Procurorii DIICOT Maramureş anunţă că au reţinut alte trei persoane în dosarul deschis în luna mai, în care anchetează infracţiuni de trafic de persoane şi supunere la muncă forţată a unor bolnavi psihic, dosar în care patru persoane, între care un funcţionar public, şef al unui centru de îngrijire a bolnavilor cu dizabilităţi, au fost deja inculpate, luna trecută. Suspecţii din acest dosar sunt acuzaţi că, timp de mai mulţi ani, au exploatat bărbaţi cu handicap pe care i-au obligat să îngrijească animale, să presteze diverse munci în agricultură sau în unităţi de cazare din oraşul Borşa. În plus, suspecţii aveau acces la conturile bancare în care bolnavii primeau indemnizaţiile de handicap. Vineri, Tribunalul Maramureş a respins propunerea privind arestarea preventivă a celor trei, dispunând, în schimb, plasarea lor sub control judiciar.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Potrivit DIICOT, a fost extinsă urmărirea penală în dosarul în care sunt cercetate mai multe persoane, inclusiv un funcţionar public, pentru faptul că au supus la muncă forţată persoane cu handicap, cărora le erau luate documentele de identitate. Astfel, alte trei persoane au fost reţinute în acest dosar, anchetatorii cerând judecătorilor arestarea preventivă a acestora.
 
”În urma extinderii urmăririi penale, în cauză s-a reţinut faptul că, în perioada 2019-mai 2023, doi dintre inculpaţi au recrutat, transportat şi adăpostit mai multe persoane vulnerabile cu handicap psihic, în scopul exploatării lor prin muncă. Acestora le-au fost reţinute documentele de identitate, acţiune de natură a asigura exploatarea acestora pe o perioadă cât mai îndelungată, dar şi accesul la conturile bancare în care erau virate lunar indemnizaţiile de handicap cuvenite acestora. De asemenea, al treilea inculpat a adăpostit, prin constrângere, în imobilele deţinute, în scopul exploatării prin muncă, o persoană vulnerabilă cu handicap neuropsihic, unde a supus-o la muncă forţată (persoana vătămată a fost obligată să îngrijească animalele, să efectueze diferite activităţi agricole, să muncească în gospodăria acestuia şi să îndeplinească orice alte sarcini)”, arată DIICOT, într-un comunicat dat publicităţii vineri.
 
În cursul zilei de vineri, judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Maramureş, a respins propunerea de arestare preventivă a celor trei inculpaţi, doi bărbaţi şi o femeie. În schimb, instanţa de judecată a dispus plasarea suspecţilor sub control judiciar, conform soluţiei publicate pe portalul instanţelor de judecată.
 
În acelaşi dosar, luna trecută, patru persoane, între care un funcţionar public, şef al unui centru de îngrijire a bolnavilor cu dizabilităţi, au fost deja inculpate. Suspecţii din acest dosar sunt acuzaţi că, timp de mai mulţi ani, au exploatat bărbaţi cu handicap pe care i-au obligat să îngrijească animale, să presteze diverse munci în agricultură sau în unităţi de cazare din oraşul Borşa.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.