Fosta directoare executivă a Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Maramureş, fosta şefă a unui serviciu din DSP şi încă o femeie au încheiat cu procurorii DNA Baia Mare acorduri de recunoaştere a vinovăţiei într-un dosar în care primele două sunt acuzate că i-au pus la dispoziţie celei din urmă subiectele la un concurs organizat de instituţie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul teritorial Cluj - Biroul teritorial Baia Mare au dispus sesizarea instanţei de judecată, în baza dispoziţiilor art.483 Cod procedură penală, cu acordurile de recunoaştere a vinovăţiei inculpatelor: Ivette-Alessandra Ilea, la data faptei director executiv al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) a judeţului Maramureş, Oltea Diaconiţa, la data faptei şef al Serviciului Control în Sănătate Publică din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) a judeţului Maramureş, şi H.L.M., persoană fizică fără vreo calitate specială, pentru folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii care nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată.

”În perioada septembrie-noiembrie 2023, inculpata Ilea Ivette-Alessandra, în calitatea menţionată mai sus, ar fi remis, în două rânduri, lista cu subiectele propuse (puse la dispoziţie de către inculpata Diaconiţa Oltea) candidatei H.L.M. la postul de «inspector, clasa I, grad profesional superior, în cadrul Serviciului Control în Sănătate», scos la concurs de instituţia pe care o conducea”, arată DNA, într-un comunicat de presă transmis marţi.

În 26 septembrie 2023, cu tot “ajutorul” primit, inculpata H.L.M. nu ar fi reuşit să obţină punctajul minim de promovare a probei scrise, concursul urmând a fi reluat la o dată ulterioară (27 noiembrie 2023).

”De data aceasta, inculpata H.L.M. ar fi terminat prima proba de concurs. La ieşire din sala unde s-a desfăşurat concursul, asupra acesteia ar fi fost găsit şi ridicat de către procurorii anticorupţie un set de înscrisuri în care erau menţionate subiectele propuse de membrii comisiei, ce ar fi fost primite de candidată în maniera de mai sus”, adaugă DNA.

În prezenţa avocaţilor, cele trei inculpate au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reţinute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi sunt de acord cu felul şi cuantumul pedepselor aplicate, precum şi cu forma de executare a acestora.

Astfel, Ivette-Alessandra Ilea a primit o pedeapsă de doi ani de închisoare cu amânarea aplicării executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de doi ani, Oltea Diaconiţa - un an şi 10 luni de închisoare cu amânarea aplicării executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de doi ani, iar HLM - un an şi şase luni de închisoare cu amânarea aplicării executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de doi ani.

Dosarele de urmărire penală privindu-le pe inculpatele Ilea Ivette-Alessandra, Diaconiţa Oltea şi H.L.M. împreună cu acordurile de recunoaştere a vinovăţiei au fost trimise la Tribunalul Maramureş.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea Direcţiei Generale Anticorupţie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.