Aproximativ 13.000 de pompieri, jandarmi şi poliţişti sunt pregătiţi să intervină în judeţele aflate sub coduri galben şi portocaliu de vânt puternic şi ninsori viscolite. "Important este să evităm situaţiile de risc pentru oameni, aşa cum am făcut şi până acum", a transmis ministrul de Interne, Marcel Vela.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela, a convocat, luni, Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă în contextul emiterii avertizărilor meteorologice Cod galben şi Cod portocaliu, la şedinţă participând reprezentanţii instituţiilor şi ai autorităţilor din CNSSU şi, prin sistem videoconferinţă, prefecţii şi şefii structurilor MAI din judeţele vizate de codurile de vreme severă. 

Potrivit MAI, aproximativ 13.000 de pompieri, jandarmi şi poliţişti, cu peste 5.000 de mijloace tehnice, sunt pregătiţi să intervină rapid în sprijinul persoanelor care ar putea fi afectate de fenomenele meteo.

Ministrul Vela a cerut prefecţilor să menţină legătura cu celelalte autorităţi şi cu şefii structurilor MAI din zonele vizate de codurile meteorologice. Totodată, se va asigura permanenţa la nivelul prefecturilor şi al primăriilor astfel încât în orice moment oamenii să aibă la cine să apeleze pentru ajutor.

La nivel teritorial, se vor aplica măsurile stabilite în şedinţele extraordinare ale Comitetelor pentru Situaţii de Urgenţă din cele şapte judeţe aflate sub avertizare Cod portocaliu - Suceava, Neamţ, Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Mureş, Bihor, Cluj.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor prognozate, vor fi activate grupele operative la nivelul Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă şi vor fi suplimentate efectivele pentru asigurarea intervenţiei imediate la solicitările cetăţenilor. De asemenea, se vor lua măsuri pentru a asigura manevra de forţe şi de tehnică din zonele fără probleme, în judeţele unde este nevoie de sprijin suplimentar. În judeţele  aflate sub avertizare Cod portocaliu vor fi activate Centrele Judeţene de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei şi se va asigura monitorizarea persoanelor aflate în situaţii de risc, precum femeile însărcinate, pacienţii care au nevoie de dializă, persoanele fără adăpost.

"Prioritate are viaţa cetăţenilor! Dacă se impune închiderea circulaţiei rutiere pe anumite tronsoane de drum nu ezitaţi să luaţi această decizie. Poliţia rutieră să acţioneze ferm şi prompt! Comunicaţi deciziile de acest gen rapid şi eficient către populaţie. Important este să evităm situaţiile de risc pentru oameni, aşa cum am făcut şi până acum", a atenţionat ministrul Ion Marcel Vela.

MAI îi sfătuieşte pe şoferi să respecte indicaţiile poliţiştilor şi să nu forţeze accesul pe drumurile închise sau cu circulaţie restricţionată. De asemenea, înainte de a pleca de acasă să se intereseze cu privire la starea vremii şi situaţia drumurilor şi să aibă autovehiculele echipate pentru circulaţia pe timp de iarnă.

Totodată, ministrul Ion Marcel Vela a mulţumit angajaţilor MAI şi celorlalte autorităţi care au intervenit în sprijinul populaţiei pentru limitarea efectelor fenomenelor meteo de săptămâna trecută.

Atunci, s-a reuşit deblocarea a 222 de autovehicule cu 1.039 de persoane, degajarea a 494 de copaci, 6 panouri publicitare, 19 stâlpi de electricitate şi a 193 de elemente de construcţie ale unor imobile. Şapte persoane, aflate în diverse situaţii de pericol, au primit îngrijiri medicale de urgenţă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.