Vinuri de colecţie, whisky-uri şi şampanii vechi şi foarte vechi, dar şi trabucuri în ediţii limitate, care nu se pot cumpăra din magazine sau de la dealeri, ci se pot identifica doar în pivniţele şi colecţiile pasionaţilor, se reunesc în Licitaţia de Whisky, Vinuri şi Trabucuri de Colecţie, un eveniment rar pentru colecţionari care va avea loc miercuri.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Una dintre cele mai importante apariţii în licitaţiile lumii este whisky-ul Port Ellen Maltings, a cărui vechime, de 12 ani, este mai puţin impresionantă decât raritatea ediţiei, acesta fiind  îmbuteliat în doar 40 de exemplare, din care astăzi mai există în colecţii doar câteva sticle. Raritatea extremă, având un preţ de pornire de 5.000 de euro, a fost îmbuteliată cu ocazia vizitei reginei Elizabeth a II-a a Marii Britanii la distileriile Port Ellen, în 9 august 1980. Cu ocazia vizitei regale la distilerile, cu caracter celebrativ au fost îmbuteliată o mică cantitate în aprox. 40 de sticle de 70 de cl, care au fost dăruite Reginei şi personalului însoţitor al acesteia. În piaţă, sticle din această ediţie specială apar rarisim şi se vând la cote excepţionale, fiindu-le apreciată nu doar raritatea extremă dar şi punctajul calitativ - este unicul whisky care a a obţinut scorul de 99/100 de puncte (acordat de whiskyFun.com), cel mai mare acordat vreodată de Serge Valentin, o autoritate de vârf în lumea whisky-ului de colecţie.

Tot în cadrul Licitaţiei de Whisky, Vinuri şi Trabucuri de Colecţie este scos la vânzare şi unul dintre cele mai bine cotate vinuri din lume - Maison Leroy Auxey Duresses. Maison Leroy este cea mai prestigioasă cramă de vinuri din Burgundia. Se spune că Lalou Bize-Leroy (care este şi proprietara domeniului Romanee Conti) îşi alege personal fiecare client pentru vinurile sale. Sticla de Maison Leroy din 2018 are un preţ de pornire de 500 de euro.

O altă excepţională apariţie în licitaţie sunt cele două loturi de câte 6 sticle de Chateau La Fleur Petrus, din 2011, respectiv din 2019, apreciate drept cele mai bune vinuri Merlot din lume, având preţuri de pornire de 500, respectiv 1.000 de euro. Vinurile propuse în licitaţie sunt proprietatea unuia dintre puţinii colecţionari din România care beneficiază de o alocaţie directă a celebrului castel.

Spectaculoase sunt loturile de vin de colecţie foarte vechi, precum: Chateau du Magne din 1945, care are preţul de pornire de doar 75 de euro, ori Chateau Montbrun, Grand Vin de Bordeaux, din 1937, care are preţul de pornire de doar 50 de euro.

O altă sticlă istorică este Cepa Semillon Extra, care are preţul de pornire de doar 75 de euro. Vinul a fost îmbuteliat în 1929 cu ocazia Expoziţiei Internaţionale de la Barcelona. Ne face plăcere să reamintim că în cadrul aceluiaşi eveniment expoziţional internaţional, Nicolae Vermont obţinea medalia de aur pentru pictura „La pian”, ce ulterior, aproape o sută de ani mai târziu, precum vinul, a fost adjudecată în Licitaţia Artmark de Vară din iunie 2021 cu preţul record de 110.000 euro.

Pentru prima dată, în cadrul unei licitaţii Artmark, apar în vânzare două butoaie de vin, netras în sticlă, în speţă loturi de crama românească, Galicea Mare, din 2 ani diferiţi, 2018 şi 2019. Ambele baricuri sunt de Fetească Neagră, o veche viţă, reputată a fi cea mai veche din România, şi poartă etichetă de „Rezerva Proprietarului”. Preţul de pornire pentru fiecare dintre cele două loturi este de 8.000 de euro. Colecţionarii care vor adjudeca aceste două loturi vor beneficia gratuit şi de experienţa de a vizita, împreună cu 4 prieteni, la invitaţia proprietarului, domeniul Galicea Mare, unde vor fi găzduiţi şi vor savura un weekend oeno-gastronomic.

Băuturile de colecţie nu sunt disponibile doar online, ci pot fi vizionate fizic în crama expoziţională deschisă în corpul B al Palatului Cesianu-Racoviţă, în condiţii speciale de lumină şi temperatură, iar apoi ofertate sau licitate, plecând de la preţuri de pornire de cca. 30-50% din preţul pieţei de vinuri româneşti şi internaţionale, fizic, în sala de licitaţii Artmark din str. C.A. Rosetti, nr. 5, dar şi online pe platforma Artmark Live 2.0, în seara de 12 aprilie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.