, interne şi europene, de natură să afecteze substanţial bugetul de stat consolidat al fiecărui Stat Membru, interesele financiare ale Uniunii Europene şi, în egală măsură, comerţul licit cu ţigarete. Traficul ilicit cauzează pierderi financiare importante, care se datorează neachitării taxelor vamale, precum şi a altor taxe, inclusiv taxa pe valoarea adăugată (TVA) şi accize. Astăzi, Autoritatea Vamală Română şi companiile de tutun JTI, BAT şi PMI au reînnoit Protocolul de colaborare semnat în 2014, fiind stabilit un cadru general pentru intensificarea eforturilor comune de a preveni şi combate contrabanda cu produse din tutun, fabricarea, comerţul şi distribuţia ilegală a produselor din tutun contrafăcute, precum şi pentru stabilirea modalităţilor de colaborare şi a schimbului de informaţii şi asistenţă”, a declarat preşedintele Autorităţii Vamale Române, Bogdan Lari Mihei. 
El a adăugat că ultimele date au arătat faptul că piaţa neagră a ţigaretelor a înregistrat în iulie un nou minim istoric, de 6,1%. 
“Experienţa operativă ne-a arătat că traficul ilicit cu produse accizabile este un fenomen ce poate fi combătut eficient prin colaborare şi parteneriat. Astfel, ultimele date ale companiei de cercetare Novel arată că piaţa neagră a ţigaretelor a înregistrat în iulie un nou minim istoric, de 6,1%. Acest rezultat a fost obţinut şi datorită acţiunilor specifice desfăşurate de Autoritatea Vamală Română, atât prin forţe proprii, cât şi în strânsă colaborare cu alte autorităţi de aplicare a legii, precum şi cu mediul de afaceri. În primele şapte luni ale anului 2022, echipele de supraveghere şi control vamal de la nivel central, regional şi local au confiscat un număr de 10,42 milioane de ţigarete şi peste 27 de tone de tutun de narghilea”, a mai afirmat Bogdan Lari Mihei.
Directorul Juridic şi Relaţii Publice pentru Europa Centrală şi de Sud în cadrul BAT, Ileana Dumitru, a precizat că prin reducerea contrabandei au crescut contribuţiile la bugetul de stat. 
„Nivelul minim istoric al pieţei negre de 6.1% înregistrat în luna august este un rezultat al eforturilor comune ale autorităţilor şi industriei, iar principalul efect sunt contribuţiile mai mari la bugetul de stat. Pe fondul reducerii nivelului contrabandei, în anul 2021 BAT a fost pentru al doilea an consecutiv cel mai mare contribuabil la bugetul de stat cu circa 11 miliarde de lei plătiţi sub formă de taxe şi accize, o creştere de 10% faţă de anul precedent. Totuşi, traficul ilicit continuă să reprezinte un risc serios la adresa dezvoltării economice şi a siguranţei comunităţilor. Pentru a veni în sprijinul autorităţilor, în anul 2017 am creat platforma StopContrabanda.ro, un punct unic de informare care centralizează date din întreaga ţară privind evoluţia capturilor de ţigarete”, a menţionat Ileana Dumitru. 
Ea a mai transmis că apreciază recentele modificări legislative aduse Codului Vamal în domeniul combaterii traficului ilicit de produse din tutun
“Vom continua să susţinem eforturile Autorităţii Vamale Române prin campanii de informare despre efectele severe ale contrabandei asupra comunităţilor şi a siguranţei consumatorilor şi prin parteneriate solide cu toate autorităţile cu atribuţii în domeniul combaterii traficului ilicit. Totodată, salutăm recentele modificări legislative aduse Codului Vamal în domeniul combaterii traficului ilicit de produse din tutun, o măsură necesară pentru susţinerea eficientă a eforturilor autorităţilor în domeniu, precum şi modificările recente ale Codului Fiscal, prin care a fost creat un calendar de creştere predictibilă a accizelor pentru toate categoriile de produse din tutun. Un nivel scăzut al pieţei ilicite, un cadru fiscal predictibil şi echilibrat şi un mediu economic sustenabil reprezintă condiţii esenţiale pentru continuarea investiţiilor noastre în economia românească”, a mai afirmat Ileana Dumitru.
 
Directoril Corporate Affairs & Communications, JTI Romania, Moldova şi Bulgaria, Gilda Lazăr, s-a referit la istoricul protocoalelor de colaborare cu autorităţile statului. 
„Documentul reînnoit astăzi reprezintă un cadru pentru continuarea programelor pe care le avem în derulare, precum şi pentru viitoare proiecte comune. JTI a fost prima companie de tutun care a semnat un Protocol pentru combaterea contrabandei în anul 2005, mai întâi cu Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, apoi în anul 2008 cu Autoritatea Naţională a Vămilor, respectiv în 2014 cu Direcţia Generală a Vămilor. Peste 50 de câini special instruiţi pentru depistarea drogurilor, produselor din tutun şi a numerarului au fost donaţi de JTI în ultimii doisprezece ani Autorităţii Vamale. În 2013,am semnat un Protocol de Cooperare cu Poliţia de Frontieră, reînnoit în anul 2018, iar în 2019  JTI a donat echipamente de ultimă generaţie necesare monitorizării frontierelor. De asemenea, din anul 2010 derulăm anual, în parteneriat cu autorităţile de aplicare a legii, campanii publice de informare a publicului despre efectele negative ale comerţului ilegal asupra societăţii şi economiei”, a afirmat Gilda Lazăr.
Ea a menţionat că firma pe care o reprezintă acordă sprijin pentru identificarea ţigaretelor contrafăcute. 
“Campaniile publice au fost extinse în ultimii doi ani şi în Republica Moldova. Vom continua să furnizăm autorităţilor partenere suport logistic, sprijin pentru echipele canine mobile specializate în depistarea tutunului, drogurilor şi numerarului, precum şi pregătire de specialitate în vederea identificării ţigaretelor contrafăcute”, a declarat Gilda Lazăr.
 
Directorul External Affairs, Philip Morris România, Dragoş Bucurenci, consideră că mărirea treptată şi moderată a accizei la produsele din tutun este o măsură care susţine lupta împotriva traficului ilicit. 
„Semnarea acestui Protocol arată încă o dată importanţa colaborării între sectorul public şi cel privat în combaterea traficului ilicit cu produse din tutun. Rezultatele acestei colaborări se pot vedea în minimul istoric de 6,1% întregistrat de România în ceea ce priveşte contrabanda cu ţigarete. La acest succes au contribuit şi politicile fiscale echilibrate ale statului român în domeniul produselor din tutun. Calendarul de creştere treptată şi moderată a accizei la produsele din tutun, adoptat recent de către Guvern, susţine lupta împotriva traficului ilicit, iar România trebuie să fie un promotor al acestor politici fiscale echilibrate la nivel european. Lupta împotriva comerţului ilicit reprezintă o prioritate pentru Philip Morris International. O dovadă în acest sens este programul PMI IMPACT:în 2016 am alocat 100 de milioane de dolari acestei iniţiative globale care sprijină proiecte care combat comerţul ilicit. Până în prezent, 48 de milioane de dolari au fost alocate pentru implementarea a 60 de proiecte în 30 de ţări, inclusiv în România.”, a declarat Dragoş Bucurenci. 
Potrivit datelor colectate la nivel naţional de compania de cercetare Novel, piaţa neagră a ţigaretelor a scăzut la un nou record istoric, la 6,1% în iulie comparativ cu 7,1% în luna mai. Procentul reprezintă cel mai mic nivel înregistrat din anul 2008, de la demararea cercetării comerţului ilegal cu produse din tutun, a mai transmis Autoritatea Vamală.
Conform sursei citate, în 2021, companiile de tutun au virat la bugetul statului peste 19,85 miliarde lei, în creştere cu 13% faţă de 2020.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.