Academia Română anunţă funcţionarea, de la începutul anului 2021, a Grupului de Studiere a Antisemitismului şi Holocaustului, având în componenţă cercetători din institutele Academiei Române care activează în domeniile socio-umane: Institutul de Istorie ,,Nicolae Iorga“, Bucureşti, Institutul de Istorie ,,A.D. Xenopol“, Iaşi, Centrul de Studii Transilvane, Cluj-Napoca, Institutul de Cercetări Socio-Umane „Gheorghe Şincai“, Târgu Mureş, Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului, Bucureşti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Grupul de Studiere a Antisemitismului şi Holocaustului activează sub patronajul preşedintelui Academiei Române, în cadrul Secţiei de ştiinţe istorice şi arheologie a Academiei Române, şi este coordonat de dr. Viorel Achim, cercetător principal la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga“ din Bucureşti, specialist în minorităţi etnice în România secolelor XIX-XX, politica de populaţie în România în anii 1940-1944, Holocaust, istoria ţiganilor/romilor în România şi Sud-Estul Europei.

Scopul Grupului este de a stimula cercetarea în institutele Academiei Române pe cele două teme astfel încât acestea să devină într-un orizont de timp rezonabil un loc care să conteze în peisajul cercetării internaţionale cu privire la istoria antisemitismului şi Holocaust.

Intenţia creării acestui Grup a fost anunţată de preşedintele Academiei Române, academician Ioan-Aurel Pop, la masa rotundă cu titlul „Antisemitismul şi violenţa politică în România interbelică“, organizată pe 26 noiembrie 2020 de Academia Română, Centrul de Studii Transilvane şi Institutul de Istorie „Nicolae Iorga“.

Grupul s-a organizat la începutul anului 2021, având deocamdată în componenţă 14 cercetători care activează în institutele Academiei Române. În cursul anului 2021 a fost stabilită misiunea grupului, organizarea sa internă, proiectele de cercetare fezabile în acest moment şi proiectele de activităţi pentru următorii câţiva ani, iar prima sa activitate publică a fost colaborarea cu Institutul de Istorie „George Bariţiu“ din Cluj-Napoca la organizarea mesei rotunde „Memoria Holocaustului“, pe 27 ianuarie 2021.

În data de 15-16 decembrie 2021 Grupul de Studiere a Antisemitismului şi Holocaustului a organizat un workshop intern, în care a fost prezentată şi aprobată strategia de cercetare şi planificarea activităţilor. Între direcţiile principale de acţiune se numără angajarea Grupului de şi a membrilor săi în proiecte de cercetare originale şi inovative, în acord cu priorităţile cercetării internaţionale în domeniu, editarea de volume de documente referitoare la istoria antisemitismului şi Holocaustului din România, realizate la standardele cele mai înalte, valorificând experienţa Academiei Române în publicarea izvoarelor istorice.

O direcţie importantă o reprezintă stimularea doctoranzilor de la Şcoala de Studii Avansate a Academiei Române, precum şi a doctoranzilor de la diverse universităţi coordonaţi de membri ai Grupului pentru abordarea unor teme dedicate antisemitismului şi Holocaustului sau a unor teme înrudite.

Pentru anul 2022 calendarul de activităţi cuprinde, între altele, iniţierea, la Bucureşti, în toamnă, a unei conferinţe anuale cu participarea cercetătorilor din Academia Română şi din mediul universitar din ţară şi din străinătate, organizarea de mese rotunde în cadrul unor manifestări ştiinţifice cu acoperirte naţională, instituirea unei colecţii editoriale, care să reunească studiile realizate în cadrul Grupului.

Cu prilejul workshop-ului, în data de 15 decembrie 2021 au fost prezentate două comunicări ştiinţifice: „Să îţi salvezi sau să îţi ucizi aproapele? Câteva cazuri de clerici ortodocşi care au contribuit decisiv la salvarea evreilor în timpul Holocaustului românesc“ de dr. Ionuţ Biliuţă de la Institutul de Cercetări Socio-Umane „Gheorghe Şincai“ din Târgu Mureş, şi „Repere privind problema evreiască la sfârşitul secolului al XIX-lea. Opinie publică şi asociaţionism“ de dr. Liviu Brătescu, de la Institutul de Istorie ,,A. D. Xenopol“ din Iaşi.

Grupul de Studiere a Antisemitismului şi Holocaustului din cadrul Academiei Române îşi manifestă deschiderea pentru colaborarea cu alte centre de cercetare şi specialişti din ţară şi din străinătate care se ocupă de studierea antisemitismului şi Holocaustului, pentru constituirea unei direcţii solide şi coerente de cercetare a acestei teme.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.